自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Kittymummy 發表於 22-4-28 14:10
其實佢由year 1開始已經返part time. 同埋year 3已經完成晒4年課程,只係大學唔比佢提早一年畢業。所以yea ...

真係叻女啦!

濕疹真係手尾好長,希望佢快啲康復啦
人不犯我, 我不犯人.

象牙宮

summering 發表於 22-4-28 13:53
我女上年反而係擔心英文攞唔到3,都報定副學士。最後都攞到3。順利入到大學。所以擔心就報定副學士。
...

我都係反而擔心佢衰英文多過中文。 副學士係幾時要報㗎?

象牙宮

Kittymummy 發表於 22-4-28 13:58
唔好意思,剛才騎劫你個post講開濕疹。asso既quota係大過HD. HD好多都讀完出黎做野,有時間研究下。同埋大 ...

真的嗎?報Asso好d?

水晶宮

hw1115 發表於 22-4-28 14:13
真係叻女啦!

濕疹真係手尾好長,希望佢快啲康復啦

多謝 佢每年同u申請讀多少少,所以好快拎晒129 credits. 原本想申請year 4讀多個幾科,咁就可以1st hon了。但我擔心反而咁樣搵唔到野做,所以2nd upper, 已經好ok, 對父母對自己已經有好大交代。

水晶宮

961123 發表於 22-4-28 14:15

我個人覺得係。
因為u亞女眼見係收返asso多,HD少之又少。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

kiu-mummy 發表於 22-4-28 13:56
何以得知副學士易過高文?我有時間要找下資料。謝謝!

除咗56樓嘅答覆,有 d 副學士課程為駁大學而設。我唔熟你個仔想讀嘅科,可以攞本學友社嘅升學指南初步睇吓先~

https://student.hk/ebook/ebookDetails?id=28&columnId=d6f5f167-916c-4875-9f72-c76c7f071fa5

男爵府

961123 發表於 22-4-28 14:13

今年我冇留意。你要上返去個間大學嘅副學士課程睇下截止日期。交費報名比成績表,如果比offer,到放咗榜再考慮。或者放榜之後報都可以,不過係驚冇位。因為有啲熱門科好多人爭。

水晶宮

961123 發表於 22-4-28 14:15

阿仔好多師兄師姐由 Asso 上返大學,佢地衰中文多,本身幾讀得嘅~ 阿仔 d 朋友話讀 Asso 好輕鬆,好多嘢都學過。

水晶宮

統一報名嘅 Eapp 首輪5月23號截止,次輪 7月11號截止。各院校同時有自己招生,有唔同截止日期,要睇吓心儀嘅課程。

伯爵府

kiu-mummy 發表於 22-4-28 12:36
亞仔尋日考完中文返到嚟,話覺得自己中文考得唔多掂,少少悶悶不樂咁,我當然冇再追問啦!食緊晚飯又話擔心 ...

我仔又係,昨天唔係幾開心,怕冇3

禁止訪問

侯爵府

summering 發表於 22-4-28 13:32
你講上年個位樓主嗎?如果係,佢冇講佢個仔入咗邊科,不過聽佢語氣唔係入醫喎。
...
佢話結果唔講,以免影響個仔(可能是同大學間的約定不向外透露2分都入到醫科),但就好風騷咁回應各人的關心,仲有後耐佢在其他post有關讀醫的回應,佢仔是入了醫科。

子爵府

pauline_c 發表於 22-4-28 14:22
除咗56樓嘅答覆,有 d 副學士課程為駁大學而設。我唔熟你個仔想讀嘅科,可以攞本學友社嘅升學指南初步睇吓 ...

多謝資料

水晶宮

海之風 發表於 22-4-28 15:00
佢話結果唔講,以免影響個仔(可能是同大學間的約定不向外透露2分都入到醫科),但就好風騷咁回應各人的關心 ...

如果當事人都唔想透露,就無謂猜測喇~

水晶宮

kiu-mummy 發表於 22-4-28 15:13
多謝資料

Sorry,搞錯咗,呢本先係。2022 未有,睇住 2021 先~

http://student.hk/ebook/ebookDetails?id=25

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

睇eapp

https://www.eapp.gov.hk/en/index.html

我仔已報完見完co都收埋 (哎一樣係怕中文
有Asso 有HD亦有自資degree,一個平台可報不同院校課程,同Jupas無衝突。我只俾咗幾百報名費,收co唔駛落大訂,到dse放榜至決定留唔留位。就算留咗,只要jupas有ugc/ sssdp degree收都可以refund (有少少手續費)

公爵府

海之風 發表於 22-4-28 12:49
唔係,最緊要其他科成績好,有星,

E K果度上年有人個仔中文2,都入到醫科。 ...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 22-4-28 16:10
睇eapp

https://www.eapp.gov.hk/en/index.html

當係預備jupas interview都好,少少報名費值得俾。我仔連埋其他咩鬼交流計劃面試,單對單,見panel,小組格鬥都試過晒,對佢嚟講都係學習過程

男爵府

海之風 發表於 22-4-28 15:00
佢話結果唔講,以免影響個仔(可能是同大學間的約定不向外透露2分都入到醫科),但就好風騷咁回應各人的關心 ...

原來係佢。

男爵府

醒目開學勳章

clyl03 發表於 22-4-28 14:34
我仔又係,昨天唔係幾開心,怕冇3

咁啱..我仔又係好擔心衰中文..佢其他科都OK的...就係中文對佢黎講好難攪. 我為有同佢講如果真係衰中文, 報讀左副學士先再算.

首頁

尾頁

跳至