自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

香港01唔見有報呢單新聞。

珍珠宮

Onlok 發表於 22-4-16 02:54
係喎……

我見1樓係東方報導,怕係佢記者老作,於是去香港01揾吓有無呢單新聞,結果揾曬01港聞都無見有報導。

不過有其他報社都有報導呢單新聞,確認左係香港01嘅人打卡時意外身故。

珍珠宮

andyman 發表於 22-4-16 10:23

一路有人揸大聲公叫住,唔好靠近海岸,啲人都唔聽話。

呢排d香港人周圍去郊外玩大冒險,城門水塘底又係甘,出左事家人會好傷心架。

生命可貴,注意安全!

珍珠宮

timandy 發表於 22-4-16 13:02
回覆 平平常常 的帖子

01 算唔算是選擇性報導?

哦,我剛剛用google 進階搜尋揾到鏈接。佢地無寫死者係香港01嘅人。

我估計係意外死者以前曾經向其他報社發過求職信(香港01有一排試過裁員),所以人地報導時好快就知道行家底細。

https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/759685/%E9%B6%B4%E5%92%80%E7%94%B7%E5%AD%90%E5%A2%AE%E6%B5%B7-%E6%B0%B4%E8%AD%A6%E8%BC%AA%E6%95%91%E8%B5%B7%E9%80%81%E9%99%A2%E5%BE%8C%E4%B8%8D%E6%B2%BB

珍珠宮

wannabe118 發表於 22-4-16 14:22

其實係咩身份都唔緊要,都係1條人命。

順道對比一下各報章報導的差異而已。

香港01報導係無講死者有無危站岸邊,亦無講佢影相打卡,恍惚死者就係無啦啦同朋友去行山就被大浪捲落海殺死左甘樣。這是誰的責任?可以怪誰?血的教訓。

自己以身犯險,浪費人力物力搜救(拯救人員也需為佢而冒險),我絕不同情。

首頁

尾頁

跳至