自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

你老公咁嘅態度,唔好旨意佢可以帶領頭家渡過難關,去到嗰邊一定困難重重,只會玩死你自己,千祈唔好咁傻

男爵府

你老公性格小家,成日單單打打,超討厭,
2人英文唔好,冇咩錢,有2個細路,過到去,搵學校搵屋,見工,申請5+1 ,申請車牌,上網,燃氣….圖書證,咩都要英文。

伯爵府

懶懶媽 發表於 22-5-15 02:04
無投資移民嘅本錢
仲有其他地方揀?

説出重點,無錢點移民呀。。。。移返國內都未必得喇

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你地4X兩個小朋友只係5同1歲,英國讀大學唔係免費架,你地要係英國搵20年錢養大d細路,太高風險了,係香港起碼有間屋有份工吖。

大宅

回覆樓主:

樓主叫老公睇多啲去英國資料,係睇落腳點嘅搵工情況,住屋價錢,小朋友嘅教育,預鬆啲去英國頭一兩年嘅洗費,如果都覺得負擔到嘅話咪再決定。
淨睇嘅吃喝玩樂嘅嘢實覺得好,但而家去定居,到時呢啲吸引之處其實係好平凡。反而要諗下過呢啲生活接啊接受到。
個人覺得起碼細嗰個返到nursery先至去會穩陣啲,到時你老公搵唔到工你都可以去搵份partime應付下。

男爵府

懶懶媽 發表於 22-5-15 01:56
請大家俾啲意見

我同老公都4x歲

一定唔會移民…去到大家都一定唔長久離婚收場⋯⋯安安穩穩係香港過日子,小朋友有本事可以考獎學金..去到外國功課又少,abc麻麻更加會少外出…慘過坐監⋯⋯只會日日打機..無收入無安全感

男爵府

樓主個case上咗,晴報

男爵府

回覆 TOMATOO 的帖子

英國好聰明,根本就係俾啲中產人士去。
無錢去到捱唔住都會離開英國,留得住又可以做啲當地人唔鍾意做嘅工…..

英國未必好似澳洲加拿大美國,華人可以做重要職位… 可能仲比當地印度人地位低

有錢移民都未必揀英國啦…..

珍珠宮

懶懶媽 發表於 22-5-16 20:05
真心多謝各位提供咗好多唔同觀點角度俾我睇呢件事,大家都理性幫我分析同討論,真係好感恩

關於大家嘅疑問 ...

你老公何止幼稚,直情好無賴
佢自己想移民又唔做實事,講就天下無敵
自己唔努力只想坐享其成
呢種人永遠都眼高手低,自己無能力就賴伴侶拖累
真係移民過去仲嘔血

侯爵府

2024年龍年勳章

懶懶媽 發表於 22-5-16 20:05
真心多謝各位提供咗好多唔同觀點角度俾我睇呢件事,大家都理性幫我分析同討論,真係好感恩

關於大家嘅疑問 ...

我同樓主差不多。
在這裡睇移民帖/甚至自己開帖問已經問足兩年。
總結係如果一齊移民嘅係質素好嘅男人, 我一早跟咗去。
堅持唔移民正正因為C6本尊問題。
仍然維持到婚姻, 正因為我地係方便屬悉的環境,
好多家庭危機, 可以睇在小朋友份上化解,
去到陌生地方, 呢段婚姻一早經不起考驗, 只是苦了下一代。
現在小朋友香港升小我都係自己搞, 起碼在香港我可以請工人, 搵長老親戚支援,繼續無視C6把賤嘴。
祝福樓主同小朋友

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

移民問題 ︳家庭月入4萬丈夫擬賣樓移民 港媽憂難搵食夫婦陷冷戰:佢唔信自己廢

近年不少家長為讓子女有更好的成長環境,計劃移民海外。一名港媽訴說,其家庭月入約4萬元,丈夫為了兩名年幼子女,打算賣樓移民英國,但她形容對方一向懶散、怕辛苦,擔心他移民後不會積極搵工,加上夫婦倆英語一般恐難搵食,每次商討移民事宜都吵架收場,並為此多次冷戰,令她相當無奈。

一名女網民本周日(15日)在網上討論區「親子王國」中發帖,表示自己跟丈夫現年40多歲,育有兩名分別5歲和1歲子女。她指夫婦倆均任職文員,形容「冇乜特別技能」,月入合共4萬元,在十多年前購入「上車盤」,供完樓才生育小孩,「冇積蓄但有架平車同層細價樓,我哋唔貪心,亦冇咩上進心,自覺生活算係安穩。」

為子女未來想移民

事主指夫婦倆均不喜歡香港的「填鴨式教育」,相比起學業成績,反而較關心子女上學是否開心。她表示自己不希望子女讀書辛苦,日後也沒有能力送他們出國讀書,因此丈夫提出移民,希望讓子女接受更好的教育。然而因家中有體弱多病的七旬長輩,他們表明不會移民,令她感到不捨,

