懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2/9去左睇醫生, confirm是有左, 但照陰超時見唔到, 醫生話可能未著床....要我遲多個星期先去睇。
我在2/8當日用左兩支棒棒都confirm是有, 一支淺色, 一支深色, 最後在2/9一早用左cb既電子棒, 結果是2-3weeks, 我本身經期唔準, 最後一次period是12/17, 以醫生既計算我應該是7w多, 但由於我唔準既關係, 醫生話先當好似cb咁講2-3 weeks。

請問大家有冇試過, 驗左好多次都係話你有左, 但最後係照唔到bb架?? 我真係好擔心...因為在2020年時我懷孕(期間不停流啡)到10-12w左右最後都係冇閃閃 (差少少返倍), 最後就在醫院度藥流.....

大宅

pokultmama 發表於 22-2-11 16:14
2/9去左睇醫生, confirm是有左, 但照陰超時見唔到, 醫生話可能未著床....要我遲多個星期先去睇。
我在2/8當 ...

如果今朝睇唔到嘅話,醫生有冇建議你抽血睇吓hcg值有冇返倍,因為始終驗孕棒都係睇吓你尿液有冇hcg荷爾蒙,就算你有少少佢都會係Positive

大宅

babeeboo 發表於 22-2-11 16:25
如果今朝睇唔到嘅話,醫生有冇建議你抽血睇吓hcg值有冇返倍,因為始終驗孕棒都係睇吓你尿液有冇hcg荷爾蒙 ...

沒有, 醫生只係叫我過多個星期返去再照, 所以我book左2/21再返去。
我對上一次搵佢時, 因為已經8w多, 肚皮照唔到, 陰超照到, 但冇閃閃, 所以佢先叫我抽血

大宅

pokultmama 發表於 22-2-11 16:28
沒有, 醫生只係叫我過多個星期返去再照, 所以我book左2/21再返去。
我對上一次搵佢時, 因為已經8w多, 肚皮 ...

見唔到個BB嘅意思係咪即係話見唔到個胎囊?

男爵府

pokultmama 發表於 22-2-11 16:14
我在2/8當 ...

抽血睇翻倍呀,起碼知係唔係宮外孕先,排除宮外都可能係遲受精,咁問題唔太,cb電子2-3wks即係5wks咁未必咁快照到都唔奇,不過抽血當下最幫到你解答疑難

大宅

babeeboo 發表於 22-2-11 16:30
見唔到個BB嘅意思係咪即係話見唔到個胎囊?

大宅

bsg 發表於 22-2-11 16:31
抽血睇翻倍呀,起碼知係唔係宮外孕先,排除宮外都可能係遲受精,咁問題唔太,cb電子2-3wks即係5wks咁未必 ...

我知丫, 但因為仲未見到粒豆, 所以醫生都話唔駛抽血。我上次係見到粒豆, 不過仲未見閃閃, 所以先抽血

大宅

pokultmama 發表於 22-2-11 16:32

咁你知唔知自己幾時排卵呢

大宅

babeeboo 發表於 22-2-11 16:34
咁你知唔知自己幾時排卵呢

真係唔知...因為我經期完全唔準, 一般平均是兩個月黎一次, 以我早前既係: 7月黎, 9月黎, 11月黎, 12月黎...2月未黎所以check

大宅

pokultmama 發表於 22-2-11 16:38
真係唔知...因為我經期完全唔準, 一般平均是兩個月黎一次, 以我早前既係: 7月黎, 9月黎, 11月黎, 12月黎.. ...

咁如果係咁嘅話真係應該都抽血先可以幫到你

男爵府

babeeboo 發表於 22-2-11 16:58

係囉,但同粒豆無關,起碼睇係咪宮內都要啦!

大宅

babeeboo 發表於 22-2-11 16:58

所以睇埋2/21如何吧, 因為有前科, 所以比較擔心...

水晶宮

宮外孕都可以有心跳,可以hcg 翻倍的
綜合所有資料,你多數係時間太早所以未見到胎囊
比時間佢長,隔個星期再照
肚有唔舒服就早點睇醫生

大宅

Nbs 發表於 22-2-11 19:58
宮外孕都可以有心跳,可以hcg 翻倍的
綜合所有資料,你多數係時間太早所以未見到胎囊
比時間佢長,隔個星期 ...

宮外孕每2日跳唔到double,所以醫生頭1次岩岩好翻到double都講等下照胎,到之後兩次上唔到已經陰超都搵唔到叫有心理準備係宮外或好快流產

水晶宮

Csmcsm 發表於 22-2-11 20:20
宮外孕每2日跳唔到double,所以醫生頭1次岩岩好翻到double都講等下照胎,到之後兩次上唔到已經陰超都搵唔到 ...

所以hcg 同超聲波唔可以淨係靠晒一樣
一日未見到胎囊喺子宮內都唔可以排除宮外孕
有心跳有成長就會有翻倍,重點係宮內定宮外着床

大宅

謝謝大家不過真心有左之前既經驗後, 所以真係好擔心

複式洋房

回覆樓主:

我7週1去照陰超, 醫生都係未見到bb, 佢叫我9週時再去照, 果兩星期好折磨… 因為我上年年頭小產過, 所以好期待又好驚
之後我見好多jm 都帶過類似經驗, 同埋見不少人分享每日飲盒鮮奶同兩隻雞蛋去養胎, 所以果陣開始我每日都飲盒鮮奶同兩隻雞蛋
9週去照時就見到bb同閃閃 果下真係即刻喊出黎… 終於成功左! 宜家3個月了
你都要加油呀! !!

大宅

CheerCherry12 發表於 22-2-13 16:38
我7週1去照陰超, 醫生都係未見到bb, 佢叫我9週時再去照, 果兩星期好折磨… 因為我上年年頭小產過, 所以 ...

7w都未照到真係好驚架....我都根擔心, 因為2020年冇左個...當時都差不多3個月架啦, 但最後都係冇閃閃....希望2/21有好消息

複式洋房

我5w4d照肚都淨係見到胎囊同埋蛋黃囊,未見到BB,嚟緊18號7w4d再照,都好擔心,希望見到閃閃啦

大宅

SweetSamantha 發表於 22-2-13 21:30
我5w4d照肚都淨係見到胎囊同埋蛋黃囊,未見到BB,嚟緊18號7w4d再照,都好擔心,希望見到閃閃啦:yum ...

加油

首頁

尾頁

跳至