自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

潘高壽 發表於 22-3-25 07:38
係屋企、工人中左、六天無做野、無出街、我煮埋比佢食、按時食藥、糧照出!星期日都照出!
在職場、我員工 ...

可能我做嘢、永遠都企喺人哋嘅角度睇、人家好、等於我好!
一件好少嘅事能夠睇到、睇嘢嘅角度有多高。
我已經講多咗了!
如有不順耳、請不要放在心中!

伯爵府

Full pay la

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

佢用sick leave ? 點解要出多兩日比佢呢?
出一個月都唔夠?
邊間agent 咁衰?

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

潘高壽 發表於 22-3-25 07:48

可能我做嘢、永遠都企喺人哋嘅角度睇、人家好、等於我好!

我工人姐姐中左,未送隔離前,我叫佢自己係房休息瞓覺,定時煮好飯送入去比姐姐,家務全部唔洗佢做,廁所都係我自己洗返,仲勤力過姐姐我也是一蚊都無扣,出返full pay

子爵府

會照出全糧,我都希望我確診老闆會出全糧俾我,2月初叫姐姐放假留家抗疫(主要唔想佢外出用膳,但佢仍可以出去買野或寄野),每日我都會照供應3餐,再加每月出多$400-500俾佢,鼓勵佢在家抗疫

大宅

LoveYinYin1215 發表於 22-3-25 07:59
出一個月都唔夠?
邊間agent 咁衰?

之前已在第一頁update 了,是工人姐姐誤解了agent 的意思,agent 已幫手同工人姐姐解釋清楚。工人姐姐來港都有20年,佢第一次遇上要放咁多日病假,之前佢以為嗰兩日係自己應得嘅先咁堅持

大宅

LoveYinYin1215 發表於 22-3-25 07:59
出一個月都唔夠?
邊間agent 咁衰?

我呢個工人姐姐好固執,好有自己嘅一套諗法,平時好鍾意駁嘴我講佢又唔信,agent 講佢先信

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

bhm 發表於 22-3-25 10:42
我呢個工人姐姐好固執,好有自己嘅一套諗法,平時好鍾意駁嘴我講佢又唔信,agent 講佢先信:igiveup ...

咁agent 幫手溝通左都係好事

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bhm 發表於 22-3-25 10:42
我呢個工人姐姐好固執,好有自己嘅一套諗法,平時好鍾意駁嘴我講佢又唔信,agent 講佢先信:igiveup ...

搞掂就好了 我發覺好搞笑,部分人唔睇清楚講乜,就一味話自己冇扣工人。。。。。但又唔睇清楚工人要求比正常出糧還要多,冇理解嗰種過份同無理要求。

我個工人都中咗,去咗隔離酒店住,我出全糧俾佢,連花紅都有出,但話俾佢聽我其實係只要出4/5病假津貼就可以,不過還是出全糧,因為我滿意佢工作表現。 俾唔俾多,跟唔跟勞例,係同工人工作表現掛鈎,唔係建基於僱主仁慈與否。

首頁

尾頁

跳至