自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

jasprincess 發表於 22-5-8 01:14
內地咁都算動態清零?之前冇事冇幹我都信. 之後睇佢點處理上海就唔係動態啦. 起埋塊板係屋苑門口困住你都 ...

動態清零係最初做先有用,爆咗先做個做法更係會唔同架啦,變通下都正常呀,唔係重更加收唔到科,個個省都最初就做,上海之前都係最初就做,今次爆晒先做更係內部有啲問題,但宜家絕大部份內地人都係過緊正常生活喎,你問咁多億正常生活緊嘅內地人,佢地會唔會毛啦啦支持共存先啦,盲反都唔好盲反得咁肉酸

水晶宮

青青河邊草 發表於 22-5-8 09:36
我依家愈來愈明白大陸,官方講一套,但民間根本唔係咁,所以點解大陸朋友成日叫我唔好信晒官方,我好在有 ...

大陸咁恐怖,大陸啲有錢佬走晒未?上海唔係第一次有疫症,之前都係正常一開始就封,但今次明顯內部出咗問題係要爆咗先封所以搞咁耐,宜家有二千幾萬人因上海政府失職而受苦,但仲有十幾億人過緊正常生活,你去問下嗰十幾億人,問佢哋想唔想玩共存

水晶宮

青青河邊草 發表於 22-5-8 10:24
問下想唔想共存,我贊成。但中央夠膽嗎?望望真實民情啦。如果咁有底氣,駛乜在網絡上控評?
...

點控評法?大家咪一樣接收到不少封城負面消息不是嗎?中央點解要夠膽共存?你個問題咁得意嘅,又係自以為自己係中央心裏面條蟲

水晶宮

青青河邊草 發表於 22-5-8 10:23
面對依家狀況嘅內地朋友佢地都會甘之如飴,跟指示做,但絕對唔少人從這次防疫被嚇怕,想離開,尤其有能力 ...

你又代表晒大陸精英階層,真係服咗你

水晶宮

happyfarmlife 發表於 22-5-8 20:14
佢地成日話只係上海乜乜,但現實係成個大陸都愈來愈嚴,無限核酸,一例就封控,小地方更加係長期封冇個案 ...

講到國情邊個夠你熟呀

happylife28    發表於 22-5-9 13:31

首頁

尾頁

跳至