自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本港第5波疫情未止,每日確診數字逾萬,香港菁英會創會兼榮譽主席施榮忻表示,近日多間本地大學專家估計本港累積確診個案已經接近400萬人感染新冠病毒,他建議與時俱進在注射疫苗的進度都較為理想,以及充分具備「群體免疫」科學方法的情況下,把香港推動為全國首個實行「與病毒共存」的試驗城市,把「將錯就錯」變成「將功補過」,為全國抗疫2年多的困局提供一條新出路,更希望利用香港「將錯就錯」的實況,為國家在動態清零防疫策略之外,為國家開放及通關另闢一套嶄新的抗疫防疫策略。

施榮忻又指,近日本港有醫生專家所做的研究顯示,第5波疫情Omicron傳染力特強,但倘若注射了2針或3針新冠肺炎疫苗有助增強抗體保護力,如不是長者或長期病患人士的話,大多數受感染市民的病徵一般較輕。施榮忻續指,目前香港注射第一針疫苗的人口超過90%,第二針疫苗則高達80%,亦有超過230萬人接種了第三針疫苗,注射疫苗的進度稱得上後來居上,因此建議,香港要汲取今次抗疫防疫的教訓,嘗試推動香港成為全國首個實行「與病毒共存」的試驗大城市,以符合香港作為國際大城市的實際情況。

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2320179/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E7%96%AB%E6%83%85%E6%B6%88%E6%81%AF-%E6%96%BD%E6%A6%AE%E5%BF%BB-%E8%8B%A5%E5%85%B7%E7%BE%A4%E9%AB%94%E5%85%8D%E7%96%AB%E6%A2%9D%E4%BB%B6-%E5%80%A1%E6%8E%A8%E5%8B%95%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%88%90%E8%88%87%E7%97%85%E6%AF%92%E5%85%B1%E5%AD%98%E8%A9%A6%E9%A9%97%E5%9F%8E%E5%B8%82

中國可以利用香港作爲開放的試驗城市。上海复旦大學附属華山醫院感染科主任張文宏也在微博發文,指香港這輪疫情病毒的毒力已經明顯降低,大部分接種疫苗的患者病情輕微。我覺得政府可以在高接種率的情況下逐步放寬防疫措施。
風繼續吹,不忍遠離...

侯爵府

Boeing787 發表於 22-3-18 14:03
本港第5波疫情未止,每日確診數字逾萬,香港菁英會創會兼榮譽主席施榮忻表示,近日多間本地大學專家估計本 ...

有道理,重點係將錯就錯。就像打麻雀我想做混一色筒子(動態清零)。仲有幾隻雜牌未清,點知摸下摸下,雜牌都成對子,就順勢將錯就錯改為做對對糊(目前香港的實際情況,部分快測陽性的人不上報,確診者在社區四圍去。)

香港打針人數在最近二個月急起直追,加上有口服藥。我估計在未來幾星期有條件放寛防疫限制,(要等11歲以下小朋友打針人數上升)。

伯爵府

事實係病毒已變弱,識得唔少人確診但同住家人都無事。香港而家情況已經共存,等感染自然回落,仲會有其他選擇咩?

伯爵府

bks2014 發表於 22-3-19 07:54
有道理,重點係將錯就錯。就像打麻雀我想做混一色筒子(動態清零)。仲有幾隻雜牌未清,點知摸下摸下,雜 ...

香港根本沒有能力清0

水晶宮

回覆樓主:

儿童先快,就快6成

我女係3 %打,新年

珍珠宮

回覆樓主:

咁唔理班高危長者?已經死咗好多

別墅

講真,其實就只有這條路,再冇限期吾開關,香港學生冇學返,冇人來到香港做生意,冇店開門,冇酒樓飲茶,冇工開,人人在家人等運到,你自己唸下香港經濟一定攪吾掂。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

抗疫失敗唯有與病毒共存

估唔到香港會係短短幾個月走上共存之路,未準備好嘅情況下共存,一群老人家付出嘅代價確實太大

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

Kumahung 發表於 22-3-19 08:18
抗疫失敗唯有與病毒共存

估唔到香港會係短短幾個月走上共存之路,未準備好嘅情況下共存,一群老 ...
呢個環境
人人都有負出
共存係肯定
清零不切實際
始終係要流動
大家繼續努力

男爵府

回覆 wan_sosin 的帖子

老人無生產力,政治家點會理

男爵府

回覆樓主:

屁啦。垃圾自誇做菁英。英國打針夠多喇掛。家陣咪日日高居不下。d 老既瓜晒得番d 後生咪共存囉。

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

為自己的抗疫失敗,無能開脫,果然系菁英,跌落地執返jar砂 。
講得出呢翻說話,真係。。。
呢波未完都有5000多人失去生命,共存還要付出幾多代價

hphpphph    發表於 22-3-19 10:32

珍珠宮

Become 發表於 22-3-19 08:44
回覆 wan_sosin 的帖子

老人無生產力,政治家點會理

咪係!
如果唔理班老弱,係人都識講共存啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

47歲,個樣似60歲

水晶宮

香港剩係得呢條路,根本靠林鄭或者市民自律係清唔到零。

珍珠宮

capricornbb 發表於 22-3-19 09:09
47歲,個樣似60歲

我為咗你呢句說話㩒link睇,你無講錯喎。

男爵府

眼下只欠一個台階,明嘅自然明。

珍珠宮

施糸講得有道理。
去年到今年,好多長者都無打針喎,邊個負責呢?你見,長者死咁多人,無人嘈過喎,D仔女去左邊。
吾好再講清零喇,不切實際

男爵府

「近日多間本地大學專家估計本港累積確診個案已經接近400萬人感染新冠病毒」

估計?超過一半香港人口?我認識的親友中確診者只有四個

首頁

尾頁

跳至