自由講場

跳至

首頁
56789...23

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

worrywong 發表於 22-2-5 13:54
我唔自私,如果為咗一個兩年幾只殺死213人嘅病毒,而犧牲所有香港人嘅生活,小朋友嘅未來先係自私

點解無 ...

印度嘅問題, 你可以直接問印度

你自以為不自私, 只因死的, 不是你身邊人, 你已經假設咗你小朋友一定無事

子爵府

回覆 worrywong 的帖子

Each home kit contained the following: Paracetamol tablets [tylenol], Vitamin C, Multivitamin, Zinc, Vitamin D3, Ivermectin 12 mg [quantity #10 tablets], Doxycycline 100 mg [quantity #10 tablets]. Other non-medication components included face masks, sanitizer, gloves and alcohol wipes, a digital thermometer, and a pulse oximeter.

每個家庭套件包含以下內容:撲熱息痛片 [泰諾]、維生素 C、複合維生素、鋅、維生素 D3、伊維菌素 12 毫克 [數量 #10 片]、強力黴素 100 毫克 [數量 #10 片]。 其他非藥物組件包括口罩、消毒劑、手套和酒精濕巾、數字溫度計和脈搏血氧計。

水晶宮

2024勳章

ernbe 發表於 22-2-5 13:54
冇講過

咁omicron引致嘅腦霧還有其他後遺症研究得點?幾時會消失?

子爵府

BabyLoveBB 發表於 22-2-5 13:51
好彩都唔係你話事姐,你話事會累死好多市民

如果真係我話事,就真係香港人好彩,可惜唔係

如果係我話事,現在我會先派所有香港人,尤其院舍嘅老人同幼兒Vitamin C,Vitamin D, Zinc,用來增強佢地嘅免疫力,香港全面恢復正常

伯爵府

worrywong 發表於 22-2-5 14:15

如果係我話事,現在我會先派所有香港人 ...

增強免疫力同打針得既,英國就唔會每曰死幾百人啦(只講omicron )
好在香港唔係你話事,如果唔係就

伯爵府

czl115 發表於 22-2-5 14:07
咁omicron引致嘅腦霧還有其他後遺症研究得點?幾時會消失?

美國好似有個康復者,頂唔順後遺症自殺死左

水晶宮

2024勳章

奇奇媽媽 發表於 22-2-5 14:23

係呀

新冠肺炎|長新冠Long Covid長久折磨‎ 美國女編劇不堪病痛輕生
https://www.hk01.com/article/729237?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

子爵府

奇奇媽媽 發表於 22-2-5 14:23

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1603535-20210731.htm

lockdown令去年60歲或以上長者自殺死亡個案有438宗(只係一年,已經係香港兩年中covid死嘅double),是自1973年有記錄以來最高。

老人家一生辛勞工作,一心想老咗可以飲茶、可以見孫仔、可以打牌,自私係當大家知omicron減弱了,但仍然堅持停市、lockdown嘅人

男爵府

本人不同意。
小朋友在家網課比較安全,他們始終未打針,少出街少群體聚集係最好,健康才是最緊要。

以上是我個人的意見,你認唔認同都冇所謂

子爵府

回覆 czl115 的帖子

疫情衍生出各種社會及經濟問題,亦令市民減少與他人相聚的機會,很多人被負面情緒籠罩,以長者情況最為明顯。去年60歲或以上長者自殺死亡個案有438宗,是自1973年有記錄以來最高。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1567169-20201226.htm

子爵府

beautytiny 發表於 22-2-5 14:37
本人不同意。
小朋友在家網課比較安全,他們始終未打針,少出街少群體聚集係最好,健康才是最緊要。

小朋友在家網課IQ下降

https://www.theguardian.com/world/2021/aug/12/children-born-during-pandemic-have-lower-iqs-us-study-finds

小朋友戴口罩IQ又下降,請問我地嘅子女仲有幾多IQ可以下降????

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10247315/amp/Face-masks-harm-childrens-development-Study-blames-significantly-reduced-development.html

水晶宮

2024勳章

worrywong 發表於 22-2-5 14:39

疫情衍生出各種社會及經濟問題,亦令市民減少與他人相聚的機會,很多人被負面情緒籠罩 ...

攞黎講,1973年香港有幾多人口,而家有幾多人口

珊瑚宮

回覆樓主:

想問, 面授若果係你自己小朋友中招, 身為家長的你係咪覺得絕對無問題,流感啫。
另外, 有無人曾經中過流感, 亦中過omicron, 真係覺得一樣?

樓主麻煩你正面回答

子爵府

czl115 發表於 22-2-5 14:50
攞黎講,1973年香港有幾多人口,而家有幾多人口

我再簡單D

438大定213大???

438>213
即係一年因疫情衍生出負面情緒而自殺嘅老人比兩年幾因為covid而死嘅人多

男爵府

worrywong 發表於 22-2-5 14:48
小朋友在家網課IQ下降

其實你唔使攞咁多數據出嚟等人認同你,每個人都有自己想法/ 意願。

正如你支持要上實體課,我支持要停課,沒有問題的。

你唔需要嘗試推動別人支持你的想法,我回應你只是想告訴你,其實有一大班家長好似我咁係支持停課的,你可以嘗試喺別人立場想一想,如果你唔接受都冇辦法,但事實上係我認識的大部份家長都係支持停課的。

男爵府

worrywong 發表於 22-2-5 14:48
小朋友在家網課IQ下降

如果你咁想你小朋友返學,你可以請啲一對一的私人補習來你家,或者去啲私人功課班度繼續上課,你要你小朋友維持學習水平總有方法的。

伯爵府

beautytiny 發表於 22-2-5 15:00
如果你咁想你小朋友返學,你可以請啲一對一的私人補習來你家,或者去啲私人功課班度繼續上課,你要你小朋 ...

簡單的講,我覺得年青人的健康,的生命比其它重要,都係個句,佢可能無小朋友,無父母,無朋友,所以死咩香港人, 咩人會有重症佢係唔會care

珍珠宮

虎到金來勳章

worrywong 發表於 22-2-5 14:15

如果係我話事,現在我會先派所有香港人 ...

唔好搞笑啦,食粒維他命C就得,全世界就唔洗玩左咁耐啦

男爵府

現在疫情高峰期,我哋一家人好少出街,沒有周圍去拜年。

如果樓主覺得唔需要驚,你可以帶你小朋友繼續遊山玩水,日日出去體驗生活,日日周圍去食嘢,以我所知仲有些私人補習是開的,你可以帶小朋友去上堂,各人有各人的意願,你可以選擇啊。

水晶宮

2024勳章

worrywong 發表於 22-2-5 14:39

疫情衍生出各種社會及經濟問題,亦令市民減少與他人相聚的機會,很多人被負面情緒籠罩 ...

香港控制得好,才會係213
一早玩共存嘅話,我諗兩年唔止213吧,你再計一下

首頁
56789...23

尾頁

跳至