自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 02:57
當年我媽患左急病,覺得自己會死,所以要分野。

點解唔寫你爸爸名?
衹寫你家姐,連你都冇份?
有冇立平安紙?
定你拎左30萬就唔再有權分層樓?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果唔賣樓,咁返按層樓攞筆錢出黎做父母養老金醫药費!其實當年樓主你都係分錢先,咁你攞左30萬係按樓攞錢,你家姐再續供?定點?如用當年樓價你仲有2x 萬未拎,其實可以再傾下,唔係個個可以隨時攞一筆錢出黎!租金可養话父母,但都可以番按層樓去做父母醫藥費,但要睇你家姐肯唔肯去用佢收入計壓測!宜家你家姐好似想獨吞層樓咁樣!層樓係父母嘅用返黎養老好正常!至於保險事情敗訴多!正常取消保險有程序要跟!只怪你父親當年無追究!簽名只係形式!正如當年你都要先分30 萬,你家姐亦有可能等錢洗而你父親默許佢咁做

水晶宮

回覆樓主:

呢件事你唔當面係家姐拆掂佢,你父母百年後,大家唔駛見

伯爵府

mike89 發表於 22-5-1 03:05
又係因為錢
我屋企都係因為層樓令大家不和
個個口甜舌滑出盡甜言蜜語想分多d

係,同我C6屋企一樣,講嘢最叻果個就乜都有。

珊瑚宮

瀟灑兔兔 發表於 22-5-1 07:23
係,同我C6屋企一樣,講嘢最叻果個就乜都有。

其實資產係父母的,他們喜歡點分都可以。不用太上心。

珍珠宮

又係呢啲分產同養父母的問題。
索性趁樓價仲高,賣或做逆按,兩老自己洗費自己用層樓比。仔女各有異心,留底層樓比三個,盞搞,更成仇人。親人間唔涉錢可能仲簡單同齊心。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-5-1 05:12
阿嫂都企係家姐果邊?
阿嫂唔知層樓你放過$,點解會幫手迫你出$?層樓每月收租D$邊個袋?
...

呀嫂咩都唔知,企係呀姐果邊係因為平時見呀媽ga事佢咩都好上心咁做(表面),舉例。。。我媽本來話身體唔舒服,咁我先捉左我媽去急証,政府排左睇內科,但近來佢話唔舒服多左,咁我叫佢睇私家先(有保險,果時我話claim唔到都唔怕,我比)
,但我媽話家姐講疫情保險冇得睇,唔會賠。。。
咁我當時就發脾氣話我捉佢出去睇,咁我媽先迫我家姐話去睇,咁我家姐先做野,安排驗身,入院咁。
咁我呀嫂唔知我做過咩,只知我家姐好為呀媽身體著想
層樓收租當然我家姐袋晒啦,我家姐仲衰到過年問我媽再借錢

珍珠宮

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 02:43
十幾年前,我媽話將層樓分3份,我大哥,我家姐同我。當時我需要錢讀書,咁我就話先分比我(層樓當時160萬) ...

哦,原來層樓已寫咗家姐名。咁兩老無得做逆按,自己洗費自己比了。

珊瑚宮

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 09:28
呀嫂咩都唔知,企係呀姐果邊係因為平時見呀媽ga事佢咩都好上心咁做(表面),舉例。。。我媽本來話身體唔舒 ...

你媽又再借比你家姐?
你爸媽好錫家姐。

當日你媽媽身體唔好,點解唔將層樓轉名畀爸爸?或者轉名畀你同家姐二人?

珍珠宮

Gorgor0612 發表於 22-5-1 05:34
如果唔賣樓,咁返按層樓攞筆錢出黎做父母養老金醫药費!其實當年樓主你都係分錢先,咁你攞左30萬係按樓攞錢 ...

保險係因為我呀爸唔識,當年比人退左保都唔知,係前幾年佢同我講起該有份保險,因為我爸從來都冇claim過,佢地以為仲係度,點知比我家姐偽造左份野,取消兼拎錢!!(我當時即刻打去查)我爸有同我家姐對質ga,佢咪喊苦喊忽話冇做過囉!!又話會照顧父母咁,父母最重要囉,咁老人家年老最怕冇人望,咁又算啦。
我都打算下一步同我家姐攤牌,但呢個女人一唔岩聽就cut我線,而且佢知道我知好多野,所以今次先利用呀嫂迫我比錢,所以我都煩點同佢攞牌。。。我當時分左,唔會再分啦,我過左去嫁啦,(而且我都會照顧父母)我條氣唔順在佢呃我父母錢同話大話姐。。。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-5-1 09:35

你媽又再借比你家姐?

佢以為自己會死就分晒d野,仲有我當時要左30萬現金讀書,所以冇名。當時佢講話當幫呀哥睇住,到時會交返出黎,點知而家反口。
我媽其實好心軟,我問佢拎錢佢都會比,但我冇拎。前排我屋企爆地磚,佢都塞一萬話資助我,我當然冇要

珊瑚宮

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 09:39
保險係因為我呀爸唔識,當年比人退左保都唔知,係前幾年佢同我講起該有份保險,因為我爸從來都冇claim過, ...

但係退保嘅錢(支票)一定係寫你爸爸名所以佢冇可能唔知呀!

珍珠宮

白毛毛 發表於 22-5-1 09:31
哦,原來層樓已寫咗家姐名。咁兩老無得做逆按,自己洗費自己比了。

錢其實唔係問題(我當我父母得我一個,自己理),問題係而家係我家姐可以咁厚面皮迫我比,仲叫埋個呀嫂

珊瑚宮

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 09:43
佢以為自己會死就分晒d野,仲有我當時要左30萬現金讀書,所以冇名。當時佢講話當幫呀哥睇住,到時會交返出 ...

你父母好有錢?
如果佢哋有咁多錢借或者塞畀人,咁其實去私家醫院做手術的錢佢哋應該冇問題㗎!
做乜嘢手術要幾多錢呀?

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-5-1 09:46
但係退保嘅錢(支票)一定係寫你爸爸名所以佢冇可能唔知呀!

當時我父母銀行提款卡都交左比佢,我媽病果時,我爸掛住照顧我媽,所以交晒d野比佢管。(當時我未成年)所以我查果時只能查到保險公司有開左票,銀行都有入票同出票幾錄

珊瑚宮

白毛毛 發表於 22-5-1 09:31

可能自住樓可以。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-5-1 09:46

你父母好有錢?

唔係好有錢,係自已慳,我父母都話佢仲未衰到冇錢出院,佢地仲比得起!
所以而家就係我家姐冇啦啦開個家庭群話怕父母保險唔夠比晒出院,叫我地拎定出黎先,佢問我拎錢呢件事我父母唔知,所以我咪更家莫明奇妙囉。醫療保險佢話佢比,而家反口都算。我父母又冇話冇錢出院,佢冇啦啦做代表問攞錢

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 02:43
十幾年前,我媽話將層樓分3份,我大哥,我家姐同我。當時我需要錢讀書,咁我就話先分比我(層樓當時160萬) ...

一開始寫你家姐名已經係錯, 父母都仲係道點解要分

珊瑚宮

魔怪媽媽 發表於 22-5-1 09:52
一開始寫你家姐名已經係錯, 父母都仲係道點解要分

係!寫平安紙已經Ok!
父母 應該係好信任同錫呢個家姐!

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-5-1 09:53
係!寫平安紙已經Ok!
父母 應該係好信任同錫呢個家姐!

近呢幾年現左形就冇咁錫,但都係心軟,之前當然最錫啦,好似生得一個咁

首頁
12345...12

尾頁

跳至