自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

eledak 發表於 22-2-21 14:48
非常十分同意。
之前驚惹到,但之前惹到都仲有流程一步步去做,有得隔離有得入院。
而家,中左係驚在下一步 ...

最慘係好多市民到今時今日仍然仲收到強檢通知,被逼去風險極高的強檢中心!無病變有病。而係咁迫人強檢,但實情係測到你中咗,係無任何配套幫到你㗎!

唔知政府邊個高人諗出呢條絕世好橋,令香港惹到周圍都係,市民被迫共存,咁就可以同國家分道揚鑣,一路向西,直至大量市民歸西!

珍珠宮

回覆樓主:

淨係見過呢張

子爵府

李露眉 發表於 22-2-21 14:39
政府算把啦.
我老公檢測, 5日都而家未收到,
如果係確診, 全家都中晒,

相信依家大部份確診為都係家居隔離,其實可唔可以簡化過程呢?例如開啲門診,俾啲家居隔離好番嘅人,做過測試,無事就患者生活可以回覆正常

咁大前提,啲人要誠實先得

別墅

Myannes 發表於 22-2-21 13:42
冇眼睇
應該通街都係確診者
我諗有部分依然通街走。

我有一樣嘢想講
既然佢話快速檢測唔承認

(1 ) 咁點解要派比市民呢?
(2) 如果快速檢測不承認的話,咁緊密接觸者,都不可以用快速檢測代替,因為你們不承認,對嗎?

例如有司機確診的緊密接觸者,佢地都不可以用快速檢測代替,所以唐英年和葉劉,應該去檢測站!
這是公民責任!
林鄭,唔該你唔好再講,自己成日用快速檢測,因這是不承認的!
林鄭,請你出席公開場合帶番個口罩!
你中招馬上有得醫,我地小市民唔係你呀!

珍珠宮

回覆樓主:

其實快測陽性不應叫確診者/其家人外出啦,應該醫管局派快遞送pcr test/樽上門覆檢。無理由叫人出街攞樽增加傳播風險。

待入院病患明起獲派電子手環等 送院後可自行剪斷棄置
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2310669/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E7%96%AB%E6%83%85%E8%B3%87%E8%A8%8A-%E5%BE%85%E5%85%A5%E9%99%A2%E7%97%85%E6%82%A3%E6%98%8E%E8%B5%B7%E7%8D%B2%E6%B4%BE%E9%9B%BB%E5%AD%90%E6%89%8B%E7%92%B0%E7%AD%89-%E9%80%81%E9%99%A2%E5%BE%8C%E5%8F%AF%E8%87%AA%E8%A1%8C%E5%89%AA%E6%96%B7%E6%A3%84%E7%BD%AE

派手環時比埋樽/pcr test得唔得?

侯爵府

daijuju 發表於 22-2-21 15:03
淨係見過呢張

首先我諗,唔係個個市民都收到呢個指引。而家WhatsApp 上傳出來的指引五花八門。政府可唔可以統一一個指引,好似以前宣傳比越南難民嘅「不漏渡奶」咁,做到人人都知,家傳戶曉,新聞又報,所有電視台都強制性每半個鐘出現一次之類。

第二,都係嗰句,出個指引前,諗吓有冇大漏洞。呢個指引第一句已經叫你搵家人朋友幫手,最親的同住家人好大機會已中,真係適合周圍走?無家人咁點?個個人都有咁抵得諗嘅朋友,明知你中仲幫你做牛做馬?大佬,高風險任務呀!講真,如果我best friend 有咁嘅要求,我都只能拒絕,我屋企有個三歲,我日日唔出街就係要保護佢。有冇咁多人有無人無物、唔驚中、抵得諗、任你差遣又好得閒的好朋友呀?

諗出嚟嗰個正白痴!而個指引第一句已經無邏輯時,之後嘅指引基本上卻又要做到第一句先可行!真係極之可笑!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

bobo05 發表於 22-2-21 14:13
如果要拎樽再檢嘅,咁點解唔製造多啲樽,郵局每天得40個真係……最好派樽到每户信箱,唔駛人再去撲兼周街走 ...

