家庭理財

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

mcs74 發表於 22-2-3 22:53
如果佢出所有開支,再比1萬零用你,咁其實好難加比你wor!
假設請人湊8000,應該係2萬+1.4萬-8000,淨低果d ...

果6萬已包括我嘅1萬

大宅

PandaVV 發表於 22-2-4 00:40
如果把所有$交你管, 包括你老公的所有費用(交稅/儲蓄), 你有沒有信心可以每個月儲到多d$?
...

我有信心每月儲到15k或更多,但佢唔會咁做

珍珠宮

happyikk 發表於 22-2-4 00:40
果6萬已包括我嘅1萬

咁果6萬包含佢自己個人洗費嗎?家庭儲蓄方面你有無權用?

大宅

MissMaMa 發表於 22-2-3 19:50
如果你老公真係只剩下$10000比自己,佢算係咁,我覺得你完全唔體諒老公。
...

唔係呀,係佢扣埋所有野淨2萬或以上呀,其實佢唔止80k,係9x k,我當佢扣埋稅先淨2萬

大宅

mcs74 發表於 22-2-4 00:43
咁果6萬包含佢自己個人洗費嗎?家庭儲蓄方面你有無權用?

無權,佢有佢儲我有我儲,已包含,我地好少買野,通常係日用品開支

大宅

PIGPIG朱 發表於 22-2-4 00:23
無理解錯係你c6搵80k+,其中扣60k必要開支,另外比10k你要交保險同長老家用剩5k,而你老公剩下10k
先講一 ...

唔係呀扣晒我連所有野,係淨20k+

珍珠宮

happyikk 發表於 22-2-4 00:45
無權,佢有佢儲我有我儲,已包含,我地好少買野,通常係日用品開支

可以佢掌握財政大權,但你無權用又真係好唔得wor。。。。。我都接受唔到,雖然做全職媽媽,但都係對家庭有付出,應該係平等的。1萬真係好唔夠下。。。比著我都好無安全感。

珍珠宮

happyikk 發表於 22-2-4 00:51
唔係呀扣晒我連所有野,係淨20k+

甘代表你c6唔肯比錢你,甘無得攪架啦
同點解你唔搵一份多d錢既工?既然要比一半錢人照顧bb
係咪你c6要供自住樓,再加家人樓共兩層?

琥珀宮

happyikk 發表於 22-2-3 09:15
我好唔明點解係你想生仔用10k去控制我,我買野都要就住,依家我搵得果14k你就叫我拎錢出嚟幫補,我心好唔 ...

點解你會覺得係要你拎錢出嚟幫補?
全家開支你老公出,你無返工,你老公就比10000你洗。
而家你返工,老公要比錢人湊b屋企多咗支出,而你自己有收入,老公cut你5000,我覺得好合理。
即你有返工有收入,但屋企所個開支(包括湊b費用)都仍係老公比晒,老公另外仲要比5000你,而你只係比番自己洗費、自己保險、自己父母家用。咁既分配,你仲覺得不公平?你出既錢,未婚前都要比,而家仲要多埋老公比既5000,你仲唔知足,仲想揸你老公多啲?你唔唸下你老公出既錢,比起佢未婚前多咗幾多,以錢銀計,你兩個究竟邊個為頭家付出得多?

珍珠宮

happyikk 發表於 22-2-4 00:43
唔係呀,係佢扣埋所有野淨2萬或以上呀,其實佢唔止80k,係9x k,我當佢扣埋稅先淨2萬
...

首先你要明白,全家擔子都喺你老公身上,如果我係佢,自己都會想留多d錢比自己,儲起又好,投資又好。我會諗,如果家庭每月支出要6萬,只係剩低2萬比自己,你老公其實都冇乜安全感。你做太太,都要諗下點樣為家庭節省更多,而唔係計較老公比得少。

水晶宮

木土土 發表於 22-2-4 02:45

其實我都覺得佢老公咁分配好合理, 樓主如果有工返, 佢老公都係cut 5k,
而佢老公都係得20k, 屋企有咩事怕且要錢應急都係個老公出....

樓主如果覺得收入唔夠就自己開源, 搵份好d嘅收入

琥珀宮

happyikk 發表於 22-2-4 00:41
我有信心每月儲到15k或更多,但佢唔會咁做

你老公有能力搵80K,你只有能力搵14K。能力差異咁大,比我係你老公,都會認為屋企有淨既錢,由佢自己去儲去投資會比你叻!
家庭資產既錢唔係只靠儲,儲到錢要增值,最緊要識得錢搵錢。

子爵府

吾覺你老公有問題喎

禁你出去做野,小朋友錢出返d好應該呀

子爵府

happyikk 發表於 22-2-4 00:43
...

我老公用9萬元收入, 去計算你老公要比大约15至 20萬入息稅.

你是否真的知道他每年要交多少稅?如果交稅高, 真係要每個月抽起一部份去应付.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

你大女都係呢個老公養埋?

男爵府

俾你參考下,我c6都搵多我幾倍,我哋係全部收入入落common fund,每月在common fund 支所有家庭支出(連供樓,兩邊長老家用等),之後我哋每人再draw一樣金額的零用For 自己買嘢搭車食lunch,暫時都好公平下,冇問題。

不過其實如果你c6自己有20k零用,你返工14k+收佢5k,其實都同我個方法差唔多。

琥珀宮

english1221 發表於 22-2-5 00:34
俾你參考下,我c6都搵多我幾倍,我哋係全部收入入落common fund,每月在common fund 支所有家庭支出(連供樓 ...

樓主返工搵錢自己洗,佢老公Cut 樓主果5K係唔夠比湊b費,佢老公要由而家自己20K果到再拎d黎比湊b費。

大宅

Fishqqma 發表於 22-2-5 00:07
你大女都係呢個老公養埋?

大女不用佢出

大宅

mcs74 發表於 22-2-4 00:52
可以佢掌握財政大權,但你無權用又真係好唔得wor。。。。。我都接受唔到,雖然做全職媽媽,但都係對家庭有 ...

終於有人明白我,萬一touchwood有咩事分開我真係又行返舊路我真係唔想,所以無錢旁身我會無安全感

大宅

木土土 發表於 22-2-4 02:45

我都為咗佢放棄份工去生bb,生b前已同佢講左我無工返會無安全感呢件事,因為我大女個仆街老豆每月比得3000我養左7年,當中有2年無比,我唔想再過無錢月月清嘅日子會好無保障我同依家呢個bb,而現任係知道呢件事的,所以我一定要有錢儲先感覺有保障。另外我唔係想唔付出,而係我唔知可以點分配去比,佢搵10萬一個月,我依家ftm 日夜都要照顧bb而我每日只得百零蚊用重要無得儲,佢應該係要加大我嘅生活費,如果一個收入算高嘅人我都好似拎綜援咁過日子我真係寧願出去返工,層樓係無我名架,我覺得唔應該入我數。如果我返工而cut我錢,會否小器左啲,真係唔知邊個計邊個

首頁
12345...10

尾頁

跳至