自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢兩三年呀女無哂正常校園生活,無得學習和同學相處,好似無成長過咁…..等了又等既青春期完結看似遙遙無期….妳地話係咪?

水晶宮

annielui 發表於 22-3-28 12:47
呢兩三年呀女無哂正常校園生活,無得學習和同學相處,好似無成長過咁…..等了又等既青春期完結看似遙遙無期… ...

佢地有zoom

有功課

有測驗

有小組討論

有時間喺屋企煮下嘢食

有時間學下課外既嘢

都叫有成長丫

男爵府

雖然社交少左 逆境中訓練的自強能力經驗更寶貴 在家也能修心養性
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

大宅

回覆 volan 的帖子

但爺爺嫲嫲錫到燶, 好似太后一樣, 自理能力不升反跌呢......暈

大宅

回覆 love2talk 的帖子

如果佢肯發掘電子產品以外既嘢就好了.....

男爵府

annielui 發表於 22-3-28 12:58

但爺爺嫲嫲錫到燶, 好似太后一樣, 自理能力不升反跌呢......暈 ...

幾代同堂好幸福 老人家都會言傳身教寶貴的人生經驗 值得珍惜呢段時光

女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

無辦法啦,好多學生都受到影響

子爵府

大部分學生都係咁

水晶宮

畀面勳章

你女幾大?

我淨係覺得中學生失去很多寶貴的校園生活,無咗好多成長經歷。成長唔係話坐響屋企做齊學習上的事情就足夠

我女中三,佢從未參加過水運會丶陸運會,什麼社制比賽無曬,d中學生無做過任何活動動搞手,無曬解難能力

人生最開心就係讀書時候,唔計大學,普遍人的難忘回憶就係響中學,而家已經失去了三年

幸好我女算生性,電話電腦一定玩,但起碼佢都無話想出街,功課做齊,我都無乜要求了

大宅

又的確是....爺爺識好多嘢, 仲風趣幽默, 最緊要係個女都好鍾意聽爺爺講....

大宅

lovelybaby2015 發表於 22-3-28 13:08
你女幾大?

我淨係覺得中學生失去很多寶貴的校園生活,無咗好多成長經歷。成長唔係話坐響屋企做齊學習上的 ...

你講得好啱,呢d解難能力,同人相處合作技巧,校內外活動嘅見識,無晒。
無得去旅行/交流,仲宅多幾成,眼光井咗唔少。文化嘅體會係可貴,大咗負擔多咗未必可成行。呢d親子光陰同屈係屋企嘅親子交流,兩回事

伯爵府

annielui 發表於 22-3-28 12:59
回覆 love2talk 的帖子

如果佢肯發掘電子產品以外既嘢就好了.....

我仔,悶到發慌,竟然機都唔打,話打到悶,依排話想學砌模型電動車,我真係lur 飯應,尋日同佢同c6難得一日三個一齊去旺角陪佢買,等佢疫情下多啲細藝玩下其他嘢

大宅

回覆 lovelybaby2015 的帖子

我女都係F.3呢......好好彩F.1有幸參加到陸運會, 仲做埋啦啦隊, 相信係這三年最開心難忘的了.....學校F1-F3要參加的制服團隊,我女是St.john....集會次數都係寥寥可數....咁就最後一年了, 最開心快樂的初中生活就要完結了, 總係覺得好可惜

水晶宮

畀面勳章

annielui 發表於 22-3-28 13:18

我女都係F.3呢......好好彩F.1有幸參加到陸運會, 仲做埋啦啦隊, 相信係這三年 ...

我女都係st john喎可惜考咗試之後,無集過會
佢仲join咗紅十字會,舊年仲訂左衫,但衫都未見過,不要說集會

水晶宮

畀面勳章

Augesttime 發表於 22-3-28 13:14
你講得好啱,呢d解難能力,同人相處合作技巧,校內外活動嘅見識,無晒。
無得去旅行/交流,仲宅多幾成,眼 ...

成日聽人講:喺屋企都好多野做丶又功課又補習丶好充實⋯⋯⋯⋯
點同,返學淨係讀書的話,其實以後駛乜上實體?

男爵府

sweet__heart 發表於 22-3-28 13:18
我仔,悶到發慌,竟然機都唔打,話打到悶,依排話想學砌模型電動車,我真係lur 飯應,尋日同佢同c6難得一 ...

我都想聽到呢句.....

大宅

回覆 sweet__heart 的帖子

嘩....萬中無一千載難逢既機會呀!!!!恭喜哂

珍珠宮

annielui 發表於 22-3-28 12:58

但爺爺嫲嫲錫到燶, 好似太后一樣, 自理能力不升反跌呢......暈 ...

.

大宅

咁啱既, St.john套制服好鬼靚, 又係一次都無著過, 可惜!!!!如果佢仲係細, 我一定叫佢著上身響屋企影返幾張相留念吓......嘥哂

琥珀宮

回覆樓主:

阿女19歲,大二。中六畢業典禮泡湯了,Zoom上課,大學生活缺少。樓主,你女中三,仲有希望過番學生生活,我阿女買少見少,再次畢業典禮有冇都難講。

大仔二仔大學畢業都冇哂嘞,一個因黑暴一個因疫情。不過呢啲都算好小事啫,一家人齊整,我不怨。

首頁

尾頁

跳至