0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 一開始飲illuma, 大概兩星期開始成日嘔奶(大約一日一次),入面見到好多痰,所以轉左雪印,依家35日大,呢幾日又開始嘔奶(大約一日一兩次),又係越黎越多痰。
想問下我應該轉奶粉嗎?定有其他方法解決?

複式洋房

我女以前都係咁,有二個問題會導致嘔吐!
我女嘔得仲勁過你,一日餐要換4至5塊奶巾!!
第一個奶嘴太大個窿,飲得太快,吞唔切,所以連埋口水同奶,形成左有痰,所以會嘔奶!!
我換左奶嘴之前改善左毆奶嘅情況!!
第二,奶粉太濃會容易有痰,我通常都會開多10ml水,例如正常120ml水嘅,我會開130ml水敢樣會無敢濃!!
你可以試下買三角枕比bb,三角枕係防止毆奶,我女初生用都而家二個月都用緊!!

大宅

都有可能係沖奶方式唔啱 你試下樓上方法 如果唔得再換下奶粉試試 我仔仔食美素佳兒 冇呢個問題

複式洋房

ahvdo9 發表於 22-3-8 06:17
我女以前都係咁,有二個問題會導致嘔吐!
我女嘔得仲勁過你,一日餐要換4至5塊奶巾!!
第一個奶嘴太大個窿 ...

奶嘴我用緊pigeon 既S碼,已經最細,咁係咪要換奶樽好啲?
三角枕你用邊個牌子呀?

複式洋房

回覆 橙寶 的帖子

我都係美素佳兒

複式洋房

回覆 bb_526 的帖子

我奶樽係用 NUK 牌子,都幾好用!!最起碼唔再係嘴角流晒啲奶同無肚仔痛先,我三角枕係銅鑼灣荷花池買,荷花池三角枕得一款,忘記左好似3百幾至4百幾蚊!!

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你已經轉過奶粉一次,再轉就太密,bb好難適應,你可以餐與餐之間俾d水佢飲,另外,飲完奶之後有冇掃風?落唔到隔都會嘔奶,同埋飲完奶之後俾bb則則地訓,唔好平躺,睇下有冇好些

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

嘔奶可能係因為係飲奶飲得太急,嘔出嚟嗰啲可能未必係痰,可能係胃入邊嘅黏液,但係如果真係驚可以轉啲冇咁甜嘅奶粉或者天然蔗糖,我我個女一路食開美素佳兒,我見佢又唔係好多痰。

男爵府

BB嘔奶可能係吸啜過快過急,或者係嘴邊入風,會令BB嘅胃部容易積聚空氣,肚仔唔舒服。樓主可以好似之前提議換過奶咀試吓。

大宅

我仔係飲美素佳兒金裝無依個問題,係唔係bb飲奶飲得太急?或者奶咀唔岩

大宅

BB都有食緊illuma呀,個味都幾淡口又唔覺佢有痰wo

複式洋房

iamsterdam 發表於 22-3-8 16:16

BB嘔奶可能係吸啜過快過急,或者係嘴邊入風,會令BB嘅胃部容易積聚空氣,肚仔唔舒服。 ...

用緊pigeon ,已經係最細size S 碼

大宅

bb_526 發表於 22-3-8 18:08
用緊pigeon ,已經係最細size S 碼

我轉用chu chu 初生嬰兒奶咀後,阿b飲奶改善左。另外,你睇下YouTube/文章講“瓶餵技巧”或“控速瓶餵”。有時餵奶中途可以幫佢掃一掃背,落一落格先餵,奶樽唔好咁斜,扶阿b坐直少少飲奶都有幫助。

大宅

嘔奶有機會係BB飲奶飲得太急,多痰會唔會奶粉太甜?
我揀奶粉就專登揀隻冇蔗糖嘅,我囡一直都飲緊aptamil白金版都幾夾,唔熱氣又冇乜痰聲

大宅

我個仔都係食緊兩餐illuma,其餘係人奶,食完奶粉之後有陣時都會嘔奶,唔知係我餵奶手勢問題定係奶粉嘅問題

複式洋房

Catlolo 發表於 22-3-8 19:21
我轉用chu chu 初生嬰兒奶咀後,阿b飲奶改善左。另外,你睇下YouTube/文章講“瓶餵技巧”或“控速瓶餵”。 ...

我睇完,用左呢個方法,我覺得好啲,就算嘔都唔會一下係鼻噴埋出嚟

別墅

回覆樓主:

可以試下飲奶中間時間掃風拍拍痰,分開幾次俾BB飲。減少飲得太急想嘔奶出來。
我個小朋友飲開美素,又唔太甜可以一次過飲完慢慢掃風。

複式洋房

鯊魚家 發表於 22-3-12 19:09
可以試下飲奶中間時間掃風拍拍痰,分開幾次俾BB飲。減少飲得太急想嘔奶出來。
我個小朋友飲開美素,又唔太 ...

想問下你小朋友幾大,一次過飲幾多?

別墅

bb_526 發表於 22-3-12 22:07
想問下你小朋友幾大,一次過飲幾多?

小朋友在1-2個月大的時候,一次過飲100ml左右。飲完輕輕力拍背掃風。

複式洋房

鯊魚家 發表於 22-3-12 22:27
小朋友在1-2個月大的時候,一次過飲100ml左右。飲完輕輕力拍背掃風。

我已經30-50ml 拍一次,通常飲90ml,所以會分開拍兩三次

首頁

尾頁

跳至