自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

jackie01 發表於 22-5-15 09:36
公司越嚟越多野做, 但某啲同事就可以準時收工或hea 做, 即係辦公時間傾偈,做無謂野, 留番加班嚟做,
...

同上級反映你太多野做可行。再唔係你反正唔做就話再甘多野做就會辭職。睇下公司有咩反應?我公司啲人係甘講,然後佢好彩真係做少啲,當然間間公司唔同。亦亦不得不認命,因同人唔同命。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

搵到就走,反正做咗咁耐又無進升空間,魚唔過塘唔肥,搵到至有選擇權。都做咗十幾年,可出去explore吓了解吓自己市價

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

lojo11 發表於 22-5-15 10:18
影響身體就多多人工都唔值... 搵過份..

同意,不過樓主也可以試試改變工作方式,減低心理壓力,我有一段時間也是workload好重,不過得到指點之後努力改善自己做事的方式,現在已經好一點了,原來有大部分是自己給自己的壓力
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

jackie01 發表於 22-5-15 10:27
就係有是非, 其他同事會覺得你唔做額外野, (係全team 一齊做) 佢哋冇想過我都冇時間做其他嘢, 佢哋 ...

走啦,你走了,啲工作留返俾佢地做,佢地就知你有幾多野做。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

回覆樓主:

如果 經濟 唔係太緊張就走, 是非多冇得搞

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

jackie01 發表於 22-5-15 10:20
唉! 有啲工作明明唔關我事, 但我幫忙少少, 就成個工作歸我負責。 其他同事就咩都唔使理。
...
要學識拒絕工作... 唔係你嘅野, 你推啦...

水晶宮

邊搵邊走,反正都係走我都 hea 做了

禁止訪問

琥珀宮

要唸搵工,唔係唸辭職

侯爵府

jackie01 發表於 22-5-15 10:20
唉! 有啲工作明明唔關我事, 但我幫忙少少, 就成個工作歸我負責。 其他同事就咩都唔使理。
...

無話關唔關你事,但邊個上心就邊個攬晒㗎啦
你諗吓點解其他人可以好多嘢做,唔關自己事就甩身,但係你就甩唔到身?我之前都係咁,人哋話乜,我都肯幫手,最終攪到拿晒啲屎上身

你首先檢視下自己嘅工作係咪真係好多,定係自己效率唔夠,做得慢,如果真係夠多,唔會話你唔攬舊屎上身就話你無嘢做嘅話,TEAM做嘅阿公嘢,成TEAM做每人都有一PART,你做咗嗰一部份就夠,唔好過份熱心
8-)

子爵府

公司越嚟越多野做, 但某啲同事就可以準時收工或hea 做, 即係辦公時間傾偈,做無謂野, 留番加班嚟做,
...

會計劃,搵到就走

侯爵府

就係有是非, 其他同事會覺得你唔做額外野, (係全team 一齊做) 佢哋冇想過我都冇時間做其他嘢, 佢哋 ...

(續)我嘅例子,曾經有個同事負責嘅PROJECT,佢放假我係要頂佢嘅,所以我都好比心機聽,最終佢私下同上司講,話覺得我對佢嘅PROJECT好有興趣, 不如俾埋二小姐做啦,咁上司知佢想卸膊,梗係無應佢當聽唔到,但上司有講返我知,我直接答佢,其實我對佢份PROJECT無興趣,我對佢份人工有興趣

唔知你公司文化係點,你見佢哋咁得閒,咪學下佢哋點解佢哋可以咁得閒,唔洗睇唔過眼
8-)

伯爵府

回覆樓主:

先了解自己係人力市場嘅價值,開始搵工,齌講唔行出去只會一直埋怨。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

反正都想唔做,唔咪自己負責嘅就推,最盡佢都係炒你啫
身體捱壞左好難補得返

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

...

試下hea做,唔舒服就請下sl,學下人地唔駛事事上心
放下自在

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁邊揾邊走
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

畀面勳章

走!
睇住D hea人個心情唔好。好多年前同你一樣,見到個上級都係咁,返工時間做私人嘢,行街搵屋企人飲茶,食飯食咗三個鐘,上午就吹水講電話,下午5點先開工。
咁多年段嘅今日,佢嘅工作模式仍然係咁樣。

公司係以年資來升級

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mmmo 發表於 22-5-15 13:19
走!
睇住D hea人個心情唔好。好多年前同你一樣,見到個上級都係咁,返工時間做私人嘢,行街搵屋企人飲茶, ...

對對對,好多公司就係咁,年資越耐越唔洗做,乜都俾哂下屬做,我明白,做得上司係可要求下屬做,但佢就炒股,你就做到去廁所時間都無,成日問我做好未,佢就拎我d 野去交比老闆,自己睇都唔睇下有無問題,同佢講廁所都無時間去,換返黎一句話無話唔比我去,我同佢講就係因為太多野做,連廁所都無時間去,真係雞同鴨講!
  任何人士如未獲事先給予本人書面許可,一律禁止轉載、發放或擅用本人任何內容或資料。

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cathy11 發表於 22-5-15 13:27
對對對,好多公司就係咁,年資越耐越唔洗做,乜都俾哂下屬做,我明白,做得上司係可要求下屬做,但佢就炒 ...

所以公司有2 派人

一派係做左over 10年,唔洗做等退休,真係電腦都唔多識用嘅人。

一派係做唔過3年嘅同事,不停車輪轉,舊人只係成日話新人乜都唔想做! 老闆又只會聽old seafood一面之詞!
  任何人士如未獲事先給予本人書面許可,一律禁止轉載、發放或擅用本人任何內容或資料。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

jackie01 發表於 22-5-15 09:48
都做左10+年, 唔會有進升機會。

唔洗上嚟問,直接搵工試水溫,搵到更好的便走,搵唔到呢度講到幾無敵都冇用

首頁

尾頁

跳至