自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

用電還好,因為有風力同太陽能發電。好多電暖爐係用天然氣或者氣油。真係要用返燒柴嘅暖爐都唔易,因為要有煙囪俾d煙走。不過好多house本身兩種都有。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

lina9316 發表於 22-4-23 18:13
唔知德國國民有咩感受?

Repeated, delete.

水晶宮

lina9316 發表於 22-4-23 18:13
唔知德國國民有咩感受?

我個德國朋友上個月頭send email俾我,話好擔心個仗會蔓延,我同佢講,你擔心冬天無暖氣好過。佢屋企得新式暖爐,但唔知係用電定用氣。唔知係咪覺得我涼薄,佢無再覆我
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

EstrellaDamm 發表於 22-4-23 13:15
其實 錯唔晒的。過度清潔 真係唔係好事。我自己皮膚薄 易敏感,好明白呢點。我見嗰個報導係話叫人沖 ...

絕對同意,一來歐洲天氣乾燥,唔似得香港咁濕熱,少出汗就唔使日日沖。二來正如你所講,過度清潔唔係好事。我同我仔沖涼都只係集中清潔幾點,其它地方唔會落梘。尤其BB皮膚表面本身就有層油保護住,用清潔劑會洗走層油,第時皮膚會無咁靚。

水晶宮

我愛Corina 發表於 22-4-23 21:53
真係文化唔同,可能對佢地黎講唔沖涼係好ok ga...

係,其實文化氣候唔一樣,唔需要大驚小怪。

水晶宮

mingmin豬 發表於 22-4-23 22:14
我好想知,係咪我哋南方人先日日沖涼,我真係一日唔沖都唔得,去露營都要去D有涼沖嘅地方紥營,但北方人就 ...

我識嘅歐洲人都唔會日日沖,我喺歐洲住嗰陣都係幾日先沖一次,但身同頭都唔會痕的。沖得密反而覺得皮膚乾要狂搽cream。北方人我就唔知喇。其實沖涼對於我同老公嚟講,係追求relax多過乾淨,因為係浸浴。

水晶宮

mingmin豬 發表於 22-4-23 22:33
新式暖爐用天然氣,舊式嘅好似燒柴油,佢哋家用柴油同商用兩個價,因為老公曾在德國 training,所以知呢D ...

而家最新式係用電,柴油就快被逃汰,好似話唔知邊年之前要換晒。
住apartment基本上係好難用油,因為用油要好大個地方放油桶。

水晶宮

414928 發表於 22-4-23 23:29
制裁別人搞自己要過原始生活,自作孽的寫照。

不自由都毋寧死啦,而家為咗民主,沖少d涼濕濕碎

首頁

尾頁

跳至