自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢嫌你小朋友補習阻佢追星呀,樓主你放過Miss Lo 啦

水晶宮

bon.cc 發表於 22-3-17 16:34
自己英文唔好,兩個老師批改都有出入,希望JM幫下我,感謝

呈分試凍過水,即炒

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

Ononluk 發表於 22-3-17 18:32
啲練習邊個出㗎? eat breakfast 都寫得出?總有好多好多問題,俾個native 睇真係唔笑死都嚇死!
Btw, I w ...

其實eat breakfast 冇問題冇錯的,衹是比較口語

大宅

eledak 發表於 22-3-18 03:34
其實eat breakfast 冇問題冇錯的,衹是比較口語

正想講...

Delivery guy亦是口語

不過篇文寫得差亦係真

大宅

bon.cc 發表於 22-3-17 16:34
自己英文唔好,兩個老師批改都有出入,希望JM幫下我,感謝

第一題ate一定錯,要was eating (past continuous)

男爵府

sodaleave 發表於 22-3-18 04:30
第一題ate一定錯,要was eating (past continuous)

exactly, the action is an ongoing one so past progressive tense should be used

男爵府

sodaleave 發表於 22-3-18 04:26
正想講...

Delivery guy亦是口語

係,好似cable man, garbage man, 其實佢地興將果行+個man就當係果位人員
但無貶義的

大宅

從你小朋友嘅錯處,加上見到閱讀理解表現,小朋友問題根源係佢根本唔理解文章,that's why 佢唔能夠就住唔同情境轉tense...佢答得啱嘅位,明顯係因為嗰啲答案可以死記某D所謂嘅rules...

建議從閱讀理解著手改善英文水平,做tenses 練習其實完全冇用

閱讀理解第一題,最冇可能嘅答案(意大利餐廳)都答得出,明顯係求其做,否則,佢係連題目都睇唔明⋯小五仲有得夠⋯希望你搵到一個能夠對症下藥嘅補習老師

子爵府

回覆樓主:

痴線,邊個出啲咁嘅worksheet,錯哂grammar不特止,題材內容低俗,誤人子弟,發燒燒上腦。

大宅

回覆樓主:

急切要做 :

1. Find a new tutor.

2. Have your child read more English books.

男爵府

eledak 發表於 22-3-18 04:39
係,好似cable man, garbage man, 其實佢地興將果行+個man就當係果位人員
但無貶義的
...

我聽過有香港人用ambulance man….

大宅

Activehealth 發表於 22-3-17 17:27
根本份功課出得好差,typical Chinglish 教壞學生!

出功課呢個既英文簡直嚇死人,仲要去教人。

大宅

canteen31 發表於 22-3-18 20:42
我聽過有香港人用ambulance man….

都冇錯呀
不過係ambulanceman

大宅

bon.cc 發表於 22-3-17 18:32
佢話自己係中學教師,200元一小時,Zoom

邊有可能做到中學教師呀?佢係中學教英文定係其他科?

大宅

bon.cc 發表於 22-3-17 17:43
補習老師

首先出卷嘅老師好有問題,程度高少少都唔會咁寫,真係教壞你小朋友

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

blackberry 發表於 22-3-17 17:26
讀書時學I shall

重點係篇文, Anson Lo???

所以weird teacher
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

yan_yan_mummy 發表於 22-3-17 17:41
正確係”See you soon.” 英文imperative sentence, 不用轉tense.

咁應該連soon都唔駛喎 但又漏左you
放下自在

首頁

尾頁

跳至