懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

依家懷孕29週但體重總共先增加咗2.8kg,我擔心bb過輕唔正常,但醫生照超聲波個陣又話bb一切正常,有無媽媽遇到差唔多情況?
我一直都少食多餐,無嘔又無胃口唔好嘅問題,supplement都有食,但bb就係唔增磅…… 點解會咁?

水晶宮

minion2022 發表於 22-4-26 18:25
依家懷孕29週但體重總共先增加咗2.8kg,我擔心bb過輕唔正常,但醫生照超聲波個陣又話bb一切正常,有無媽媽 ...

你又話照超聲波bb 係正常
咁唔增磅嗰個係你,唔係bb 喎
咁咪好囉,唔係肥喺你到

民房

回覆 Nbs 的帖子

我見d文章話懷孕期間重7-12kg先正常,過瘦有機會早產同bb出世後好易病,所以有點擔心

水晶宮

minion2022 發表於 22-4-26 18:36
回覆 Nbs 的帖子

我見d文章話懷孕期間重7-12kg先正常,過瘦有機會早產同bb出世後好易病,所以有點擔心 ...

你而家29 週咋喎
後期先係你同bb 發脹嘅時候

大宅

醫生話無事應該唔洗太擔心住 始終太焦慮對個胎都唔好 最緊要係bb一切正常!仲係擔心ge話平時可以食下烚雞蛋、牛肉、魚、滴雞精、牛奶燉蛋 補充蛋白質對個胎都有好處

大宅

依家懷孕29週但體重總共先增加咗2.8kg,我擔心bb過輕唔正常,但醫生照超聲波個陣又話bb一切正常,有無媽媽 ...

我同你差唔多孕期,依家30w,有b前唔輕磅嫁我成63kg,早兩日私家產檢上磅62kg,但我b 照出黎係中碼,依家3lbs10oz,比上個月產檢時重左2lbs,而我有血壓高同糖尿,要少食多餐同清!

醫生俾返份report你會有bb 體重同埋avg 幾多%, 如果低過50% 你就食多d 旦、牛扒(少脂肪)、花膠、全脂奶…. 長胎!

大宅

cutenabb 發表於 22-5-1 08:37

我同你差唔多孕期,依家30w,有b前唔輕磅嫁我成63kg,早兩 ...

你睇番照聲波張報告,佢有寫EFW/BPD/HC/AC/FL 係幾多%,呢d簡寫代表體重/頭圍/肚/大腿骨bb係生長線幾多%,如果係50%附近就正常了

大宅

幾好呀
30週之後才增磅快
現在2.8kg 我估你最後好可能會增超過7kg

大宅

請問你依家bb 有幾重? 你又重咗幾多丫?

大宅

健康院話bb有增長健康就ok,媽媽正常食嘢就得
你醫生都話bb正常就不用擔心

大宅

cancan510 發表於 22-6-12 08:32
請問你依家bb 有幾重? 你又重咗幾多丫?

想知

首頁

尾頁

跳至