懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

上星期五4w6d臨收工去洗手間嘅時候發現有小小啡色分泌物,第二朝5w即刻去c+睇話我係作小產開咗安胎藥俾我。

與此同時,我亦都開始發覺無咗開頭反胃作嘔嘅反應。因為醫生話依家週數細真係無咩可以做到。淨係叫我食藥同休息。
所以星期日開始同公司請病假,呢幾日除咗有一日要去醫院覆診出過去之外都留喺屋企瞓床休息。

之後每日去洗手間都仲會見到小量流啡,不過到咗噚日除咗晨v見到有流啡之外,幾乎全日都冇事。

別墅

LoVeNuSuEn 發表於 22-5-25 12:58
上星期五4w6d臨收工去洗手間嘅時候發現有小小啡色分泌物,第二朝5w即刻去c+睇話我係作小產開咗安胎藥俾我。 ...

但係到夜晚沖完涼突然之間有少少好似平時作M 到嘅肚痛就去咗洗手間。點知道我抹嘅時候見到有粉紅色嘅分泌物。
我嗰刻咩反應都嚟唔切就喊咗出嚟!

諗緊係咪因為我啱啱忍唔到口飲咗小小梳打水搞到咁?究竟我做錯咗啲咩?
問過朋友話好正常,叫我唔好太擔心!
但突然間咁樣點可以唔擔心?

今朝起身發覺個小腹同盤骨個範圍好似平時m到咁谷住小小痛,搞到我更加驚有啲咩事。
有無jm都有同樣經驗可以分享下?因為我真系好擔心!

別墅

我由week 4開始流血(啡又有 粉紅色又有 鮮紅都有)流到依家week 10
Week 4睇醫生食安胎藥,請病假卧床休息。到week 7 8 就流少左,都係keep住食藥卧床。到week 9 10 就間中流一兩次,流血先食藥。個肚間唔中好似有個重量壓住咁。
作小產係好常見,當初我都好擔心,每次去廁所都驚。多啲休息 唔好走動太多喇

男爵府

2024年龍年勳章

我個時流啡都有伴隨住啡血 ! 我都驚架!不過都驚唔黎啦 ,放鬆心情都好緊要架 !個排我就日日煲笑片同訓教度日

別墅

lovesukiyaki 發表於 22-5-25 13:31
我由week 4開始流血(啡又有 粉紅色又有 鮮紅都有)流到依家week 10
Week 4睇醫生食安胎藥,請病假卧床休息 ...

因為我未遇過呢啲情況,所以每次去廁所都好驚

別墅

YYChannn 發表於 22-5-25 13:33
我個時流啡都有伴隨住啡血 ! 我都驚架!不過都驚唔黎啦 ,放鬆心情都好緊要架 !個排我就日日煲笑片同訓教 ...

近呢幾日有幾次肚瀉,每次痾親都有粉紅色

其餘時間都係一時有啡一時無啡,真係人都癲

男爵府

2024年龍年勳章

LoVeNuSuEn 發表於 22-5-27 17:01
近呢幾日有幾次肚瀉,每次痾親都有粉紅色

其餘時間都係一時有啡一時無啡,真係人都癲

去睇醫生打定安胎針啦 真係要多休息呀

別墅

YYChannn 發表於 22-5-27 17:09

去睇醫生打定安胎針啦 真係要多休息呀

我會喇!聽日會返私家醫生嗰度複診,睇下聽日醫生點講

複式洋房

想問下m遲咗幾日,驗到有咗,個肚成日覺得脹同有啲唔舒服,係咪正常?應該幾時去睇醫生?

別墅

Baby? 發表於 22-5-27 19:46
想問下m遲咗幾日,驗到有咗,個肚成日覺得脹同有啲唔舒服,係咪正常?應該幾時去睇醫生? ...

其實我未驗到之前同啱啱驗到嘅時候都會谷住好似谷M咁!個胸仲會脹痛,不過我平時谷M係唔會胸脹。所以就知一定係關有咗事。
不過每個人都唔同,最好去搵個婦科醫生檢查下。
因為我自己喺棒棒驗到嘅第二日已經睇婦科醫生

複式洋房

LoVeNuSuEn 發表於 22-5-27 20:03

其實我未驗到之前同啱啱驗到嘅時候都會谷住好似谷M咁! ...

係咪已經會寫醫生紙証明有咗?
係睇普通科嗎?

別墅

Baby? 發表於 22-5-27 20:36
係睇普通科嗎?

我係睇c+婦產科,佢一驗到我有咗就已經俾張懷孕證明我。

男爵府

2024年龍年勳章

Baby? 發表於 22-5-27 20:36
係睇普通科嗎?

你可以直接去家計會話驗孕先$100左右,之後排政府產檢, 大概7-8週去私家照肚會好啲

首頁

尾頁

跳至