自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Fishqqma 發表於 22-5-16 12:31
當年我婆婆/同c6婆婆走,醫院call我哋都時知道走了,屋企都有去見「最後一面」才打包。身體還是暖的。
...

其實大部份離開都係好突然...有時去到醫生最後急救,出面等到有得入去已經走咗...
到醫院可能都走咗,但都會見佢最後一面(即樓主講果個殼), 會幫佢收拾個人物品,叫佢安心上路, 長輩話靈魂可能仲喺度, 所以都同佢say goodbye 所以都係講心...

水晶宮

小倩 發表於 22-5-16 15:48
化埋妝個樣仲唔似
其實喺醫院,姑娘嬸嬸通常會清潔好遺容先叫家屬睇 (如果急救過程有血有嘔吐) ...

姑娘整理好, 到家人入去見最後一面, 都會睇下佢眼合唔合得埋, 有時會見少少眼珠就幫佢地合眼, 用濕紙巾幫佢抹面

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

DonnieBB 發表於 22-5-16 22:22
其實大部份離開都係好突然...有時去到醫生最後急救,出面等到有得入去已經走咗...
到醫院可能都走咗,但 ...

水晶宮

麟媽媽 發表於 22-5-16 12:40
係真嘅,我未趕到去醫院我爹哋已經停咗呼吸心跳,但佢哋話人嘅感官尤其聽覺係最遲先消失,雖然佢嘅心電圖 ...

呢個我都試過, 阿嫲走果陣我地差不多走, 同佢講嘢say goodbye, 見到心電圖有閃動幾下, 我地以為有人郁到儀器

男爵府

whyyou 發表於 22-5-16 07:39
根本龍門任佢搬,我之前留言話佢太強勢好難頂,佢仲反駁我,不過我到而家仲覺得呢個對樓主嘅評論好正確
...

我有見到你個留言,我估你個留言並不是單從果個post有感而發。應該係從果幾個post而綜合出黎嘅感覺。

講埋到奶奶果度真係過份左的。醫院打黎都唔去,又真係匪夷所思。

男爵府

係,我地送亞爸到殮房門口的,陪伴到最後,逐一同佢道別。佢危殆果晚,我整晚通宵都冇離開過,雖然我知係幫唔到佢,但至少我個人坐在外邊支持佢。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

而家諗起我爸爸留彌之際,我坐的士趕去QE, 當時我叫司機行亞皆老街經衞理道去,司機行錯左向紅隧口Poly嗰度,塞到不得了,跟住我妹妹就打嚟問我去到邊,話Daddy唔得了,我就喊住話行錯路,Daddy等我,我黎緊…… 個司機不停講對唔住,比紙巾我….. 而家寫緊我都流眼淚,所以我真係唔理解,點解唔見最後一面?

polliebb    發表於 22-5-17 09:32

男爵府

麟媽媽 發表於 22-5-16 23:35
而家諗起我爸爸留彌之際,我坐的士趕去QE, 當時我叫司機行亞皆老街經衞理道去,司機行錯左向紅隧口Poly嗰 ...

我爸隻手太凍,病床的心電圖一直都讀唔到數字,血壓一直跌的,我拖住佢隻手,好想俾溫暖佢,之後先知確實死亡的時間,其實當時佢已經走左了。

我一直都唔想離開,到最後摸左佢面一下。只要姑娘唔趕我出去,能陪多佢一分就一分鐘。

子爵府

happylife28 發表於 22-5-16 12:50
係呀! 牽下佢手, 同佢講句唔好掛心, 我覺得好緊要。

如果迷信到要戒呢樣禁果樣, 更加應該相信佢走果時, 靈 ...

真係會! 想當年大嫂剛走、醫院即通知我地、全家由荃灣飛車入屯門醫院、全家入病房見埋最後一面先送走她、之後成家係外面等、突然二伯大喊,佢話見到大嫂企係病房門外

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

而家諗起我爸爸留彌之際,我坐的士趕去QE, 當時我叫司機行亞皆老街經衞理道去,司機行錯左向紅隧口Poly嗰 ...

太勾起你情緒的話
減少入樓主的post
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

睇你文字,我都忍唔住眼濕濕

男爵府

emilylam 發表於 22-5-17 00:23
睇你文字,我都忍唔住眼濕濕

我直情係淚流滿面,經歷過就絕對感受到呢個心情。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

crystal媽咪 發表於 22-5-16 23:58
太勾起你情緒的話
減少入樓主的post

多謝你安慰,我OK的。
我爸洗腎了差不多五年,呢五年我陪他並肩作戰,佢成日話辛苦了我,但我一啲都唔覺得辛苦。我老竇話以前批過命,話佢上一世係大善人,我地六個女係返嚟報恩喎!咁我就同佢講,我上一世梗係殺你全家啦!佢就笑到哈哈聲,我真係好掛住佢。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

snoopy 發表於 22-5-16 23:52

真係會! 想當年大嫂剛走、醫院即通知我地、全家由荃灣飛車 ...

你二伯嚇到喊?

珍珠宮

回覆樓主:

我冇睇晒全部,但我好記得以前嘅樓主係好風趣㗎,唔知係咪近幾年唔開心,所以諗埋一邊?有d事可能係本身覺得唔順眼所以想執著地堅持又唔想同人解釋咁多,但係咪有必要要繼續咁做呢?假如選擇繼續,你行得呢步就要預左要承擔返結果唔好後悔和埋怨沒人理解。 希望你之後可走返出黎

公爵府

2024年龍年勳章

麟媽媽 發表於 22-5-17 04:47
多謝你安慰,我OK的。
我爸洗腎了差不多五年,呢五年我陪他並肩作戰,佢成日話辛苦了我,但我一啲都唔覺 ...

你爸爸積來的福,6個女,女兒最錫爸爸

珍珠宮

2024年龍年勳章

魚仔餅 發表於 22-5-17 01:40
我冇睇晒全部,但我好記得以前嘅樓主係好風趣㗎,唔知係咪近幾年唔開心,所以諗埋一邊?有d事可能係本身覺 ...

鑽左牛角尖

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 22-5-17 00:47
多謝你安慰,我OK的。
我爸洗腎了差不多五年,呢五年我陪他並肩作戰,佢成日話辛苦了我,但我一啲都唔覺 ...

真係ok冇問題
你點講樓主都唔改變
無謂浪費時間影響情緒
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

我都睇到眼濕濕。
我爸爸也是在QE走的, 我也是飛的士去見佢最後一面, 好彩趕得切, 有捉住佢隻手同佢道別, 遺憾是沒有好好的擁抱一下。

首頁

尾頁

跳至