婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-5-15 00:00
既然女家俾錢,老公/男家更不應出聲,老人家咁巴閉讀張cert回來, 不如叫佢外出打工。
咁樓主你都好明白, 老 ...

有類老人影后上身,扮慈母,實質上挾天子以令諸侯咁款。想令人地母子分離。當仔同孫都有係手,隨時想找借口整走位心抱。

樓主,要防人。小心。你當我想得衰,自己一手一腳跟多啲。不好信奶奶。

水晶宮

傻大姐一名 發表於 22-5-14 23:50
其實都係我自己比錢,不過唔想老公難做,先想同佢有共識先,可能奶奶想日日見個孫掛,米堅持自己幫手坐月 ...

2:1,你實輸,你會到時no say. 我當年都好純真,阿奶奶開口埋口話我咩都不識,我後來才知,最不識係佢。佢亂咁來湊大佢啲仔女,佢又用咁方法湊。我見識完我工人點湊,有比較才知。

佢咁熱心不是真心為左你好,幫你,佢有佢算盤心計。不好靠佢,陣間仲欠佢人情債,如果有毒姑叔仔,更又把口唱你,話你用盡老人沒良心。

大宅

回覆樓主:

我唔知你奶奶係咪有心幫你,係我角度有冇心我都唔會俾奶奶牽涉我嘅事,佢要玩孫以後大把機會,坐月我就一定自己安排好所有嘢,安排99嚟探孫就得,佢乜都唔使做乜都唔好搞,因為我從來唔會對99有期望有要求。
但有啲嘢你自己要諗清楚同衡量,你今日拒絕奶奶幫你坐月,咁日後有咩事,你同老公都要好有骨氣,兩夫妻一條心唔好搵99幫手,如果唔係真係好難睇,即係自己自打咀巴,你要有信心,自己嘅家事可以同奶奶劃清界線,以後乜都唔使佢幫手先好拒絕。

珍珠宮

反面都要拒絕,請個人幫手,好過揾奶奶。

大宅

有辦法,首先,你還返個仔俾佢,你話唔好意思,要你哋母子分離,你話你只想借種生仔,今後唔會沾男家嘅光,BB嘅利是、金器,將來長輩嘅遺產等等,你都講明唔要,咁佢就應該唔會覺得有責任照顧你,就唔會想去做陪月,唔會咁傻,明明辛苦咗半世人湊大個仔,宜家又屎忽痕想湊個新抱。

大宅

樓主太遲請陪月,已失先機。如果堅持請陪月唔要奶奶做你陪月,必定得罪奶奶,以後會好煩。聽落得3個做法,每種都有得失:1.硬食奶奶做你陪月,自己承受返唔早啲請陪月嘅惡果。2.你照自己出錢請陪月,用你嘅口才講到係唔想奶奶咁辛苦,坐月期間奶奶可以照上去你屋企同孫玩 or 講話陪月只返9至5,奶奶你肯幫手真係好,其餘時間靠你了,明示暗示預咗佢晚晚通頂照顧bb, 問佢怕未?3.返娘家坐月,照請陪月,咁媽媽同工人姐姐都唔會咁辛苦,擺自己阿媽上枱的話,奶奶應該冇得反對。

男爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

有計嘅,攞女家上台就得。
請哥同家姐做台戲,請佢哋whatapps 你,話佢哋送咗個驚喜俾你,請咗個陪月俾你,俾晒錢。盛情難卻,又係大舅請嘅,你老公應該唔會有太多說話。咁當然你都要講到好實派咁,仲話咁就唔洗99 幾十歲咁辛苦,仲要為我哋d 後生咁辛苦。
成台戲進可攻,退可守,視乎你會唔會請哥同家姐幫手。

大宅

回覆 傻大姐一名 的帖子

"老公都會全天候陪我一齊坐月" 你就好啦你老公唔駛返工嗎?

大宅

回覆樓主:

想問樓主已經34週先話朋友介紹左陪月ee比你,咁34週之前其實你係諗住邊個幫你坐月?
假設你2公婆之前一直諗住奶奶幫手,而奶奶係為左幫你先去讀陪月証書的話,咁你好難推喎 , 字裡行間你老公又擺明企哂係奶奶果邊

複式洋房

tai_ming825 發表於 22-5-19 13:47

"老公都會全天候陪我一齊坐月" 你就好啦你老公唔駛返工嗎? ...

因為佢既工作係可以安排在家處理,所以可以陪住我坐月(emoji)

複式洋房

Nagomi 發表於 22-5-19 18:08
想問樓主已經34週先話朋友介紹左陪月ee比你,咁34週之前其實你係諗住邊個幫你坐月?
假設你2公 ...

