自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問YMCA學游水好嗎?想報名同小朋友學

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

尖沙咀港青定其他YMCA?

男爵府

小倩 發表於 22-5-11 10:56
尖沙咀港青定其他YMCA?

油麻地YMCA

大宅

近年情況唔知, 大仔十年八年前(三四歲左右)向YMCA 尖沙咀初階學起, 佢地分好多階段, 進度非常之慢: 

每階段十二堂左右, 每階段最尾一兩堂評估要合格先「有資格」升上另一階段。不止我仔,不少同學都不會次次升班,即係要同一Level 重上一round 再考升級試。果幾年真係「逢二/ 三進一」, 本身學費已經偏貴,仲要不斷拖住 。由於每上一級班數越少,就算升到班,唔保證接住一定有位或啱時間,又要同其他同學報名抽簽爭位, 除非家長俾過千蚊入會做會員先有優先權報名。

之後細仔只跟屋企附近泳會學游水,進度快好多,價錢亦較經濟。

YMCA 唯一可取應該係佢有家庭更衣室,父或母都可一同入去幫小朋友沖涼換衫,唔駛限媽媽爸爸性別方便D。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

小肥肥888 發表於 22-5-11 11:22
油麻地YMCA

尖沙咀好 d

男爵府

小肥肥888 發表於 22-5-11 07:45
請問YMCA學游水好嗎?想報名同小朋友學

小朋友曾在ymca學,我覺得進度好慢,學咗3年都係一個自由式,疫情後就停。朋友揾私人教,一對一,半年識晒自由式、蛙式,係貴得多,但時間慳番好多。睇下你想小朋友要啲咩?
有啲小朋友氣管、身體唔好,去ymca學游水又當運動咁保持就適合

伯爵府

回覆 小肥肥888 的帖子

我2個小朋友, 2.5歲O係YMCA 度開始學游水, 學左3年
如果小朋友年紀細, 可以去YMCA 學下, 學下水呼吸, 學下唔怕水但之後建議你出去學
YMCA O既制度, 每一個"學期"都會有機會唔同教練的
所以教練不會清楚知道小朋友的能力和水平

別墅

回覆樓主:

我小朋友分別學過尖沙咀和油麻地,但2間都學極都學唔識,最後轉咗其他泳會,反而好快就學識,應該人夾人。如果YMCA, 我個人鍾意尖沙咀多過油麻地,感覺教練和環境比較好。

伯爵府

2024年龍年勳章

YMT YMCA學緊,都學得識,但進度比較慢~不過就腳,價錢唔算貴~
睇家長學既目的係咩野

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 dreamer1187 的帖子

方便講轉邊間泳會嗎?

水晶宮

dreamer1187 發表於 22-5-11 13:01
我小朋友分別學過尖沙咀和油麻地,但2間都學極都學唔識,最後轉咗其他泳會,反而好快就學識,應該人夾人。 ...

阿仔細個都喺呢兩度學過游水,尖沙咀係幼兒階段,方便照顧,同埋陪玩水哥哥姐姐好有愛心。之後貪方便轉咗油麻地,就學咗好多年都無咩進步,當年見教練好 hea,唔知而家 d 教練質素如何。
之後分別跟過兩個泳會,先察覺轉得遲,兩個泳會嘅教練認真,對學生有要求,威恩並重,游得好送吓小零食,仲曾經幸運遇過奧運選手教練。

水晶宮

其實家長區可以睇教練教游水,可以入場觀察吓~

男爵府

我自己搵教練一對一教, 係貴啲, 但兩三堂進步已經好明顯, 大囡直頭已經可以放手游幾步
因為我想佢學識一樣求生技能多於玩下水, 所以幾舊水一個鐘性價比較高

禁止訪問

侯爵府

學游水最好一對一

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

噤整體都係麻麻

男爵府

小J媽媽 發表於 22-5-11 11:28
近年情況唔知, 大仔十年八年前(三四歲左右)向YMCA 尖沙咀初階學起, 佢地分好多階段, 進度非常之慢: 

每 ...

請問邊間

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我幾個細路由初學玩到習泳少年,有5、6年。我唔係太介意進度慢,自己細路運動資質有限,唔打算攞牌,慢慢學唔係問題,當興趣班,每個禮拜keep住做下運動,當鍛練身體。每個階段都有個布章有張cert

首頁

尾頁

跳至