自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係公立檢查甲狀腺腫塊被要求抽針,醫生話左邊個個有2.5cm可以直接抽針無需超聲波輔助(超聲波要排期到九月),兩星期前去做,係同一位置抽左兩針,個醫生話咁樣保險d可以抽到多d組織化驗,結果亦會準確d, 但係今日去復診聼報告,被告知抽唔到有效組織,結果就係無結果,要一個禮拜后重新抽,即時覺得唔係吖,咩搞作?又要佶多次?如果又唔得點算,請問JM們有無呢方面經驗分享,多謝先。

子爵府

林金 發表於 22-3-22 19:21
我係公立檢查甲狀腺腫塊被要求抽針,醫生話左邊個個有2.5cm可以直接抽針無需超聲波輔助(超聲波要排期到九 ...

2.5cm不算大,醫生點解要抽?佢懷疑甚麼?如果樓主好擔心的話就抽多次,如果不太擔心就等照超聲波時才抽,因會準確啲,其實我試過照住嚟抽,都抽唔到,仲搞到我好痛,不過我係知道自己個瘤的情況,抽唔抽到對我來說不太重要,醫生都係只會觀察

複式洋房

回覆 kamkong 的帖子

多謝你,而家打算去私家抽,希望準確d

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kamkong 發表於 22-3-22 22:54
2.5cm不算大,醫生點解要抽?佢懷疑甚麼?如果樓主好擔心的話就抽多次,如果不太擔心就等照超聲波時才抽, ...

家人將會抽,之前問醫生會唔會麻醉先做,佢話唔會,冇提過照超聲波抽,可能會係直接抽。請問會唔會痛架?

大宅

我係公立檢查甲狀腺腫塊被要求抽針,醫生話左邊個個有2.5cm可以直接抽針無需超聲波輔助(超聲波要排期到九 ...

當年抽5到,之後幾年後有機會切,我就切了一半甲狀腺。

複式洋房

回覆 c9jen 的帖子

你當時抽唔到,有無安排你再抽?幾年後做手術係係公立嗎?

複式洋房

回覆 kaheiboy 的帖子

痛肯定有,但可以忍受,最緊要放鬆,好快過

大宅

虎到金來勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

我個case同你差不多,2月尾時去醫院抽左2針,三月頭返醫院睇結果都係咩都抽唔到,醫生俾兩個選擇我,第一,隔兩個星期再返醫院抽;第二,排超聲波期;我揀咗第二,因為醫生話有機會返嚟抽都係咩都抽唔到,仲搞到我鬼死咁痛,我而家等緊七月再抽,希望無事啦
.....

大宅

林金 發表於 22-3-23 12:10

你當時抽唔到,有無安排你再抽?幾年後做手術係係公立嗎? ...

冇再抽,之後搬屋轉了醫院覆診,醫生話5好放咁耐,手術在公立醫院

複式洋房

回覆 mon_626 的帖子

我超聲波排期到九月,我而家都糾結緊係唔係等到九月,因爲實在對直接抽無信心

複式洋房

等左幾多年?

大宅

虎到金來勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

林金 發表於 22-3-23 12:33

我超聲波排期到九月,我而家都糾結緊係唔係等到九月,因爲實在對直接抽無信心:toocol ...

佢冇打麻醉就直接抽,其實真係好痛,我抽完之後都痛左成個星期,其實超聲波排期去到九月已經好快
.....

侯爵府

我親人肺can
去私家醫院幾萬蚊一樣抽唔到
之後又一樣要俾多次錢

子爵府

kaheiboy 發表於 22-3-23 10:46
家人將會抽,之前問醫生會唔會麻醉先做,佢話唔會,冇提過照超聲波抽,可能會係直接抽。請問會唔會痛架?
...

當然會痛,我第一次抽個瘤已5cm當然容易抽,但第二次抽時個瘤太細,就抽唔到

複式洋房

明白既,我都覺得痛,當時抽完一針以爲搞掂,誰知醫生突然話要抽多針保險d,嚇到我個心離曬,無辦法唯有死頂,而家想起都有d驚

複式洋房

回覆 林金 的帖子

不過抽左兩針都係得個吉

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

林金 發表於 22-3-23 13:44

明白既,我都覺得痛,當時抽完一針以爲搞掂,誰知醫生突然話要抽多針保險d,嚇到我個 ...

唔知家人忍唔忍受到痛(超過7x歲), 唔知幾大,其實係咪size細冇超聲波好難抽中?

複式洋房

7cm一定比較容易抽中

複式洋房

sorry,睇錯左,以爲係7cm,你家人70幾歲可以問下醫生可唔可以落d麻藥

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我都試過重抽,可能佢抽時無用手輕摔,只抽水囊一邊,其實水囊唔係真係好水狀,應該似少少啫喱咁,所以要一邊抽一邊按。
即係好似你飲包裝果汁啫喱,飲完飲筒嗰部份你要搓吓,包裝內其他嘅啫喱先至可以去到飲筒嗰度。
唔需要太擔心

首頁

尾頁

跳至