懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

醫生話胎兒腦後外面有囊腫,不過冇血液流動嘅

之後同太太搵咗好多資料,發現全部個案都係長喺腦裡面,叫脈絡叢囊腫,絕大部份廿幾周之後胎兒會自己吸收,但就完全搵唔到我哋呢個類似個案,無從參考

同太太3周之前先照完超聲波,都一切正常,太太亦都做晒應該做嘅檢查,例如Nifty pro, 甲狀腺等等,全部都低風險同正常,唯獨今日去照4維就發現呢個情況。照過晒胎兒器官,四肢,腦部果啲都發育正常,唔知咩事??

希望只係誤診,問咗幾個醫生都話再觀察下一兩個禮拜先,再照下睇下情況

所以想請問下大家有冇大概類似嘅問題可以分享或者解答下?

同太太都好愁,一直以黎都順風順水,無啦啦搞穫咁嘅野...

複式洋房

ares1314 發表於 22-3-7 20:57

之後同太太搵咗好多資料,發現全部個案都係長喺腦裡面,叫脈 ...

我女當時都係咁…26週後就無左了~唔洗太擔心

民房

回覆 laura716716 的帖子

多謝你分享,但你個情況應該係腦裡面果種?因為都比較常見,但絕大部份都會自己吸收,我呢個個案係腦外,個頭後面

複式洋房

ares1314 發表於 22-3-9 23:02

多謝你分享,但你個情況應該係腦裡面果種?因為都比較常見,但絕大部份都會自己 ...

係丫,我女當時係腦內…我果時Google脈絡叢囊腫到識背!腦外,我都第一次聽呢。

複式洋房

ares1314 發表於 22-3-9 23:02

多謝你分享,但你個情況應該係腦裡面果種?因為都比較常見,但絕大部份都會自己 ...

祝福胎兒無事,平安健康!爸媽要相信阿b呀,加油!

男爵府

之後同太太搵咗好多資料,發現全部個案都係長喺腦裡面,叫脈 ...

醫生俾左嘜cm你?

大宅

祝褔bb 健康平安,加油

首頁

尾頁

跳至