自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有朋友幫家中老人家做事,中午就係基督教形式,晚上就喺道教形式…

水晶宮

~仔仔媽咪~ 發表於 22-4-30 09:02
老人家冇信教,得後生信基督教,會照用基督教儀式,定跟中國傳統用佛教或道教送老人家最後一程? ...

本身冇宗教會用道教儀式

大宅

~仔仔媽咪~ 發表於 22-4-30 21:23
我今日有WhatsApp同我哥講我問番嚟既意見,但未有回應。我係咁瞓唔到又喊唔出,又驚又是家事冇得參與,所以 ...

可能嬲你當晚唔去醫院,我都唔明點解你唔去? 兩兄妹再好好溝通一吓!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

宜家唔興守夜,如果你想守夜,最好同殯儀公司預先講定。有關儀式問題,你可以問下殯儀公司意見,睇下到時點安排

水晶宮

回覆樓主:

而加吾會守夜了,最多21-12点就走得,第二曰早上才送上山。如果醫院直出就半曰搞掂。

但冇可能樓上有人講中午基督教儀式,晚上做道教儀式囉。其實雨個教係好極端的,基督教是講永生的,死後在天堂享永生,十诫也不能拜偶像啦。道教係覺得死後輪迴,所以又要破地獄,摺金银俾買路錢。如果一個有堅定信仰的,怎接受雨樣儀式都做。

水晶宮

回覆樓主:

但爸爸走咗,理應飛的士去送别,因為當時遗體仍是暖的,有乜野都可以同爸爸講,讓他安心上路。下次你再見遗體時已是冰冷的一副遗體了!這點真有機會俾親友插了!

子爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 22-4-30 09:16
一言難盡。其實呢個星期我爸日日都十二指腸出血,日日止血,噚晚一轉去律敦治,半夜又出血,果邊醫生幫佢插 ...

節哀順變

子爵府

2018復活節勳章

一言難盡。其實呢個星期我爸日日都十二指腸出血,日日止血,噚晚一轉去律敦治,半夜又出血,果邊醫生幫佢插 ...

其實走左都應該去醫院, 一家人送佢落殮房, 臨推入去工作人員會幫我哋做一個少少告别儀式

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

mintcream 發表於 22-5-1 12:41
可能嬲你當晚唔去醫院,我都唔明點解你唔去? 兩兄妹再好好溝通一吓!
...

同意,一定要去。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

HLDMaMa 發表於 22-5-1 13:30
但爸爸走咗,理應飛的士去送别,因為當時遗體仍是暖的,有乜野都可以同爸爸講,讓他安心上路。下次你再見遗 ...

你講得岩

當年醫院姑娘同我講,就算走左,無呼吸,聽覺係最遲無,所以可以係耳邊講野,佢係聽到的,除非已經走左一段時間。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

保重

大宅

同意!一定要見最後一面呀!奇怪點解覺得可以唔使

首頁

尾頁

跳至