自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

大佬,你估講完即做,係你屋企幾個人咩係一個700萬人社會,安排要動用好多人力物力,要靠好多部門,社會機構一齊協助同相討。政府,醫管局,消防,大家都好忙好擔心,努力去安撫巿民,不要得把口謾罵,這裡那裡有錯,留待社會回復正常,才抖正吧,現在眼前不是也錯處

珍珠宮

回覆樓主:

無錯,要等佢地翻去研究一頭半個月睇下可行性

侯爵府

mcs74 發表於 22-2-18 11:44
無錯,要等佢地翻去研究一頭半個月睇下可行性

仲要開會、考慮,已經做緊,繼續開會、再考慮…

la_source    發表於 22-2-18 11:52

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

alau2021 發表於 22-2-18 11:51

HK政府做事, 無先比錢叫顧問研究下再開會, 已經叫快左啦.

公爵府

虎到金來勳章

我都好憎公司D人講呢句,大佬呀,你估唔洗準備,安排,落實咩!如果乜都即刻,辭職就唔使要一個月前通知啦!

大宅

先考慮,再提交,再商討,再開會,再通過,真係做得好,盡晒力,鬼得閒鬧咩,你戓者你最愛既家人係醫院露天瞓幾晚,返到黎仲咁大仁大義先講,末經他人苦,莫勸他人善

miemiemie    發表於 22-2-18 17:43
alau2021    發表於 22-2-18 12:02

珍珠宮

alau2021 發表於 22-2-18 11:51

好啦,終於開會考慮完啦,宜家等我地詳細規劃先研究下係邊到做,點樣分批,點樣分次先。比多一個月時間我地,香港市民你地自己頂住呀,有病無病都唔好出街先,我地盡快研究到一個可行方案出黎嫁啦!

大宅

tsunmama 發表於 22-2-18 11:37
大佬,你估講完即做,係你屋企幾個人咩係一個700萬人社會,安排要動用好多人力物力,要靠好多部門 ...

變魔術丫嘛

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

依家打緊仗, 仲咁多討論、研究、盡快、考慮...

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

病毒唔等你研究,討論,商討好晒先再慢慢傳比人

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 22-2-18 12:10
依家打緊仗, 仲咁多討論、研究、盡快、考慮...

無錯,有d規劃要慢,但宜家傳染病面前要同細菌鬥快,大陸係呢方面完全係見招拆招,佢地只有一個目的就係清0,無任何ge野阻到佢地清0,不惜代價,排除萬難。大陸任何一個省份城市人口都比香港多,你話佢地地方大,但佢地基建有香港咁好咩,全港有幾多體育館有幾多社會會堂仲有幾多學校。我地硬件完全唔輸得過大陸。

男爵府

其實做咩都會比人話,積極嘅會做左先,乜都唔理。消極嘅咪慢慢諗,諗到覺得邊樣係比人話得少啲,咪先做。

男爵府

回覆樓主:

兩日算快啦, 樣樣要安排100%妥當, 睇下d的士, 又要搵藍白膠紙, 又要教司機着衫, 又要宣傳, 唔使時間咩

男爵府

mcs74 發表於 22-2-18 12:15
無錯,有d規劃要慢,但宜家傳染病面前要同細菌鬥快,大陸係呢方面完全係見招拆招,佢地只有一個目的就係清 ...

其實係咪太高估香港政府同市民質素?中國係一個大國,就算深圳市廣州市背後都有整個廣東省做後盾,香港嚴格黎講,市都未必達標,唔靠阿爺根本無能力人力去做,理想總是完美,現實總是殘酷。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

pi0219 發表於 22-2-18 11:54
HK政府做事, 無先比錢叫顧問研究下再開會, 已經叫快左啦.

做研究嘅研究既研究報告,講下笑 輕鬆下
總有離別的時候

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

鍵盤戰士容咩做,講兩句當做咗
一個政策要宣布之前,要商討開會決定協調,傾掂晒數至出街
有人仲沾沾自喜話政府偷佢條橋,一係講到網民反應仲快過政府,真係無言!

珍珠宮

zayma 發表於 22-2-18 12:30
其實係咪太高估香港政府同市民質素?中國係一個大國,就算深圳市廣州市背後都有整個廣東省做後盾,香港嚴 ...

你唔好唔記得中央都係香港後盾宜家中央出人出物,想要咩人幾多人應有盡有。你想要檢測包?有。你想要檢測車?有。想要火眼實驗室?有。你想要幾多千幾多萬檢測人員醫護人員通通都有。

水晶宮

tsunmama 發表於 22-2-18 11:37
大佬,你估講完即做,係你屋企幾個人咩係一個700萬人社會,安排要動用好多人力物力,要靠好多部門 ...
唔怪得市民要咁講, 疫倩已經兩年, 政府理應有準備, 隨時有方案..., 但政府現在先傾....., 疫情發展唔會停響到等......

侯爵府

好明顯呢啲係平時只識聲控嘅人!

男爵府

mcs74 發表於 22-2-18 12:35

你唔好唔記得中央都係香港後盾宜家中央出人出物, ...

我點會唔記得,我咪講咗唔靠阿爺香港根本唔夠能力人力物力去做,依家阿爺出手,已經快咗好多,同埋好多商家佬係俾面阿爺,之前睬你香港政府都傻啦,業界話呢樣唔得個樣唔得,香港成套思維根本就唔同大陸。好多時唔係市民諗得咁容易,話應該要咁做就即刻變到出黎。好似啲人鬧點解檢測等咁耐,事實上真係唔夠人,唔借大陸團隊點做?借人,都要時間安排人手,起方艙,都要時間嘛。如果你鬧林鄭點解唔早啲向阿爺求助,我認同。

首頁

尾頁

跳至