婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下結婚收既金器,例如金鈪金豬,你地婚後係俾老婆收埋定係老婆老公共同擁有?

99同我老公係到討論呢金器點處理,有點覺得佢地過左界。當然我明有部分係bb出世時親戚送既金器係大家既,但大部分都係結婚時女家親戚送既金器。其實覺得決定權應該係我度,老公同我討論都ok既,但就覺得唔係好關99事。

係我問題定係佢地真係管多左?

大宅

回覆樓主:

梗係全部屬於你㗎啦,完全唔使理奶奶,你要賣晒佢都冇問題,絕對唔需要俾面佢

TinaChuChu    發表於 22-6-2 15:24

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

不用理其他人, 自己保管好就得,
起碼屬女家送的一定要自己 keep。

la_source    發表於 22-4-25 16:23

男爵府

佢有佢哋討論,把口喺人哋度你管唔到,只要你老公知你嘅金器係你決定就得。

大宅

會唔會只係想比 d 建議你老公?
我前排先問老公同奶奶好唔好賣咗d 金器。雖然 d 金係我嘅,但有部份係奶奶送,唔知佢會唔會覺得係家傳之寶想我留比個女,所以都問下佢地意見

男爵府

2024年龍年勳章

我同老公講明無我批准金器唔好攞去變賣

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

你同老人家是否同住?
金是否在你手? 喇喇聲keep 起佢, 俾娘家管好, 放保險箱都好, 有起咩事來是你的救命草。
bb出世時親戚送既金器--->不是俾BB 咩? 又關老人家事?
女家親戚送既金器-->都係你決定姐。
你問番你99, 當年佢嫁人時金器的下落, 佢應該知點做, 然後收聲。
女人何苦為難女人, 唉。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

akaaka 發表於 22-4-23 17:15
想問下結婚收既金器,例如金鈪金豬,你地婚後係俾老婆收埋定係老婆老公共同擁有?

99同我老公係到討論呢金 ...

聽完就算, 您才是金器的持有人

大宅

回覆樓主:

我結婚時旅行結婚,所以叫兩邊父母不要送金器, 但有親戚朋友表示心意送了金器,金器放在共同擁有嘅銀行保險箱裡,我同老公咁多年真係冇諗過要點樣處理呢啲金器,相信唔係窮到山窮水盡,一直會放在保險箱留個紀念。
另外唔使理99,關佢乜事,但又唔可以完全話唔關老公事,始終兩公婆好多野都要有商有量,其實如果唔打算將啲金器套現,呢一刻冇乜嘢好值得去商量。

別墅

關99鬼事咩

別墅

akaaka 發表於 22-4-23 17:15

99同我老公係到討論呢金 ...

-結完婚就交左比我媽咪保管

複式洋房

Eeeeechan 發表於 22-4-24 11:54
-結完婚就交左比我媽咪保管

早知我都一早甘做

複式洋房

kwhkwh 發表於 22-4-23 23:23
你同老人家是否同住?
金是否在你手? 喇喇聲keep 起佢, 俾娘家管好, 放保險箱都好, 有起咩事來是你的救命草 ...

住隔離,佢差唔多日日都過黎

金係我同老公屋企,可能真係開個銀行保險箱放好d

99係同老爺一齊走難黎香港架,結婚簽個字就算,咩金器都無,亦無99管佢,所以佢唔會知俾人管係幾辛苦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

akaaka 發表於 22-4-24 18:48
亦無99管佢,所以佢唔會知俾人管係幾辛苦..
老人家5識米教識佢囉。
冇人一出世就識做人處世,有D 野亦都不用親身試過才知點做。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

緊係屬於你啦,又唔係奶奶結婚,仲要女家送嘅,d金器關佢乜事。你令我諗起我奶奶,某年有日,我和奶奶單獨時,佢叫我賣左佢送的金器,佢話唔係屬於我架,仲叫我唔好睇呢d野睇得甘重要,佢話佢當年結婚時的金器賣晒,佢成日同我講佛計,口講自己幾清高, 但行為完全唔覺,佢賣晒佢d金器套現來買佢想買嘅野,甘咪即係d金器屬於佢囉,起碼佢有“享用”過,佢應該當年捐晒佢自己d金器出去甘就係清高啦

珍珠宮

送比男ge係男ge
送比女ge係女ge
老公唔洗打我金器主意其他人更加無可能理我點處理。

大宅

2024年龍年勳章

akaaka 發表於 22-4-24 18:48
住隔離,佢差唔多日日都過黎

金係我同老公屋企,可能真係開個銀行保險箱放好d

啲金係你嘅,佢有佢哋傾,你當冇聽過,靜靜地開個保險箱,或者買個防火夾萬收好啲金啦。

大宅

如果你99做到咁肉酸想攞返金器(男家送)就算啦,費事為咗咁而搞到唔開心,但如果係女家的,即係媽咪送的就一定一定要保管好,唔好俾其他人打d金器主意,因為我覺得媽咪送的係好有價值,至於將來點處置都係你決定,你99冇權理。

大宅

老公係唔係為充大頭鬼而洗凸咗先,係嘅話就賣啦,送金器係習俗,但其實整個習俗係有流程,傳統習俗上,嫁入嚟嘅新抱嘅嫁奩係屬於夫家,由女族長看管,同理,等到新抱做咗人奶奶,又變成可以看管佢新抱嘅嫁奩。

複式洋房

結婚果時,距送得俾我既,就係我架啦,BB果D係人地送俾BB架嘛,唔關距事架。
我結婚第二日99同我講將D金器擺距保險箱,但我自己都有保險箱使咩擺距度!快快去銀行排返個保管箱啦。C6既都係擺我度,兩公婆黎架嘛。

首頁

尾頁

跳至