懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

pokultmama 發表於 22-3-5 12:48
我琴晚忍唔到, 去睇左第二個婦科, 佢一見到我下面就話我損得好勁, 可以搽少少類固醇, 如果唔搽, 我唔會好, ...

我有廿幾年濕疹經驗 好番過幾年
懷孕前因為用洗手液太多又起過

食中藥好得快,但成日要落街配藥,疫情就停咗無食

而家意外地用搽肚嘅油同lotion 搞掂咗眼底同手掌啲濕疹
同埋沖涼洗頭啲嘢一定要係唔刺激先得

複式洋房

我琴晚忍唔到, 去睇左第二個婦科, 佢一見到我下面就話我損得好勁, 可以搽少少類固醇, 如果唔搽, 我唔會好, ...

你再唔掂試下中藥,雖然妹妹位佢冇得睇,但中西合璧係work. 中藥從內調理,類固醇藥係「禁」住唔好變差

希望你快啲好返

大宅

會丫, 我黎緊會去搵返以前睇開既中醫去攪攪佢....

大宅

我今日都忍唔住搽高劑量果d
真係搽幾日快d 好番,好過拖拖拉拉極都唔好

複式洋房

pokultmama 發表於 22-3-4 10:36
而家7周4, 早兩日睇左婦產科醫生, 佢話未到12周唔好用類固醇藥膏, 冇藥俾我食, 只係叫我多d搽 cream.....

...

你妹妹都痕 真係好辛苦
我8wk開始肚皮 手背痕 起晒粒粒
搽過政府AQ cream效果一般
換咗乾燥肌專用淋浴露同潤膚露
一星期後退咗啲
到宜家10wk手前臂 頸起風癩 痕到無覺好瞓
我都想請教大家有咩方法

大宅

回覆 emiinhk 的帖子

我搽了幾次「類固醇」後, 我唔再搽, 因為類固醇一日唔可以搽多, 我而家用physio gel, 我自己一覺得癢就搽, 好好多, 你可以去萬寧度買, 2百幾蚊支。

https://www.physiogel.club/

複式洋房

pokultmama 發表於 22-3-9 12:42
回覆 emiinhk 的帖子

我搽了幾次「類固醇」後, 我唔再搽, 因為類固醇一日唔可以搽多, 我而家用physio gel, ...

Thank you!!!

複式洋房

emiinhk 發表於 22-3-5 22:29
你妹妹都痕 真係好辛苦
我8wk開始肚皮 手背痕 起晒粒粒
搽過政府AQ cream效果一般

我早晚搽英國牌E45 cream
一起風癱就冰敷,治標
睇中醫疏風去濕毒,治本

首頁

尾頁

跳至