「長老喺香港唔會冇人照顧,係我心痛唔捨得帶埋佢哋嘅『金孫』走,又唔可以喺佢哋身邊陪伴。」

憂丈夫懶搵工怕辛苦

此外,她擔心移民後無人照顧兩名子女,儘管丈夫「拍晒心口」稱會負責賺錢養家,但她擔心對方不會積極搵工和怕辛苦,「我好肯定自己唔怕辛苦,為咗2個細嘅洗廁所咪洗廁所,可惜,我都好肯定另外嗰個唔係」;而換轉是她出去工作,丈夫亦不會照顧子女和做家務,

「我好肯定佢係得個『講』字,佢係咩人我好清楚,就算好彩搵到,都會有10萬個理由話辛苦唔做再搵過;倒轉我去做嘢?佢嘅湊仔方式係電話、電視同遊戲機『放題』,咁得閒想佢喺屋企幫手做吓家務?絕對係『陣間先』、『下次先』、『再遲啲先』,拖到我頂唔順做埋。」

憂英語一般難搵食

事主指賣樓後保守估計有500萬元資金,然而夫婦倆英語水平一般,擔心移民後難覓工作,而且丈夫懶惰、愛「充大頭鬼」,並不了解英國樓宇買賣和稅收,批評對方未有事先做好資料搜集,夫婦倆為此多次冷戰,未能好好就移民一事作討論,

「每次提移民,佢個Plan(計劃)係買樓,跟住一開二要嚟收租,我只係問佢知唔知英國買樓同放租稅收幾多?佢就會話我計到咁盡,咁邊度都唔使去啦,唔再聽我講落去。佢都確實有參與過搜尋資料嗰Part(環節),唯一提供嘅資料係英超各大球會嘅入會資格同季票費用。」

移民分歧陷冷戰

事主曾自行反思,並嘗過放手讓丈夫計劃,結果遭對方指責無心準備,「直頭畀盤數佢睇,就係我太現實喇,都係錯囉。」她形容雙方存有很大分歧,惟丈夫太過任性、「唔信自己廢」,令她陷於兩難,遂發帖詢問網民意見,

「呢個就係我而家嘅困境,我理性、理智,佢任性、聽唔入耳,我連想同佢平心靜氣溝通嘅機會都冇。明明係多咗一個選擇,對我而言係多咗一樣苦惱。我同老公已經因為移民呢個話題冷戰咗好多次,希望可以聽吓大家唔同嘅意見。」

網民:收入不高值得博 VS 去到外國好易家變

不少網民看到帖文後,指事主家庭收入不算高,沒有甚麼可以「輸」,如願意在外國從事勞動工作,認為值得移民一博,頂多回港重新來過。亦有網民指既然丈夫如此有信心,可以先移民再搵工、尋找住處和學校資料,待一切安頓好後,事主再賣樓帶子女過去。

不過也有網民質疑事主家庭收入低、無技能、英語水平一般,加上子女年紀尚幼,擔心他們移民後會面對龐大生活壓力甚至家變,著事主不要單純因為教育而移民,並建議她好好跟丈夫溝通,令對方早日認清現實,另有網民指以他們的年齡反而應該為退休作好打算。

https://skypost.ulifestyle.com.h ... A%E5%B7%B1%E5%BB%A2

樓主上晴報了

複式洋房

移民的朋友: 每一間英國學校也是神校! 能給他們更好的教育..

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 懶懶媽 的帖子

面對現實, 沒工作就頭痕, 生活上先諗好, 再諗子女!!
◕順其自然啦~♥ ◕

複式洋房

老公只為親近下英超球隊, 及過一些更HEA 的生活

你先生有沒有為子女的學業及學校生活擔憂過? 如果無, 突然又會想讓子女接受更好的教育?

侯爵府

回覆 gogogodee 的帖子

有google translate
大把人唔識英文,去到接觸多咪識,所有知識都係學返來

男爵府

小菜豆 發表於 22-5-18 10:12
我同樓主差不多。
在這裡睇移民帖/甚至自己開帖問已經問足兩年。
總結係如果一齊移民嘅係質素好嘅男人, 我 ...

係架,一個吾聽話既c6,就不如自己帶住小朋友移算了,可能會更好

侯爵府

懶懶媽 發表於 22-5-15 01:56
請大家俾啲意見

我同老公都4x歲

樓主唔識英文,溝通唔到都好大問題,小朋友揾學校,買屋/租樓,揾工點算?
如果唔怕輸,唔得可以返香港從頭來過既!

男爵府

homommy 發表於 22-5-18 16:20

有google translate

真喺咁容易

侯爵府

其實有bno既香港人當時都接受左英文中學教育,(當時好少中中)睇英文真係唔難係講同聽冇信心。但一定克服到

子爵府

2024年龍年勳章

monsterparentss 發表於 22-5-15 02:06
4萬收入,仲有2個咁細小朋友,你哋年紀又唔細,係香港都窄窄哋,仲話要移民?
...

X2
感覺會辛苦
Life must go on

首頁

尾頁

跳至