自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

moimoi256 發表於 22-2-21 14:03
樓主呢個post既問題一直圍繞住我
我都知要拎樽,拎到先得架?

如果成家人中,咁叫人都係攞1個,叫齊4,5,人幫手攞?

根本冇可能啦,就算有人幫手都未必攞到。

伯爵府

bobo05 發表於 22-2-21 14:13
如果要拎樽再檢嘅,咁點解唔製造多啲樽,郵局每天得40個真係……最好派樽到每户信箱,唔駛人再去撲兼周街走 ...

好問題!
點解唔諗吓點可以令市民容易D攞到樽?
點解唔動員區議員,各區體育館職員,工作地方關閉咗嘅公務員之類?
有冇可能有方法分派到去每棟大廈?
究竟政府有冇人願意用吓個腦,急市民所急?

大宅

fanny590 發表於 22-2-21 14:05
其實衛生署同醫管局已經講左好多次, 自測陽性的人係要去自己再去取檢測樽, 再交返去俾衛生署驗, 否則政府係 ...

政府的安排
就係個熱線打極都唔通
打通左都係答廢話
岩呀,呢班人政府唔當確診
政府仲好大聲講絕對唔會共存!要清零

伯爵府

回覆樓主:

只得個講字,靠班高官香港死得,辛苦我哋普通打工仔市民,唉,自救多福吧!

伯爵府

KamMui 發表於 22-2-21 14:13
我打去居家抗疫,都得到類似答覆,我話我全家都自我隔離,拎唔到樽,佢反問我點解要自我隔離
...

真係好不負責任!政府好多呢種根本無心抗疫,無心幫市民嘅垃圾人員!

伯爵府

Myannes 發表於 22-2-21 14:22
政府的安排
就係個熱線打極都唔通
打通左都係答廢話

其實民間的問題,中央係咪好難睇到?有乜辦法可以令阿爺睇到呢個政府點陽奉陰為,點折磨市民?

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

迷韓者 發表於 22-2-21 14:11
我淨係想知1836115係咪廢架?打極都打唔通

我朋友打咗幾日都冇人聽!

男爵府

回覆樓主:

支持

公爵府

aidan08 發表於 22-2-21 13:56
就係呢D case!

連接線嗰個都咁唔專業,咁不負責任!離曬大譜!

有無途徑反映比中聯辦知
中央派人嚟幫香港
但香港正苦仲一舊雲咁
想點呀,唔好浪費中央資源
希望中聯辦會督促下港府

子爵府

係囉無可能叫快速測試陽性嘅人周圍去撲樽,啲人攞唔到樽或約唔到社區檢測但公司又唔俾返工咪唯有去急症室。

珍珠宮

係,個程序唔完善,做既野只會傳染更多人,我明白無完美,但盡努力去做,而唔係俾人鬧一句,先考慮改一改,或鬧幾十句要上頭壓落黎先做下野,咁樣態度唔正確!

子爵府

fanny590 發表於 22-2-21 14:05
其實衛生署同醫管局已經講左好多次, 自測陽性的人係要去自己再去取檢測樽, 再交返去俾衛生署驗, 否則政府係 ...

樓主咪話要完善囉

唔係話冇安排
係話個安排唔make sense
自測陽性仲通街走 總有一個係附近
想唔共存都幾難

水晶宮

政府算把啦.
我老公檢測, 5日都而家未收到,
如果係確診, 全家都中晒,
我老公仲要返工, 佢都會惹晒公司D 人.
所以政府真係兩頭唔到岸,

講真, 無能力清零就要行共存,
我覺得係有得搞, 只係你有無流程,有無政策

而家玩緊市民同商家,
如果真係輕微病徵或無病徵,係屋K 休息, 再自己測到陰性就可以,
最主力係處理兒童,老人同長期病患.

仲有, 打針,係必需, 香港人又係太過自由拖累.
而家爆到7彩, 都未到9成,
兒童都係, 好彩見每人上升數指可觀, 一星期已由3%去到就黎20%

政府做野從來半桶水, 唔上唔落.

伯爵府

volan 發表於 22-2-21 14:13
佢地唔知係揸唔定主意 定係冇咩信心打仗 做野咁慢又唔全面
唔識當機立斷 冇能力好心交晒俾中央指揮啦 連累 ...

上次比卡超傾完落嚟,叫做樣緊張咗幾日。之後完全感覺又係放軟手腳,踢一踢郁一郁。好多問題根本已經浮曬上面,無人理,無人會去解決,其實香港可唔可以早D直接比中央管轄?起碼廢官真係會人頭落地先!香港而家似一架無人駕駛嘅車,但無自動導航,遲早車毀人亡。

珍珠宮

Myannes 發表於 22-2-21 14:22
政府的安排
就係個熱線打極都唔通
打通左都係答廢話
熱線接聽的,都未必專業識答,好似樓上jm咁,反問點解要自己隔離? 確診唔通周圍走..

水晶宮

https://www.youtube.com/watch?v=3J54eYItuUI

有患者認快速檢測陽性 僅自我隔離不上報衞生署 網民:最驚瞓街

攪到一獲泡咁

水晶宮

aidan08 發表於 22-2-21 14:21
好問題!
點解唔諗吓點可以令市民容易D攞到樽?
點解唔動員區議員,各區體育館職員,工作地方關閉咗嘅公務 ...

區議員<--好好提議,
第一次聽,
真係要區議員做下野,
一層一層分配工作,

我覺得檢測工作, 區議員都要負責一部份,
分擔下.

例如: 設一D 老人區. 安排每棟下樓即可檢測,
好似我媽個度,要行成20分鐘先到檢測中心.
去到仲要排幾個鐘...

子爵府

Myannes 發表於 22-2-21 13:42
冇眼睇
應該通街都係確診者
我諗有部分依然通街走。

廢政府口講清零,實質行嘅係共存,根本配套、醫療、措施一切都跟唔上

男爵府

回覆樓主:

非常十分同意。
之前驚惹到,但之前惹到都仲有流程一步步去做,有得隔離有得入院。
而家,中左係驚在下一步點行。
快測中得90%+堅中左,假陽機會細。
如果全家都中左咁點?
最大問題係個死人樽仔
仲要自確病人去攞,一路攞一路播毒?
可唔可以求下政府每戶派定2個看門口先?好似之前派銅芯咁。

我識d自測中左真係去排中心做,咁去中心都超高危啦!
我3日前接觸過密接,當時個密接成個hr冇戴口罩,我都好驚!自測暫時係陰,但都要諗一旦陽左要點搞。

政府而家對自確患者好似係:想點做你地自己中意啦咁

伯爵府

真係好嬲呢D咁緊急嘅時期,政府由上至下都仲係用緊官腔去敷衍市民,要極高機會已經確診的市民,為咗得到政府確認已經確診,而帶病遊走,到處散播病毒,究竟要幾無邏輯先諗到!

諗出嚟同批嗰個,都一定係想香港大爆特爆,想暗行共存,想違背國家大防疫方向嘅人!

而家係我哋無共存的條件,卻被無能政府逼向共存!而且仲要係完全無指引,無支持,自生自滅式共存!

首頁
12345...9

尾頁

跳至