自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

esmehouse 發表於 22-4-29 23:09
總之今年就好黐線啦,已經差不多日日都要考試,寫字都寫到手軟,啲卷又改模式又出得深,高中已經冇乜點返學 ...

好心唔好出咁深拉, 高中都巳經無嘜返學校上堂。

水晶宮

popochu 發表於 22-4-29 23:36
小紅書是甚麼

一個網頁
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

加菲貓3 發表於 22-4-29 23:29
大家都難無問題既,都係咁計,最怕個個話易,得你話難。我女得三成識做。根本都唔夠時間复。
...

我都係咁樣安慰阿囝,個個都話唔識咁就唔好再諗,快快收拾心情準備下星期。 阿囝未考前諗M2應該5,而家

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

等我去八吓先

總有離別的時候

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

大少話考嘅嘢,同平時操卷完全唔同,唔識做

水晶宮

Chowying 發表於 22-4-29 23:41
等我去八吓先

八多啲料返黎報下
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

一生中最愛 發表於 22-4-29 23:42

咁先沮喪
折磨死人

大宅

一生中最愛 發表於 22-4-29 23:42

我囝一睇份卷,即時懷疑自己有冇溫書 有冇操卷,但佢都盡量去做

珍珠宮

份卷深,先對自己有利
尤其根基打得好嘅人,其實無野好灰

份卷淺,稍有一個唔小心錯漏,已經見唔到前面車尾燈

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cattz288 發表於 22-4-29 23:31

以前 AL pure math 上下午各 3小時
略作修改

翡翠宮

kcpak 發表於 22-4-29 23:43
八多啲料返黎報下

睇緊youtube直播計今年 m2
總有離別的時候

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Chowying 發表於 22-4-29 23:50
少嫁啦,以前 AL pure math 上下午各 3小時

DSE 比 AL 考多 d 科,學習上學校當半科教,阿仔學校因為少同學選修而無咩點理咁,主要都係自修。個個年代都有自己困難,唔使比較,我當年都有考 Pure Maths。

翡翠宮

pauline_c 發表於 22-4-30 00:06
DSE 比 AL 考多 d 科,學習上學校當半科教,阿仔學校因為少同學選修而無咩點理咁,主要都係自修。個個年代 ...

舊制人鍾意勞蘇一下
總有離別的時候

子爵府

esmehouse 發表於 22-4-29 23:09
總之今年就好黐線啦,已經差不多日日都要考試,寫字都寫到手軟,啲卷又改模式又出得深,高中已經冇乜點返學 ...

跟本佢地呢3年由黑暴到2年covid都無咩上過堂,又無得返學校問功課,都系靠出去補習先明課本講咩,但又禁補習社開門,勤力都冇用因爲都唔明。
到考試前2月時又話中咗唔比考,壓力大到爆。跟住又壓縮考試時間,日日考仲要將主科呢啲寫咁多字迫埋一齊,寫到手痛生晒繭。教育局頭痛醫頭,腳痛醫腳,只諗咩做咩,完全無考慮考生多難,通通問題推比家長學生,一個癈字

男爵府

我仔話好難,一半唔識做
但班有數學勁人話識做9成
我覺得今屆考生好慘
中四開始未有正常環境上課
2019 年第4季社會亂到七彩
2020 年開始疫情
斷斷續續返學
就算補習都變成上網
真係影響效果
明知咁情況,都改曬題型
真係無話可說
:wave:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Chowying 發表於 22-4-30 00:10
舊制人鍾意勞蘇一下

我都記得上晝3個鐘,下晝3個鐘,考寫得多字 d 嘅科,一枝新筆夠用一日。
呢個 post 咁大怨氣,我唔敢咁多牢騷。

翡翠宮

pauline_c 發表於 22-4-30 00:16
我都記得上晝3個鐘,下晝3個鐘,考寫得多字 d 嘅科,一枝新筆夠用一日。
呢個 post 咁大怨氣,我唔敢咁多 ...

多謝提醒,我一時掛住自己緬懷
總有離別的時候

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

難得慶幸阿仔跟唔上,drop咗科
今日睇唔同source都呻到樹搖葉落,不少平時predict開5左右嘅考生都驚唔合格,考生考完即喊
好無陰功

希望cut off score會低d,大家會有理想成績啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔大部份識做,但今年份卷係難而且改曬題型,所以用多咗好多時間唔太夠時間做,如果多半個鐘的話會較大把握,我仔話唯有放棄部份題目,希望可以保住粒星啦!

今年好多份卷都改題型,要求嘅生字/文法都比往年高,如果底子麻麻靠操卷嘅同學,今年可能會中伏。

男爵府

大家都唔識冇所謂啦,最後個評級都係同人比較得來既啫,係龍就龍。
對操卷考生不友善,本應努力有回報。亦反映操卷操得多會被題形局限。

首頁
12345...6

尾頁

跳至