自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友八歲,試過以下幾種控制近視方法:
1.HOYA 控制近視鏡片——無效
2.滴阿托品—— 滴完敏感,眼痛,停咗

但近視已經加深到四百幾度,而家仲有兩種方法:OK lens 或蔡司鏡

我應該試邊樣先?OK lens 好貴,好怕佢戴唔到又要嘥一筆錢,問過要$12000-$17000左右,但好怕近視不斷加深

伯爵府

irisw 發表於 22-4-5 20:29
2.滴阿托品—— 滴完敏感,眼痛,停 ...

我小朋友都係,用理大鏡片視光師話佢算係無效個批,轉介咗滴眼藥水,但滴咗小朋友成日眼發炎紅,睇咗成個月醫生好下又紅,最後停滴咗,嚟緊想用蔡司個隻試下

男爵府

HKL.3 發表於 22-4-5 20:44
我小朋友都係,用理大鏡片視光師話佢算係無效個批,轉介咗滴眼藥水,但滴咗小朋友成日眼發炎紅,睇咗成個 ...

你小朋友幾多歲?

男爵府

我仔一樣,理大鏡同藥水都零功效,依家用ok lens. 终於控制到,一年冇加深

男爵府

綠荳媽媽 發表於 22-4-5 21:34
我仔一樣,理大鏡同藥水都零功效,依家用ok lens. 终於控制到,一年冇加深
...

我都好想試下ok lens,但我個係仔,而且佢有鼻敏感,聽講有鼻敏感未必適合戴ok lens

水晶宮

回覆 irisw 的帖子

有一部份人眼睛比較乾,係唔適合戴Ok鏡。不過唔知係咪鼻敏感就戴唔到。
我小朋友戴Ok鏡,我覺得效果幾好。無試過蔡司鏡,比吾到意見。

大宅

我仔小三開始戴蔡司鏡無效,小五用ok lens先控制到近視,戴咗三年近視冇加深

大宅

回覆樓主:

小朋友戴咗ok lens兩年, 就嚟十歲, 視力暫時就冇加深過, 當初又考慮諗過戴hoya算, 但佢因為有學跳舞,眼鏡就唔係咁方便。 我覺得可以問下視光師意見先啦

珍珠宮

Jane1983 發表於 22-4-5 21:41
回覆 irisw 的帖子

有一部份人眼睛比較乾,係唔適合戴Ok鏡。不過唔知係咪鼻敏感就戴唔到。

我仔都係眼乾,初小。
我覺得有人話易發炎,我覺得就係人為因素多,真係要清潔雙手、每日清潔d用品(case、棒)

戴緊其實乾唔乾冇大影響,建議都係一戴就去瞓,戴前先滴人工淚水,冇咁啜眼,都用支藥水沖左lens先戴(減少刺激),但除嘅時候就勁啜眼!我第一次幫佢除又啜住,嗰吓我都驚

我都因為眼乾問題問視光師,係有方法解決,我即試即解決。

因為有親人嘅小朋友戴左6、7年ok lens效果好好,所以我仔初小都照俾佢試,不過預左要大人幫佢戴

伯爵府

irisw 發表於 22-4-5 21:36
我都好想試下ok lens,但我個係仔,而且佢有鼻敏感,聽講有鼻敏感未必適合戴ok lens
...

我阿女係嚴重鼻敏感,但都戴到OK lens

男爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 22-4-5 21:51
我阿女係嚴重鼻敏感,但都戴到OK lens

我約咗下星期做評估,希望ok 啦

大宅

回覆樓主:

我兩個,都係ok lens,一個戴左7年,一個戴左4年。
Touch wood,暫時仲控制到,上次驗眼冇深到。
但第五波後冇驗過,日日對電話電腦,冇正常戶外活動,未知最新情況,有d擔心。
大女成個人都勁敏感,鼻,眼,皮膚都唔好,幸好暫時ok!(我好感恩)

男爵府

大家配ok lens 大約幾錢?
我問嗰間要$12800-$16800

伯爵府

fupigpig 發表於 22-4-5 21:49
我仔都係眼乾,初小。
我覺得有人話易發炎,我覺得就係人為因素多,真係要清潔雙手、每日清潔d用品(case ...

我女高小先開始戴,初初我幫佢,而家自己搞得掂,未試過發炎,我專登買一部UV 機+低溫烘乾(消毒奶樽用),比阿女清洗完用品存放。

眼乾問題/敏感,阿女曾經好嚴重,後來轉用唔同品牌嘅消毒水,好轉咗好多。

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我女戴咗ok鏡差唔多2個星期,第二朝除眼鏡已經睇到遠嘅野,$7500,包3次復診

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得OK LENS好...
我仔戴左10年了....只係加深左25度...

同埋我覺得我自己揀果間野服務幾好..
10年前..遇著promotion都要13500一對CONS...
第一次去時會詳細講解原理,護理同風險等...
幫仔仔驗眼戴CONS..試下合唔合適...
如果唔合適就只收檢查費...
如果合適係會簽約...說明你知風險...
同如果最後效果不佳..係可以退番3000左右..

之後我仔去學戴CONS..到有CONS大約2,3個星期...
配左5對CONS...大約半年後先配到FIT身的...
可以日間唔駛戴眼鏡...
配第5對時..視光師都講...如果都係要日間戴眼鏡的話..
問我會唔會考慮退番3000蚊..
可能佢再幫我仔配...就要蝕本了
好彩最後都配到...本來我都驚...
因我仔當年都400度近視..又有深散光..
一開始視光師都講左難配..就算佢適合戴CONS..
都未必做到日間完全唔駛戴眼鏡...

伯爵府

irisw 發表於 22-4-5 21:55
大家配ok lens 大約幾錢?
我問嗰間要$12800-$16800

近20000,因為個視光師係猛人,自置好多先進嘅儀器

男爵府

sharon26788 發表於 22-4-5 21:57
我女戴咗ok鏡差唔多2個星期,第二朝除眼鏡已經睇到遠嘅野,$7500,包3次復診
...

咁平 可唔可以pm我?

男爵府

月希 發表於 22-4-5 21:59
我覺得OK LENS好...
我仔戴左10年了....只係加深左25度...

我都想知你係搵邊間,可唔可以pm我?thx

公爵府

回覆樓主:

想請問大家, 我女喺理大視光用緊Hoya 鏡,但呢一年近視都有加深100度,嚟緊5月見視光師,如果都係加深,我想同佢試下戴ok鏡,請問係我要請視光師轉介,還是我另外去邊度可以訂ok鏡呢?謝謝~

首頁

尾頁

跳至