自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

sfll 發表於 22-4-28 10:56
昨天衛局澄清咗特殊情況係可以立即開門。
是否意味酒店當時不敢特事特辦?
...

做酒店兩難,酒店都系跟指引,如果開咗門原來當事人可能沖緊涼又可以話私隱隨便開門,如果陽性住客因開咗門傳染出去,又會比政府話。好似每間酒店都有衛生署職員24小時住守,又有指定電話直接打到去,應該唔會太多誤時。

如果前一晚已經唔舒服是否應該通報職員一下多點注意或者家人叫救護車去睇醫生呢!再者當天聯絡唔到應該打999揾警察,好似啲獨居老人的家人聯絡唔到都打999一齊上門睇睇

我就覺得呢件事上政府和酒店都無錯!唔好樣樣嘢都關政府事

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

033118 發表於 22-4-27 23:12
佢係住新加坡回香港喎!你會唔會太涼薄

個女叫酒店開門,酒店說要問衛生署先,如果即時開會唔會拯救到呢 ...

我意思係咁大年紀點解要一個人出門

子爵府

bhamcy 發表於 22-4-27 18:04
咩意思

想散播流言,咪講d唔講d

子爵府

ychan^ 發表於 22-4-28 12:42
做酒店兩難,酒店都系跟指引,如果開咗門原來當事人可能沖緊涼又可以話私隱隨便開門,如果陽性住客因開咗 ...

就算飛車去酒店時間加上拍門15分鐘,心臟病失救講緊黃金5分鐘。過咗10分鐘後,拯救機會已是接近零。
https://hd.stheadline.com/life/health/20210920/723856/%E7%94%9F%E6%B4%BB%E6%B6%88%E8%B2%BB-health-%E5%BF%83%E8%87%9F%E7%97%85%E7%99%BC%E4%BC%91%E5%85%8B-%E6%80%A5%E6%95%91%E6%9C%89%E6%99%82%E9%99%90-%E7%94%9A%E9%BA%BC%E6%98%AF%E9%BB%83%E9%87%915%E5%88%86%E9%90%98

男爵府

老翻太太 發表於 22-4-27 17:54
如果家居隔離,如得佢自己一個獨居、悲劇一樣會發生,只係地點不同

可以入方艙嗎?

珍珠宮

rrage0203045 發表於 22-4-28 13:20
可以入方艙嗎?

其實係可以,不過唔知係咪只打算比確診者住

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

TingTing 發表於 22-4-28 10:29
等如16以下唔可以獨留家中,又可以出街玩一樣?
87一定係屬老人家,獨留酒店,阿女都拍門咁耐,唔比入,要衞 ...

no,可申請一齊隔離 ,家人唔做可以點?

伯爵府

yuyueng 發表於 22-4-28 10:58
隔離酒店職員送飯系放低,按門鐘一下,之後就離開,唔會亦唔需要等住客回應,好多住客可能仲未起身,住客 ...

咁送左幾次都唔食就會發現有問題架啦

伯爵府

033118 發表於 22-4-28 11:49
家人發現左啦, 但酒店沒有變通囉
同埋送飯佢地唔會睇你有沒有出來架. 只係以為你唔食就收回.
...

我知佢哋係擺底,但送幾次都冇出黎攞又冇送外賣就知出事啦

子爵府

CYT0408 發表於 22-4-28 10:56
家屬同意就唔侵犯私隱?
點解航空公司唔會透露比家人知坐邊班機

你個比喻好似2樣嘢,唔通打去衛生署批准就可以開,衛生署可以批准你就唔係侵犯私隱,甘又關私隱乜事 ,其實講緊酒店可以考慮當時緊急情況比個女簽同意書,就算酒店工作人員怕染疫,埋着好裝備陪個屋企人上去,個屋企人自己用房卡入內查看都得.

伯爵府

2024年龍年勳章

TingTing 發表於 22-4-27 17:10
曾先生咁樣失救,政府會唔會檢討下外地回港單獨隔離事宜呢。咁大年纪,好易出事。如果家居隔離,可能會避免 ...

頭先睇新聞,原來家人可以陪同响酒店隔離的⋯

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Jhar 發表於 22-4-28 18:40
no,可申請一齊隔離 ,家人唔做可以點?

禁止訪問

大宅

安息

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

明顯係酒店安全意識有問題, 制度僵化, 拍門無人應都識得用後備匙開門啦, 仲白痴到問衛生署, 點呀!又怕比人投訴呀!?

子爵府

jollyma 發表於 22-4-29 07:18
明顯係酒店安全意識有問題, 制度僵化, 拍門無人應都識得用後備匙開門啦, 仲白痴到問衛生署, 點呀!又怕比人 ...

不能同意更多,個個都怕揹窩,其實又唔諗下事情严重,唔做唔錯,少做少錯

首頁

尾頁

跳至