論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人上年12月剛剛宮外孕, 其實都一直諗住換左佢. 之後第5波疫情又開始嚴重就諗住遲D再揾. 但近期發現佢成日係廚房開LIVE放上FB (我FB冇ADD佢朋友, 但佢公開分享所以係人都睇到). 早一星期見佢放左去沙灘泳衣照先發現, 佢竟然攞左我套BINKIN著去影相.......之後早幾日又比我係佢FB見佢換哂D性感衫係我屋企個走廊一路開LIVE一路做YOGA (因為兩個小朋友番哂學佢上午太得閒).
工人出年1月就8年期間佢有借過財仔, 但佢有還到錢我都算啦. 咁多年佢頭4年係OK, 之後都開始懶, 不過個囡叫我唔好換, 所以我奉勸各位唔啱真係要換, 小朋友適應力強, 唔好一時心軟.....

純粹呻下, 因為無路可呻! 只想快D揾到新工人換左佢, 如果各位JM有好既工人介紹, 麻煩PM我.

子爵府

好嘔心

別墅

我都發現工人在我家拍TikTok放上社交網站。
我好嬲好嬲,又唔可以直接話佢,因為佢唔知我搜到佢FB。
其實已經唔係第一次!佢在街點拍我唔理,但在我家,又放上FB就係暴露咗我屋企私隱!
咁樣可唔可以炒佢,我真係忍唔到啦!

大宅

我個菲姐都係咁喎, 懶及做野一般都算. 佢又係衣著暴露. 好似上星期日, 天氣熱小小, 就小背心超短褲話要出街. 話要出去投票喎. 我心諗投票要著成咁

大宅

回覆 mamapinky 的帖子

可以炒, 咪補一個月比佢走人.

象牙宮

Monibaby 發表於 22-5-10 12:23
工人上年12月剛剛宮外孕, 其實都一直諗住換左佢. 之後第5波疫情又開始嚴重就諗住遲D再揾. 但近期發現佢成 ...

工人活蹦于各社交平台。尢其年輕。 老的也會上。
賺錢, 出名, 副業, 咩都有。
老一輩的雇主, 70+ 基本上唔上网社交平台, 會上社交平台極少。
了解工人的很少。
年輕雇主, 起工人底, 超易。

忍下, 找到新就可不續。
寫下她行為。記綠下, 日期, 時間, 地點。 不續約理由: 行為不當。上交入境處。
防她咬你。屈你。
對工人, 不要出奇好, 當姐妹, 普通, 雇傭 (公司那套) 。香港物資足夠好。根本不需要太優待。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

Monibaby 發表於 22-5-11 12:20
回覆 mamapinky 的帖子

可以炒, 咪補一個月比佢走人.

不建意即炒。
雇主未找到新的。新的己到, 可炒。

另雇主要調整自己生活。沒工人的準備, 你有備, 應付自如。
你沒 ready, 生存不了。

正好我老媽。樣樣叫工人, 無法冇工人的。時時刻刻當沒工人。你活的才好。
30-70/80的人, 慣有工人, 又樣樣工人做。 沒工人時.... 大家知, 后果如何。
見的太多。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至