婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2021勳章

又比原生家庭hurt到,又未夠狠心不往來。唯有半夜自己默默流淚吧,長女的委屈有誰共鳴?
或許係我前世欠左你地,今世一路都要還,希望今世可以還清曬,下世不要再有任何瓜葛。

複式洋房

mcs74 發表於 22-5-7 04:42
又比原生家庭hurt到,又未夠狠心不往來。唯有半夜自己默默流淚吧,長女的委屈有誰共鳴?
或許係我前世欠左 ...

唔好咁傷心,畀咁大壓力自己啦,做到幾多得幾多,有啲嘢你係點做都唔會改變到㗎,唔好難為自己.
可能你會覺得呢啲大道理係人都會明㗎喇,不過做唔做到咋嘛.
雖然你而家仲未做到放開,但係你朝住呢個方向,你只會心情越嚟越好,慢慢看淡,所有嘅事情對你只係百利無一害㗎

大宅

牛年勳章 2021勳章

回覆 mcs74 的帖子

剛剛我都想講呢一樣野,我做咩佢都唔順眼,
我喂人奶無咩奶,
佢就話:一日先泵得果1-2安,
奶都唔夠比bb飲,真係慘。
阿仔2歲只係識叫媽媽,唔好
安排緊做評估
中意講鄰居屋企小朋友差唔多大,
見到邊個都識叫,又話小朋友識講要上廁所。
話我仔咩都唔識。
我話:手指穿出都有長短,
小朋友發展唔同有啲快啲有啲慢啲。
佢話:呢啲只係借口,我唔教佢佢自己識呀。
教又話我扮曬野,唔知扮比邊個睇。
我話:bb都未做評估
佢話:到時候醫生叫你個仔入特殊學校,我都可以做醫生拉。
洗咩去果到評估姐。你以為我唔知咩?
昨晚我聽到bb喊時間差唔多去喂佢,
佢話:扮X晒野,要佢急既時候佢唔急。
唔要佢急既時候係到急,最憎呢一種人。
(等佢再餓啲先喂,食飽啲唔會嘈。唔好一肚餓即刻喂,
唔係痾尿都唔得閒)
如果要佢幫手就話:喂餐奶都喂唔掂,
你做人阿媽幾禁失敗。行開,等我黎。
我依家都諗緊點同佢相處先岩。

大宅

加油樓主 將你心中委屈說出來

侯爵府

2021勳章

你需要佢幫手?自己搞掂得唔得?唔好見太多,見多有負面情緒,影響小朋友心身健康
只需要一禮拜兩禮拜見一次,每月俾家用,就算
父母好當然要孝順佢哋,父母不好,只能盡自己本份就算,人生活都唔可以事事令自己唔開心,點繼續落去呢?

子爵府

2022勳章 牛年勳章 2021勳章

狠下心腸, 對自己好一點。我寧願自己蝕本一點, 換自由不相往來。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

2021勳章

明白你感受。

你再咁受情緒傷害好易抑鬱症。你不好聽咁多負面野。盡力做得啦。加油!

複式洋房

Chloe199401 發表於 22-5-7 08:09

是自己媽媽說的?有時,有啲人嘅性格係好「後底乸」,少啲見,會好啲!

男爵府

2021勳章

Chloe199401 發表於 22-5-7 08:09

你媽媽?
講嘢都幾打擊你喎
咁講嘢都幾黑人憎
唔好理佢,每個小朋友發展都唔同
我大女都係兩歲後先識講嘢
依家成日都bilibala講嘢

大宅

牛年勳章 2021勳章

回覆 cpycpyhelen 的帖子

我明白佢緊張個孫,但有啲時候唔係你急就急得黎。

寶石宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 2022勳章 2021勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

不是長女
但我都明白
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

2021勳章

Chloe199401 發表於 22-5-12 09:51
回覆 cpycpyhelen 的帖子

我明白佢緊張個孫,但有啲時候唔係你急就急得黎。

呢啲急唔黎,我覺得終有一日佢會識講野,
最重要健康就得

Chloe199401    發表於 22-5-12 10:33

民房

唔好傷心, 曾經有修道人話我,父母同我今世緣薄,我黑我媽, 保持距離我父母會長命D。
所以我地少來往, 可能係我另一種方式盡孝

子爵府

2021勳章

明、錫返

大宅

我媽由細到大同我老豆成日攞我地同邊個比較 心諗又唔見我攞你黎同人比較

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