其實聽熱線都唔易,要train到識答問題,又要熟都要一段時間,如果答唔到又係冇用

珍珠宮

aidan08 發表於 22-2-21 15:17
首先我諗,唔係個個市民都收到呢個指引。而家WhatsApp 上傳出來的指引五花八門。政府可唔可以統一一個指引 ...

我親人在uk,政府會派test,如中,有個system比你上載,佢會派pcr test比你自測,不用外出拿。但佢地方好大,有5房,但也傳染咗家中其中一人。香港地方咁細,真係好易傳染。之前有個咩比緊密接觸者的居安檢疫佢又講到好嚴咁,而家確診的接觸者又叫人出街?

子爵府

回覆樓主:

攞口水樽已經係一大難題,天未光去排,一個人只可攞一個,咁一家幾口全家總動員去排?有病已經唔出得街。

侯爵府

其實每區都有區議員,可唔可以政府將d樽仔俾區議員,如果檢測包係確診,即刻聯絡區議員安排將樽仔送上門同收集

D區議員成日話要為市門服務,拿,宜家就係時候喇
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

bobo05 發表於 22-2-21 14:13
如果要拎樽再檢嘅,咁點解唔製造多啲樽,郵局每天得40個真係……最好派樽到每户信箱,唔駛人再去撲兼周街走 ...

同意, 強檢第二次可以用樽, 宜家自檢確診後又話要交樽先承認, 呾大需求就好應該放出大量比人拎啦, 診所同地鐡得幾百個仲要10分鐘內派晒; 郵局仲好笑, 每間得40-50個, 宜家係咪係度玩緊市民先 ?

前2日都有記者問唔夠樽既問題, 不過衛生署個位小姐唔答, 我覺得好過分 ! 呢D係好重要既問題, 唔想答就唔好再開發佈會啦 !

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

支持!
見到而家咁環境,真心覺得好無助又無奈。

男爵府

Carol999 發表於 22-2-21 14:00
真係好亂,同埋無奈

應該仲有好多未知既case係街上出現

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

確診者及其家人都唔应该再出門口。看指定診所除外。

大宅

dongnut 發表於 22-2-21 14:20
如果成家人中,咁叫人都係攞1個,叫齊4,5,人幫手攞?

根本冇可能啦,就算有人幫手都未必攞到。

1個人好似只可拎1個樽?

大宅

pi0219 發表於 22-2-21 15:27
同意, 強檢第二次可以用樽, 宜家自檢確診後又話要交樽先承認, 呾大需求就好應該放出大量比人拎啦, 診所同 ...

拎樽呢個安排真係超過份!仲衰過行乞!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

政府其實都立立亂,所以好多人唔報都有原因

琥珀宮

daijuju 發表於 22-2-21 15:03
淨係見過呢張

最大問題係市民point 1拎樽已經做唔到,咁點跟落去

侯爵府

daijuju 發表於 22-2-21 15:25
我親人在uk,政府會派test,如中,有個system比你上載,佢會派pcr test比你自測,不用外出拿。但佢地方好 ...

無錯,人哋共存有曬配套同指引。英國第一個宣佈共存,人哋做咗咁耐,香港真係要行嘅話,抄功課都抄到啦!根本一班廢官完全無關心過市民,措施錯漏百出,到而家仲懶懶閒。

大陸套唔跟,外國嗰套又唔跟,香港政府係咪想自創一條死路?要香港百業蕭條、細路無學返,大人無工做,商家無生意、老弱無所依?正垃圾!

公爵府

aidan08 發表於 22-2-21 13:32
相信有大量市民已經得悉身邊有不少人自測陽性。那些市民獲悉自己或家人自我檢測陽性之後,都不知道該怎樣做 ...

咪係,拿到口水樽之得嫁。

首頁
12345...9

尾頁

跳至