自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

打就唔好喇
但罰企嗰啲就ok
仲要係企課室出面羞家嗰隻
或者係罰成個小息企嗰隻

水晶宮

Angelice-BeBe 發表於 22-3-27 11:45
其實教育仔女,家長係好大責任,點解會將個責任交比學校去做...

從來唔贊成體罰,真係打左就會乖咩?打這 ...

我都唔贊成體罰

男爵府

如果學校能夠做到公平公正公開就話啫,如果有老師偏心,甚至針對學生,咁咪變成一種欺凌嘅工具!

大宅

牛年勳章

打就一定唔得

男爵府

唔贊成用體罰
體罰不能解決或改善問題,只會產生另一問題!
奇怪,體罰為何有性別之分?男性就可以體罰?公平嗎?

珍珠宮

パンダさん 發表於 22-3-28 12:20
我冇諗過同你研究道德,懶道德高尚果個似乎係你,打完b又一堆懶係其實想教好佢,糾正佢blah blah blah.
其 ...

.

水晶宮

パンダさん 發表於 22-3-28 12:20
我冇諗過同你研究道德,懶道德高尚果個似乎係你,打完b又一堆懶係其實想教好佢,糾正佢blah blah blah.
其 ...

Agree,我仔細個嗰陣打人,我只會捉住佢隻手叫佢唔好打,教佢要點樣用言語表達自己嘅情緒。有段時間佢確係會日日打人,但佢只打一個人,就係我媽。我後尾明白,因為全屋企得我媽會打佢,所以佢就淨係嬲佢打返佢。我會同我仔講,打人係唔啱,婆婆打你佢都唔啱。同時同我媽講,你唔打佢佢就唔會打你。後來我媽唔打佢啦,過咗段時間我仔都唔打人喇。而家係我媽會小小事就同佢鬥力,大聲呼喝命令佢,於是我仔對我媽亦用返相同手法。我有話過我媽,如果你當佢係細路仔,就應該包容佢慢慢教,唔可以當佢係大人咁去要求。如果你當佢係大人咁去要求,你就無權打佢,你會郁手打個大人?
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

回覆樓主:

唔讚成,如果有體罰,真係大倒退!
好多時施罰者都有個人情緒,就等如大人有時心情唔好拎d小朋友泥發洩,小朋友從來唔會係對等,因為佢哋係弱小,我記得細個男同學當眾比老師打pat pat其實好傷佢哋自尊,佢哋心理嘅陰影,比傷痕同痛楚更影響深遠!

首頁

尾頁

跳至