自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

以前一向可以自己 alipayHK 匯款 去 自己名 的大陸支付寶所綁定了的銀行卡, 再由呢張銀行卡, 增值去大陸支付寶, 用來買淘寶及支付其他費用.
但剛發現, 不能龨款了. 因為我沒有大陸身份證. 我當年用回香卡開大陸的支付寶及銀行卡的.

有無人有解決方法呢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

asdqwe 發表於 22-5-9 12:19
以前一向可以自己 alipayHK 匯款 去 自己名 的大陸支付寶所綁定了的銀行卡, 再由呢張銀行卡, 增值去大陸支 ...

早兩日已停了
放下自在

水晶宮

以前一向可以自己 alipayHK 匯款 去 自己名 的大陸支付寶所綁定了的銀行卡, 再由呢張銀行卡, 增值去大陸支 ...

匯比大陸朋友,朋友再轉番去你大陸支付寶

水晶宮

回覆樓主:

隔離post 話wechat 跨境匯款可以匯比自己大陸銀行,不過我未試過

象牙宮

回覆樓主:

一係搵親友,一係找換店囉!我尋日都滙唔到,聽日至算

象牙宮

ddkaka 發表於 22-5-9 12:29
隔離post 話wechat 跨境匯款可以匯比自己大陸銀行,不過我未試過

我頭先試左係唔work

水晶宮

唔好意思,我想借樓主個post問下,可唔可以調返轉,大陸支付寶轉錢去香港支付寶㗎?
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

別墅

情天霹靂,忽然今日先知,

微信同支付寶都不能再自已匯番比自已的大陸戶口了,

要是有大陸身份証才能收款呵,

以前好自在咁自已匯比自已的大陸戶口已成絕唱了

別墅

回覆 ddkaka 的帖子

之前得了(我試過)
而家唔得(今日試咗,收款方要有大陸身分證)

水晶宮

wsyggk 發表於 22-5-9 12:44
唔好意思,我想借樓主個post問下,可唔可以調返轉,大陸支付寶轉錢去香港支付寶㗎?
...

唔可以

水晶宮

回覆樓主:

用中銀快匯

大宅

回覆樓主:

去中國銀行開一個大灣區戶口,然後再開一個外幣戶口
便可以解決問題

珍珠宮

去中銀開個大陸中銀戶口, 到時用中銀apps用中銀快匯就可以入錢去大陸中銀戶口, 咁大陸支付寶同微信綁定呢張銀行卡就可以增值

大宅

wsyggk 發表於 22-5-9 12:44
...

唔可以的,大陸支付寶既錢只能轉去大陸銀行戶口或大灣區戶口
不可兌換港元

子爵府

ddkaka 發表於 22-5-9 12:29

8号開始都唔得了

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

fanny590 發表於 22-5-9 13:02
去中銀開個大陸中銀戶口, 到時用中銀apps用中銀快匯就可以入錢去大陸中銀戶口, 咁大陸支付寶同微信綁定呢張 ...

請問咁中洗唔洗開埋外幣戶口,謝謝,因為見有jm話要開埋外幣戶口先得,謝謝解答

大宅

回覆 fanny590 的帖子

你係咪用過呢一個方法成功可以呢?
請問開呢個大陸中銀戶口要唔要帶埋回鄉卡或者其他資產或者證明文件呢?

係咪即時搞掂定係要等幾日後先有呢個戶口嘅銀行卡攞到呢?

翡翠宮

支付其他費用例如乜嘢費用?

用雲閃付+香港銀聯卡可以支付淘寶、拼多多、京東、唯品會……等,又可以充大陸手機、交內地水電煤,都應付到大部份需要,好多卡仲有4%以上回贈。

珍珠宮

股價會否再插?

翡翠宮

asdqwe 發表於 22-5-9 16:11
回覆 fanny590 的帖子

你係咪用過呢一個方法成功可以呢?

多年前用過跨境電子支票存錢入深圳建行,香港要有人民幣支票戶口,但唔知呢個方法block咗未。
https://www.hkma.gov.hk/media/chi/doc/key-functions/financial-infrastructure/infrastructure/retail-payment-initiatives/Cross-broader_e-Cheque_e-brochure_plain-text_chi.pdf

首頁
12345...6

尾頁

跳至