其實我一知道有左已經開始搵陪月,但係老公一直堅持搵奶奶做陪月,同埋佢自己可以陪我,有一段時間我都諗住算啦唔想同老公罵交,奶奶做就做啦,但慢慢開始發現愈黎愈唔對路,佢既行為舉止都比唔到信心我佢會真心幫我,所以我先同老公再講呢個話題。
不過,我都有最後一步,如果有咩事唔開心,我係可以隨時番娘家,因為姐姐由細睇到我大,都好期待我生b,呢個係最後防線!
奶奶讀陪月係係我未有之前讀,原因唔係因為我,係因為佢個女都大左肚,佢想幫自己個女坐月,我只係搭單。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

傻大姐一名 發表於 22-5-19 20:59
但慢慢開始發現愈黎愈唔對路,佢既行為舉止都比唔到信心我佢會真心幫我...
老實講, 點解你覺得老人家會真心幫你?
佢醉公翁在B, 你都識講, 搭單咋, 仲會奢望你有好野/補品?
你不是「佢個女」, 莊閒已分。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

我都係奶奶陪月,好難拒絕奶奶,係會有少少唔方便,我自己另外訂送上門坐月湯(盧奶奶坐月湯),之後上網再另外請一個鐘點姐姐,順便可叫佢買埋餸煮飯同做家務,(奶奶只會抱住BB唔會幫手做家務),不過BB真係成日要人抱先唔喊,有多對手幫一下手抱都好👍🏻,坐月期間都係餵奶,同換片之類嘅工作,無咩機會安心瞓,最好襯奶奶湊BB個時就補下眠

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-5-19 21:36
老實講, 點解你覺得老人家會真心幫你?
佢醉公翁在B, 你都識講, 搭單咋, 仲會奢望你有好野/補品?
你不是「 ...

呢句真。

別墅

傻大姐一名 發表於 22-5-14 19:56
奶奶去左讀陪月,點知又比佢考到陪月証書,之後老公就認定左佢一定搞得店,決定搵佢幫我坐月。我同左老公講 ...

你個case係同我一模一樣..我奶奶十幾年前考咗陪月牌.我而家就嚟生.我老公一早就叫咗我奶奶過嚟幫我坐月.但係完全冇諗過我想唔想.因為我老公覺得可以慳得一筆得一筆.而且都係一家人冇嘢需要避忌.但係我同奶奶關係還好.都叫做有講有,完全想像唔到到時候會點

珍珠宮

如果你大肚時,佢都未曾理過你,關心過你,咁我有理由相信,你坐月時未必得到合適既照顧,真係有可能家變,老公通常未反面都未知嚴重性,佢媽錫佢,未必錫佢老婆,老公唔會明白
直接同99講,已請咗陪月,叫佢安心

民房

照請陪月,叫埋99過嚟學嘢當實習
起碼你又有專人照顧你,99又可以長知識

大宅

而家咁遲先請陪月 都大機會請到啲唔好既陪月 到時又俾老公話「都話咗你架啦」不過都要試吓請 就算真係請唔到 最起碼都要訂月子餐 淨係靠99 我怕樓主你無啖好食

水晶宮

crazypaper 發表於 22-5-20 16:58
如果你大肚時,佢都未曾理過你,關心過你,咁我有理由相信,你坐月時未必得到合適既照顧,真係有可能家變, ...

同意極了。

別墅

傻大姐一名 發表於 22-5-14 20:07
我已經陀到34週,基本上好難搵到陪月,咁啱有個朋友既陪月ee 就快完job,可以幫我,但我老公講極都唔明, ...

唔可以吖!你要企硬!
到時奶奶一定只會湊孫,剩到少少時間先煲湯你飲!
我奶奶又係讀過陪月!當年就係企硬要請陪月,到宜加諗返,都真係好采!
讀過陪月只係幫公仔沖涼,冇幫過BB沖,結果我個陪月走咗之後,就係我幫BB沖涼,奶奶話「個BB識郁,我搞唔掂」
而且,始終陪月係受薪,有任何意見,可以直接講,鐘意食咩唔鐘意食咩,有得傾,但奶奶永遠都會「對你好㗎,食啦」「我以前都係咁湊大你老公,你信我啦」
做陪月好辛苦!當時個陪月姨姨全日朝9晚6幾乎冇坐低過,一直喺廚房煮足5餐煲埋沖涼薑水,
你諗下,如果係自己奶奶,佢話「好累吖今日唔煲湯啦」唔通你可以話唔得咩?

LokLok1208    發表於 22-10-14 02:43

首頁

尾頁

跳至