自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

annielui 發表於 22-3-28 12:47
呢兩三年呀女無哂正常校園生活,無得學習和同學相處,好似無成長過咁…..等了又等既青春期完結看似遙遙無期… ...

都無辦法,我都希望快啲回復正常

水晶宮

畀面勳章

bbc2018 發表於 22-3-28 20:56
阿囡間學校安排好好,中一、三有水運會、陸運會、三次學校旅行,音樂會。聯校,校外比賽

唔少gro ...

其實我哋學校唔係樣樣無安排
有時係已經安排咗,但政府突然又話要停課丶突然又話返半日丶突然又話最好打咗針先可以留校活動
到復課,天氣又未必適合搞丶個場又可以close咗
總之就陰差陽錯

男爵府

annielui 發表於 22-3-28 15:13
回覆 薯圈 的帖子

妳好醒做哂功課去迎接仔仔青春期, 我後知後覺, 到個女青春期到咗我仲懵盛盛, 仲用返以往 ...
你囡幾歲呀?

男爵府

回覆 薯圈 的帖子

妳好醒做哂功課去迎接仔仔青春期, 我後知後覺, 到個女青春期到咗我仲懵盛盛, 仲用返以往 ...

曾經有一排,我個女都同我距離好遠。
完全無得身體接觸,坐sofa 都唔可以touch, 咩都唔想講,唔想傾。
後來睇左好多資訊,
決定只要係安全同合理嘅情況下,
佢做咩我都支持,就算佢買嘢,
只要用錢唔過份我都比佢買。
仲要一路諗緊我同好朋友係點溝通,
唔好當佢係女,要當佢係朋友,
你會唔會唔比朋友買野?會唔會一路問佢食唔食嘢,朋友話唔凍時會唔會仲要佢著衫。

依家我地關係好左,佢會同我有身體接觸,有時幫佢整啲野或拎野,佢會話love u.
出街見我拎好多嘢都會幫手,
夜晚訓覺我地講goodnight後,
我會講love u. 佢答我ok

希望幫到你

子爵府

回覆 薯圈 的帖子

請問你女幾歲?
我女宜家F.1
我哋關係都幾close
但同爸爸關係真係好差
(平時我比較縱佢, 基本上只要可以接受嘅條件都唔會say No, 因為我係全職媽咪,比較得閒,所以會陪功課, 行街,買嘢,食嘢,看戲⋯ 但爸爸比較講規矩 要求高,亦比較忙, 都係食飯先會見面)
所以阿女整日話好憎爸爸,有時D功課我唔識叫佢問爸爸, 寧願唔做都唔會問。唔知咁算唔算青春期?

大宅

回覆 kcpak 的帖子

妳對仔女幾多歲呀? 會唔會針對媽咪/DADDY發作呢? 妳老公更年期? 脾氣突然好臭?妳一對三點頂呀?

大宅

回覆 lam0903 的帖子

最正既露營去唔到真可惜.....有得比佢地選擇, 一定唔join, 我都預咗我女下年唔會再參加....
不過佢計, 女大女世界, 佢唔想唔到我覺得可惜吧

大宅

回覆 bbc2018 的帖子

難得疫情下仲可以舉辦到咁多活動....我地學校以往都好多課外活動, 疫情之下取消哂

大宅

回覆 lam0903 的帖子

就係無交閙先頭痛.....

大宅

回覆 FlowerBoys 的帖子

係.....究竟仲要等幾耐?

大宅

回覆 Bobo1210 的帖子

今年9月15歲升F4了....

大宅

回覆 CYT0408 的帖子

多謝妳既分享.....而家同女女關係咁好,好替妳開心.....妳既努力無白費, 我都希望我有呢一日....
請問妳女女唔願意同妳溝通維持咗幾耐? 而妳改變咗幾耐佢先肯接受返妳呢?
只係對妳咁OR全部人都係? (我是女的目標)
我女都係同我完全無身體接觸, 坐sofa我左邊, 佢會坐右邊....究竟發生咩事呢? (心痛...)
我自問不是虎媽....係煩咗D啫(我知錯了)....

水晶宮

annielui 發表於 22-3-29 10:00

妳對仔女幾多歲呀? 會唔會針對媽咪/DADDY發作呢? 妳老公更年期? 脾氣突然好臭?妳一對三 ...

16,18
我仔中一時已開始黑面唔理人,但佢係間歇,即是間中又好歡愉,所以我一見佢黑面就閃
無特別針對邊個,不過多數係我啦⋯⋯可能我好蝦我囡話:我可以駁呀爸呀媽咀,就係唔敢駁呀哥咀,算唔算針對我兩老

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

annielui 發表於 22-3-29 10:31

多謝妳既分享.....而家同女女關係咁好,好替妳開心.....妳既努力無白費, 我都希望我有 ...

大概幾個月吧,我會管佢所以對我黑面啲。以前佢講啲無聊野可能我會即刻講道理。想唔返學,我會問佢唔返學做咩
但其實只係隨口講,就好似我地返工有時都會話唔做啦。

當佢同你分享時,要先跟住佢嘅反應,佢開心share就開心回應,要先認同佢感受。佢想買咩講咩都好,第一個反應唔好拒絕。接受左先,可能佢都只係隨口講。

要佢願意分享,開番道門先可以再溝通。

始終佢係你個女,到底要點溝通你會知的,只係比其他事影響左你。

共勉之

大宅

2023年兔年勳章

annielui 發表於 22-3-28 12:58
回覆 volan 的帖子

但爺爺嫲嫲錫到燶, 好似太后一樣, 自理能力不升反跌呢......暈 ...

如果老人家過份寵愛反而要教育老人家
女女控制唔到

大宅

咁阿仔有屎有沙糖都好呀, 有得潤吓......我都係惡唔出樣....我女以前扮過我, 嬲同唔嬲既面部表情係一樣既

大宅

其實我而家做到既已經盡做, 唔問學業成績, 提醒唔好多過一次, 壓抑自己多餘既關心要點到即止...暫時未有效果, 我會繼續努力的, 多謝妳意見

大宅

回覆 Kitchan222 的帖子

有時太OVER都會忍唔住提兩句, 畢竟6299唔係一定要幫妳揍, 講太多怕佢地唔開心.....唯有寄望快D回復正常生活, 太后寶座坐唔暖啦

男爵府

annielui 發表於 22-3-29 13:38

其實我而家做到既已經盡做, 唔問學業成績, 提醒唔好多過一次, 壓抑自己多餘既關心要 ...

其實又會唔會突然唔理佢學業佢覺得奇怪

男爵府

lam0903 發表於 22-3-29 19:04
其實又會唔會突然唔理佢學業佢覺得奇怪

唔係唔理,我有理架,問佢掂唔掂/跟唔跟到時,佢話老師教得慢之後搵左補習比佢。
但唔會日日chur佢學成點。
就算問都唔係問佢識唔識,
如果識=100分,咁佢一定係唔識,
答左你唔識會有咩後果。
如果佢答你識,但又唔係100分,咁即係識定唔識。

首頁

尾頁

跳至