懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係一開始餵人奶,之後就補奶粉。但我妹黎緊生就話唔想餵人奶,但又擔心BB免疫力會差,有無jm分享到,係咪好大影響?

男爵府

2024年龍年勳章

leecting 發表於 22-5-19 12:42
我係一開始餵人奶,之後就補奶粉。但我妹黎緊生就話唔想餵人奶,但又擔心BB免疫力會差,有無jm分享到,係咪 ...

我朋友生三個都無餵過人奶 ,佢個女都15歲,佢小朋友都係ok喎!無話唔人奶免疫力差呢啲問題!其實我依家都諗緊餵唔餵人奶其實我身邊好多朋友都係餵得一兩個月人奶,我諗我可能都係,唔想比呢種諗法限制我自己,因為我身邊都幾多朋友全奶粉 ,見佢地既小朋友都無乜問題!

大宅

好媽媽勳章

我係一開始餵人奶,之後就補奶粉。但我妹黎緊生就話唔想餵人奶,但又擔心BB免疫力會差,有無jm分享到,係咪 ...

我大仔都係餵咗個多月,跟住我懷疑因為成日打開心口泵奶餵奶,嗰時仲要冬天搞到自己發燒,好返之後就差唔多冇晒奶,之後都冇勉強,全奶粉

複式洋房

我自己出世果個年代, 我阿媽果一輩係多數餵奶粉
所以我係食奶粉大
咪又係一樣正正常常, 冇覺得自己免疫力差
當然而家大家知識豐富咗, 知道母乳有好多好處
不過最終餵唔餵人奶都好多考慮因素啦

男爵府

回覆樓主:

非常健康,小朋友由初生到一歲8個月都冇咩病痛。在1歲9個月左右發咗次燒。

大宅

其實我覺得就算餵全人奶都無咩所謂,主要睇媽媽,如果夠奶又方便咪人奶囉
無壓力

大宅

ASP2019 發表於 22-5-19 14:43
非常健康,小朋友由初生到一歲8個月都冇咩病痛。在1歲9個月左右發咗次燒。
...

有時小朋友發燒都好正常

大宅

forzaazzurri 發表於 22-5-19 13:39
我自己出世果個年代, 我阿媽果一輩係多數餵奶粉
所以我係食奶粉大
咪又係一樣正正常常, 冇覺得自己免疫力差 ...

我都覺,不過有時聽到d人一知唔係餵人奶,就好多說話聽
我覺得咁樣搞到d媽媽以為自己餵奶粉好有問題咁

男爵府

全奶粉,大仔10歲…
無病無痛.. 身體好過同期人奶B 咯..

男爵府

chajas 發表於 22-5-19 15:37
有時小朋友發燒都好正常

男爵府

chajas 發表於 22-5-19 15:38
...

係架
聽過有d媽媽為咁,感到好抑鬱

男爵府

ASP2019 發表於 22-5-19 16:18
係架
聽過有d媽媽為咁,感到好抑鬱

補充:聽到後,特別係唔夠人奶既仲會自責

複式洋房

其實真係唔大分別, 唔好太執著有冇奶, 如果唔係會好唔開心

大宅

我囡全奶粉,差不多3歲,都冇發燒冇咩病過

大宅

我細個無食過人奶,都係係奶粉
抵抗力好好,無中肺炎
由細到大都冇咩病

所以免疫力係天生

複式洋房

chajas 發表於 22-5-19 15:38
...

我極討厭呢D人奶怪! 而家D奶粉配方越來越好, 我唔擔心BB唔夠營養或免役力差!
我出世年代基本上D人都係飲奶粉大, 個個健健康康!
何況人奶唔係話你想餵就有, 都有好多因素要夾
自己個B自己負責, 最憎D人說三道四

男爵府

其實餵唔餵好個人,兩者都有好處
有咪餵,冇咪唔餵,冇影響

大宅

餵人奶除咗慳錢,我都諗唔到仲有乜嘢好處。

大宅

cpycpyhelen 發表於 22-5-20 10:13
其實餵唔餵好個人,兩者都有好處
有咪餵,冇咪唔餵,冇影響

最主要真係睇返個人意願
如果媽媽本身其實想餵人奶但奶量唔夠,咪試下平時食下木瓜、黑芝麻、豆漿、魚湯幫助上奶,同埋多飲水,亦可試試食下其他補品(燕窩、海參、滴雞精etc)。但就盡量唔好食花膠,有機會塞奶
但係如果媽媽本身就唔想餵人奶,其實都唔緊要,唔洗俾太大壓力自己又或者覺得太内疚,向好嗰方面諗其實配方奶都有足夠嘅營養素,對於BB成長發展嘅影響都唔會差太遠

大宅

果陣我妹生b,又係擔心佢99會話佢唔係餵全人奶,但係佢真係唔夠奶水
我叫佢餵全奶粉都無咩野,餵餵下人奶,我都補奶粉,所以唔使咁擔心

首頁

尾頁

跳至