自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

男爵府

回覆樓主:

每個月有收租錢咪用來醫病,三個仔女和父母坐低商量,保險應断供多年都無得好拗,既然覺得保險重要,為何當時唔再買返?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

yuyueng 發表於 22-5-1 10:46
咁對大嫂唔公平喎,錢佢哋無得分,你都叫做分過三十萬,但大哥果邊無,而家又要夾錢。

我理解大家姐冇叫樓主阿哥夾錢,係叫留住拎錢出嚟!

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 22-5-1 10:44
樓主一直迴避父母依家住邊,我估佢父母層私樓寫咗家姐名放租,兩老變咗無資產就住公屋。
如果係咁,咁個問 ...

冇迴避,兩老住療屋。的確係佢地造成,我媽都話後悔,有問我家姐拎,佢唔比。我媽唔想比呀嫂知中。不過,過埋我媽呢次手術,我都會試下點同家姐講,希望佢咪又cut我線,如果唔係我寫信都寄比佢

珊瑚宮

1107king 發表於 22-5-1 10:47
每個月有收租錢咪用來醫病,三個仔女和父母坐低商量,保險應断供多年都無得好拗,既然覺得保險重要,為何當 ...

住院醫療保險應該冇得供斷,每年都要畀錢的。 所以我先想知邊一個幫樓主父母 畀醫療保險費用,因為年紀大費用都唔平! 而且樓主父母都好似有D病係身!

伯爵府

最大獲⋯層樓寫家姐名

珍珠宮

白毛毛 發表於 22-5-1 10:22
除了放下,仲可以豁出去反面一場。
如無理解錯,你媽叫你唔好理又唔好出面,係咁嗎?
點解 ...

我都打算過左手術就去反面,不然父母將來只會更多病,咁唔掂

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Fishqqma 發表於 22-5-1 10:48
我理解大家姐冇叫樓主阿哥夾錢,係叫留住拎錢出嚟!

如果係嘅話仲簡單,樓主同家姐講話唔夾咪得囉!

翡翠宮

牛年勳章

同埋當年「斷保」事件樓主阿爸唔會唔知,因為啲錢一定係寫保單人名支票,或直接退落保單人戶口,當阿爸老到唔知戶口無啦啦多咗八萬幾,咁家姐要拎錢出黎都要經阿爸,老人家無理由唔知,依家俾你問起咪話咩都唔知,唔通同你講自己將筆錢俾咗家姐。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-5-1 10:49
住院醫療保險應該冇得供斷,每年都要畀錢的。 所以我先想知邊一個幫樓主父母 畀醫療保險費用,因為年紀大 ...

父母當時搞銀行自動轉,我家姐就係偽造左封斷供信

伯爵府

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 09:50

唔係好有錢,係自已慳,我父母都話佢仲未衰到冇錢出院, ...

直接係個家庭群到講曬家姐做過嘅野,大家當面對質。對住你家姐,唔洗退讓,一次又一次咁利用父母,搵父母笨。仲要收租著數咁多年,而家都仲要唔肯承擔責任,都唔洗留乜情面喇

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 22-5-1 10:51
同埋當年「斷保」事件樓主阿爸唔會唔知,因為啲錢一定係寫保單人名支票,或直接退落保單人戶口,當阿爸老到 ...

提款卡都交晒比我家姐,問左保險公司查到有出票,銀行有出入拎錢,但太多年前查唔到點提出黎

男爵府

C.Humphrey 發表於 22-5-1 10:44
樓主一直迴避父母依家住邊,我估佢父母層私樓寫咗家姐名放租,兩老變咗無資產就住公屋。
如果係咁,咁個問 ...

同意,將D資產轉移晒,自食其果,樓主唔爆大鑊其實冇乜好呻,同樣自己攞嚟

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 10:49
冇迴避,兩老住療屋。的確係佢地造成,我媽都話後悔,有問我家姐拎,佢唔比。我媽唔想比呀嫂知中。不過,過 ...

療屋?定寮屋?使乜寫信,send 訊息已經得,仲有record 添。

珍珠宮

yuyueng 發表於 22-5-1 10:51
如果係嘅話仲簡單,樓主同家姐講話唔夾咪得囉!

講左啦,我出post只係呻下

珊瑚宮

C.Humphrey 發表於 22-5-1 10:51
同埋當年「斷保」事件樓主阿爸唔會唔知,因為啲錢一定係寫保單人名支票,或直接退落保單人戶口,當阿爸老到 ...

我都覺得係, 無端端有支票或者無端端戶口多咗八萬蚊點會唔知!

珍珠宮

回覆樓主:

一家人好離奇,父母健在先分家產?讀書真係唔算係急用呱!

話十幾年前偽造文件取消咗份保險,隔咗幾年,自己想 claim 先查,咁真係好難做。自己供可份保險,突然唔駛供,無理發覺唔到呱。

為咗幫亞哥呃政府資助,將層樓轉哂家姐名,哩啲真係變相你呃人,人呃你啦!

明顯家姐就係大 Boss 食哂大家果份,賭俾個夠狠。

一直都話親生仔,不及近身錢,唔好咁快就送哂家產俾仔女,就算懷疑自己有重病會死,兩老都仲有一個係度,佢都要生活㗎!就算兩老不在,身後事都要錢,咁搞哂到時仔女自己分又好、爭又好。

p.s. 我一早已退出家庭分配,一分一毫都唔要,留返俾佢哋開心盡駛。

珍珠宮

yuyueng 發表於 22-5-1 10:54
療屋?定寮屋?使乜寫信,send 訊息已經得,仲有record 添。

寮屋,又係woo,send message

翡翠宮

牛年勳章

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 10:49
冇迴避,兩老住療屋。的確係佢地造成,我媽都話後悔,有問我家姐拎,佢唔比。我媽唔想比呀嫂知中。不過,過 ...

其實你都唔旨意分錢,同你家姐仲有咩好講?心地差既人講乜都唔會聽,佢仲要咁識做戲,一陣話俾個妹迫到佢情緒病企跳,你就做咗衰人。
可以做既,在家族群組中講清楚成件事,然後退群。只直接慰問探望父母,唔好參與錢銀瓜葛,父母真係病得好嚴重就call白車入公立醫院,唔會無得醫既。

珊瑚宮

JoanC 發表於 22-5-1 10:55
一家人好離奇,父母健在先分家產?讀書真係唔算係急用呱!

話十幾年前偽造文件取消咗份保險,隔咗幾年,自 ...

另外一半又冇重病唔明點解唔加埋佢個名, 一張平安紙已經可以,唔明點解要轉名畀佢家姐,而冇左爸爸個名?

未成年,已經話要分30萬去讀書, 並非急用, 又應該唔係去留學, 唔知點解咁急要分錢!

翡翠宮

牛年勳章

Fishqqma 發表於 22-5-1 10:55
我都覺得係, 無端端有支票或者無端端戶口多咗八萬蚊點會唔知!

係父母偏幫個大女咪講大話囉,仲話唔想家嘈屋閉叫細女唔好嘈,自己一手造成,咁咪由佢地搵大女拎錢。

首頁
34567...12

尾頁

跳至