自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

yuensiu 發表於 22-5-26 14:52
根本d副作用都唔知幾時會出黎,分分鍾唔知幾多年後可能又一堆人有cancer或其他特別病都唔奇
...

唔好只睇BK, (放低顏色政見 , 如有 ) 睇下其他討論區. 就知cancer 突然間好多爆晒出黎.....
特別係淋巴cancer......

水晶宮

selinako^^ 發表於 22-5-26 14:54
我之前都有講 搞成咁 身, 心, 銀包都疲累

點解打兩針 ? 係因為社會責任, 加上為左要返大學, 當時係話兩針已OK.
我完全冇諗過, 成口改口風, 依家強制3針. 兩針出事後, 我只講自己唔好彩, 硬食. 所以我一直都冇出聲.
但下星期已經係強制3針, 我係極度反感. 即係一係唔打, 打左兩針唔去馬第3針, 生活上等同0針冇分別. 開始左就要追針. 否則之前打既兩針都係冇用.

大宅

Kittymummy 發表於 22-5-26 15:04
點解打兩針 ? 係因為社會責任, 加上為左要返大學, 當時係話兩針已OK.
我完全冇諗過, 成口改口風, 依家強制 ...

我都係打左第二針超過半年,唔諗住打第三針。頭兩針復既副作已經好大 ,但又唔敢溝針,所以決定唔打第三針。我覺得疫苗通行證唔會維持好耐,最多玩多兩、三個月。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kittymummy 發表於 22-5-26 15:04
我完全冇諗過, 成口改口風, 依家強制 ...

第二針後6個月先打第3針

我體質一向好弱 細路打晒 我都未打, 拖到最後先打 唔想出街食野搞到佢地掃興

男爵府

醒目開學勳章

先唔講其他大型副作用,我只係知道好多女士打完針(不論科興或復必泰)之後M亂晒龍,包括我自己同身邊親友。

我多年來M都正正常常,但打完針之後就停咗2個月,之後一嚟就嚟咗10日,仲要大量!之後停咗唔夠2星期又嚟過,仲要大大大量,即係用41cm都頂唔到幾耐就會滿到漏,真係癲線!

單係這個討論區,我隔冇耐就會見人問一次有關打針與經期異常的問題,仲要好多人都有類似情況,所以我知我自己不是單一例子,如果同支針冇關我真係唔信!

以前咁多年、咁多種疫苗,我真係冇乜聽過或見過報導有咁多人打完針會影響到M,經期異常即係內分泌、荷爾蒙或者子宮受到影響,這疫苗咁新,這種影響仲要唔知仲有冇其他長遠的後遺症!

我已打咗2針,除了M有問題,仲有其他副作用,包括:全身皮膚敏感、骨痛、失眠等等,所以我暫時唔會再第3針住,拖到最後先算。

Kittymummy    發表於 22-5-26 15:18

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Chichiban 發表於 22-5-26 15:11
我都係打左第二針超過半年,唔諗住打第三針。頭兩針復既副作已經好大 ,但又唔敢溝針,所以決定唔打第三針 ...
我覺得最少 出年新年前

水晶宮

Chichiban 發表於 22-5-26 15:11
我都係打左第二針超過半年,唔諗住打第三針。頭兩針復既副作已經好大 ,但又唔敢溝針,所以決定唔打第三針 ...

I hope so.....去唔去街, 堂唔堂食我地唔care. 只係想返大學.

子爵府

拖住先 3月尾先打左第2針

子爵府

selinako^^ 發表於 22-5-26 14:26
打完都可以
真唔真呀.. 我之前都想試

一試無妨。

大宅

selinako^^ 發表於 22-5-26 15:13
我覺得最少 出年新年前

我見最近都有專家倡議取消疫苗通行證,話已經築起左免疫屏障。但政府一早講左第三針既時間表,面子問題點樣都要照推行。全世界都冇乜國家到而家仲要用疫苗通行證先入到場所,我覺得香港今年內會取消。

公爵府

aa06 發表於 22-5-26 14:57
回覆 BGCOME08 的帖子

請問你媽媽爸爸有什麼唔舒服?同埋佢哋幾多歲?謝謝。 ...

一個5x,一個6x。一個打完瞓咗2個星期醫院,出返黎就開始斷斷續續唔舒服。一係就個心,一係就皮膚,而家搞緊條脷,我媽話未打針前都冇咁多嘢。淨係呢3個月都用咗幾萬去睇醫生。

我老豆直頭謝咗成個月,之後就爛喉嚨,又照又盛,爛到而家都未好返。

都係果句,我哋一家唔反對打針。但感受到打針前後嘅分別

翡翠宮

Chichiban 發表於 22-5-26 15:20
我見最近都有專家倡議取消疫苗通行證,話已經築起左免疫屏障。但政府一早講左第三針既時間表,面子問題點 ...

我都想,袁生又話噴鼻疫苗副作用唔大,首要條件係打2針,宜家佢當冇事發生?噴鼻隻字不提, 佢叫人打針之前 最好交代下噴鼻疫苗進度
其實都有藥食,點解仲要迫?

翡翠宮

BGCOME08 發表於 22-5-26 15:22
一個5x,一個6x。一個打完瞓咗2個星期醫院,出返黎就開始斷斷續續唔舒服。一係就個心,一係就皮膚,而家搞 ...

派1萬都唔夠比藥費,我已經嘔突比佢
黎緊仲話買 supplement

洋房

回覆 selinako^^ 的帖子

係lor!我都洗左7000蚊睇醫生仲未好!🤬🤬

洋房

回覆 TMMA 的帖子

請問你骨痛維持左幾耐?

水晶宮

selinako^^ 發表於 22-5-26 15:29
派1萬都唔夠比藥費,我已經嘔突比佢
黎緊仲話買 supplement

何止,仲未計沖涼液,同lotion要大量買試,濕疹專用的。 一支都過百蚊仲要唔大支,你估萬寧$40/3支咩。

selinako^^    發表於 22-5-27 09:10

大宅

虎到金來勳章

未夠時間打第3針

洋房

你骨痛左幾耐?我痛左個半月了都仲係痛!

大宅

虎到金來勳章

每個人身體狀況不一樣,打與不打其實旁人無法給太多意見,畢竟身體係自己的,自己去衡量吧,

翡翠宮

peris 發表於 22-5-26 15:54

你骨痛左幾耐?我痛左個半月了都仲係痛!

差不多啦,就快2個月

首頁

尾頁

跳至