自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珍珠宮

十幾年前,我媽話將層樓分3份,我大哥,我家姐同我。當時我需要錢讀書,咁我就話先分比我(層樓當時160萬)我當時只係拎左30萬,覺得夠學費就可以,冇拎多。

然後,當時我家姐話呀哥都娶唔到老婆,又染不良嗜好,所以層樓,只寫家姐個名。方便我呀哥將來拎政府資源。

前幾年我媽話要分返比呀哥,因為娶到老婆,層樓升到500萬。
我家姐唔肯,用“你將來醫療直到死都係我負責,如果唔係就唔理我父母”。
到今日我父母需要入院手術,佢竟然開個家庭群,迫我比醫療費。咁我冇回覆,我家姐就叫呀嫂迫我比,仲話“唔覆就當你ok"(呀嫂唔知層樓ga事)

珍珠宮

回覆樓主:

咁我其實私下同父母關係好好,(只係佢地唔知)咁父母有事我一定比ga,但我媽叫我唔好理,因為呢件事佢唔知,佢知實鬧。。。

珍珠宮

回覆樓主:

另外就係關於間叫 A?A保險公司,我家姐係十幾年前,偽造左幾份文件同簽名,取消左我呀爸份保險,仲提取左共8萬幾!!
保險公司一句話當時個經紀冇做就推左,好明顯個簽名唔同!!
我報左警,調查左幾年。。。發左信去保監,保監又話要警方判。。。跪求。。。有冇人知可以點做。。。。我爸本來有份好好醫療養老,咁就冇左。。。我係咪應該拎晒文件去東張西望?
告唔告得入我個衰家姐己經係另一回事。。。間保險公司咁求其。。。咁冇保障。。。條氣真係唔順。。。
好多謝呢度比我呻,已經舒服晒

伯爵府

回覆樓主:

阿家姐平時人品都係咁?
好強勢要食住所有人咁

伯爵府

回覆樓主:

睇埋3樓就了解佢為人了......

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 02:43
十幾年前,我媽話將層樓分3份,我大哥,我家姐同我。當時我需要錢讀書,咁我就話先分比我(層樓當時160萬) ...

賣或者按左層樓咪有錢醫病。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

珍珠宮

honthont 發表於 22-5-1 02:50
阿家姐平時人品都係咁?
好強勢要食住所有人咁

係呀。。。平時我父母睇醫生全都好神秘收埋晒。。。今次要錢先開個群。。。細個偷金偷錢咩都做齊晒。。。(我父母有當然有責任,因為細個好縱佢,生得靚,又嗲。。。又識講野。。。成日話最愛爸爸媽媽)

珍珠宮

Chowying 發表於 22-5-1 02:56
其實點解十幾年前就要分層樓,繼續你媽名就可以,點解搞成咁㗎

當年我媽患左急病,覺得自己會死,所以要分野。

珍珠宮

heidys 發表於 22-5-1 02:54
賣或者按左層樓咪有錢醫病。

佢唔肯,我又唔可以出聲,我媽成日話唔想兄弟姐妹不和。。。而且我家姐4十幾歲人,會流住眼淚返屋話父母唔愛佢。。。。我為左我父母安靜。。。我盡量忍。。。

珍珠宮

回覆樓主:

上星期去照胃鏡腸鏡又唔講,唔肯講幾點同去邊,搞到我同我呀爸自己去搵同安排車。搞好晒前一日先知會我,叫我備車(仲要講錯晒時間)

珍珠宮

honthont 發表於 22-5-1 02:52
睇埋3樓就了解佢為人了......

英明。。。

珍珠宮

十幾年前,我媽話將層樓分3份,我大哥,我家姐同我。當時我需要錢讀書,咁我就話先分比我(層樓當時160萬) ...

又係因為錢
我屋企都係因為層樓令大家不和
個個口甜舌滑出盡甜言蜜語想分多d
阿屋主又鐘意聽先慘

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

Chowying 發表於 22-5-1 02:56
其實點解十幾年前就要分層樓,繼續你媽名就可以,點解搞成咁㗎

係囉,失策。
你同阿哥有無得夾返家姐。
層樓而家自住中?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

mike89 發表於 22-5-1 03:05
又係因為錢
我屋企都係因為層樓令大家不和
個個口甜舌滑出盡甜言蜜語想分多d

咪就係囉,甜言蜜語

珍珠宮

heidys 發表於 22-5-1 03:06
係囉,失策。
你同阿哥有無得夾返家姐。
層樓而家自住中?

(我媽當年有急病,以為會死,所以分家產)我唔會夾啦,我之前分左,我大哥份人其實好軟弱,唔會爭。。。所以我媽之後死儲爛儲咁,唔食都慳到d錢話留返比呀哥。我呀嫂當然唔知啦,知就即刻爭家產
層樓收緊租!!

子爵府

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 03:11

(我媽當年有急病,以為會死,所以分家產)我唔會夾啦, ...

就咁睇,即係你媽系有筆錢留咗比你呀哥,但佢唔想動用呢筆錢醫病,想迫你家姐拎錢出來。而家層樓系家姐名,只有你家姐可以賣樓或按樓,除非你父母告你家姐, 否則都好難。或者你父母而家住嗰度賣咗去,夾硬搬返去嗰間屋度住

至於保險公司,報警後錄口供你老豆話你家姐冒佢簽名?保險公司張支票應該寫你爸爸名,咁佢點拎到筆錢?再者事隔咁多年先講有啲奇怪。斷保結算保險公司應該有信比你爸爸。而且無斷保應該年年會有份report寄比你爸爸,而你爸爸唔駛繼續年年比錢供保險?無理由你爸爸唔知喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 02:56
係呀。。。平時我父母睇醫生全都好神秘收埋晒。。。今次要錢先開個群。。。細個偷金偷錢咩都做齊晒。。。 ...

你家姐負責陪父母睇醫生?

珊瑚宮

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 02:49
另外就係關於間叫 A?A保險公司,我家姐係十幾年前,偽造左幾份文件同簽名,取消左我呀爸份保險,仲提取左共 ...

保險開的支票一定係你爸爸名,你家姐點拎到錢?你點知個簽名好明顯唔同?保險公司唔會比你睇㗎!

珊瑚宮

阿嫂都企係家姐果邊?
阿嫂唔知層樓你放過$,點解會幫手迫你出$?層樓每月收租D$邊個袋?

首頁
12345...12

尾頁

跳至