懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

15週發現有糖尿
跟住份餐單食早餐剩係食兩塊麥包 夾兩隻煎蛋
2個鐘後血糖都8.8
可以點 呢家先18週

伯爵府

CNCCHAN` 發表於 22-4-17 13:13
15週發現有糖尿
2個鐘後血糖都8.8

我又係中左妊娠糖尿病,我第一次篤手指,果朝都係淨係食左2片麥包咋,2個鐘頭後居然9.4囉,嚇到我眼都凸埋呀⋯⋯

跟住果次之後我就唔再食果間買嘅麥包,好彩打後到而家都無再超標喇

複式洋房

回覆 Tinny 的帖子

真係… 食個出前一丁好過…仲低d又飽d

大宅

15週發現有糖尿
2個鐘後血糖都8.8

我第一胎都中左,要見營養師,及拮手指,自己控制住

大宅

15週發現有糖尿
2個鐘後血糖都8.8

我都中左吖.係瑪麗驗查.
而家16週.
一星期篤兩日手指.每日七次.
我個日聽報告.我空腹係8 , 兩小時後係13.

食左幾日營養餐. 數字一般去返單位數.

希望唔駛比醫生捉打針啦

男爵府

15週發現有糖尿
2個鐘後血糖都8.8

我都試過,咁食過左兩小時超標,
日日都灰到爆,(我有打針,有餐後散步)

大宅

15週發現有糖尿
2個鐘後血糖都8.8

我今次二胎都係15w發現有妊娠糖尿,
飲糖水係空腹血糖超標,
糖水後兩小時反而無問題,
第一胎妊娠糖尿,反而係空腹無事,2h後超咗,
宜家都係要篤手指,跟營養師講既計份量食嘢,
朝早食燕麥片加一隻雞蛋,2h之後篤都係5點幾

別墅

我都有妊娠糖尿,空腹正常,飲完糖水兩小時去到 8.4,每星期兩日三餐兩小時後要拮手指。

我覺得想 keep 得好就要改變下生活習慣,我本身好大食下,要食一大碗飯先飽,冬天就食兩碗飯,有左反而細食左一半。同埋成日要記住唔可以比自己食得太飽,keep 到兩個鐘唔餓就得,唔好食熱既白飯同加工澱粉質,微暖白飯三四湯匙就好,食到糙米,十穀米,小米,溝紅米都好好。

我大大話話試左十幾二十間麥包,只有聖安娜食完個口無好似食味精個種感覺 (我太鹹太甜都會係咁),我就知個隻麵包唔啱我食。

早餐我只食一塊麥包 + 炒蛋 (唔落任何調味料) / 廚師腸 (我成包放落熱水出水兩分鐘先放涼放回冰箱,可以去除過多鹽份),當然唔建議成日食,耐唔耐一餐無咁掛嘛 / 午餐肉我都切成薄薄一片有時替換下。原味乳酪 + 小量生果 + 奇亞子 + 南瓜子個類比較健康既 nuts / 原片麥皮 (加原片麥皮要前一晚同乳酪溝好放雪櫃第二朝先好食唔係口感唔好)。食麥皮既話只可以食原片麥皮唔好簡即食果類,我屎忽痕試過一次即超去到 7.4。麥皮 + 無糖豆漿 / 無糖杏仁奶煮滾三四分鐘都 ok,牛奶唔建議煮過啲營養都走失左好多。烚 “蛋白” 兩隻 + 一小碗麥皮。蕃茄 + 低脂芝士 + 一塊麥包。蒸淨腸粉三條或以下 + 小量醬汁。

ps: 唔好食饅頭,蝦餃/燒賣唔好多過三粒,糯米唔好掂,呢啲我試過晒都一定超。

兩個鐘後我食幾塊餅餅 (推薦 gullon 呢個牌子既瑪利餅唔錯,無糖之外都幾好食,食四五塊唔餓等晏啲食午餐過渡下) / 小橙一個 / 特細蘋果 + 高鈣低脂奶 / 無糖鈣思寶

午餐得我一個食,唔想煮得太複雜,我食半個出前一丁 + 菜 + 魚肉 / 雞絲。
或者用昆布堅魚湯包煮湯底,或者再有心機可以買多啲雜魚煲個魚濃縮湯,煎熟晒啲魚再整爛佢加熱滾水煲滾轉中小火煲佢半個鐘,濃縮個湯隔渣放涼入冰格雪硬佢,用一兩粒 + 菜 + 半個烏冬 / 米粉 / 蕎麥麵 + 魚 / 雞絲 / 肉類。

晚餐:早期因為我成日嘔,嘔到牙肉發炎都唔想煮,兩個人食所以外賣居多,但只要飯唔食多過五湯匙,有多餘既汁盡量唔掂,食到六/七分飽就停,基本都唔超。
後期煮到我係屋企都食過烤肉 + 甘荀 + 磨菇 + 洋蔥 + 泡菜 + 包水耕菜食,大約五舊停手都 keep 到 6.4。

夠兩個鐘我先食生果同飲高鈣低脂奶,如果真係好肚餓就加半塊麥包,生果就相對減返半個, 高糖生果士多啤梨, 香蕉,菠蘿呢啲唔好食。

基本長胎既我妊娠糖尿都唔會食,例如花膠,滴雞精,榴槤,華田 (唉.. 我後期先知,已經飲過三四杯)

偷食就梗有既,薯片我都有食,但兩塊就停,試過飲華田,隔離個件一食朱古力我就 high 小小食一小啖,不過而家孕期近全部都暫停,驚驚!比大家作個小參考。

前兩星期我發現原來坊間都有懷孕糖尿餐可選,但半個月要成 $7,800 一個月成 $12,800 好那貴,平均要 $4xx 一日仲係得我自己食,晚餐我即係仲要整比另一半,所以無幫襯到,如果有多餘錢既都可以試下既。

而家 31週 重左3kg,但胎水多 bb 肚圍一直都大了三週,基本唔拮手指我都知到底有冇超標,一超標個肚就賬,根住就撐到爆咁濟,行一行都要用手抬住個肚,唔係會扯到痛,所以托腹帶我建議大家胎水多都買黎用下。

呢幾個月除咗睇醫生都係屋企過,係早兩日諗住出去睇 bb 野先去行下,點知唔夠兩個鐘已經頂唔順,腰又痛,肚又扯住,要即刻上車抖,叫我隻佬買外賣,根手我仲瞓著埋。所以大家都係有時間唔太辛苦分段出去睇下 bb 同自己既物品格下價,有需要差唔多時候可以一擊即中。

大宅

我上一胎都係妊娠糖尿,當時我每日要飲好多水,同不停行下,去散步先無事

首頁

尾頁

跳至