0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身自己係窮媽 仔就主要奶粉多要揼好多日先夠阿仔一餐

最近餵奶粉飲到仔又訓唔好又扭 跟住又多痰到睇醫生要食藥
但自己就飲極水 同湯 食埋補充劑都上唔到奶

好灰
見佢飲人奶就好似鍾意啲 但奈何自己真係無咁多奶比佢

咁其實我應該每日都比啲佢飲定儲埋幾日先一餐過比佢好

複式洋房

YAN`! 發表於 22-5-27 12:21
本身自己係窮媽 仔就主要奶粉多要揼好多日先夠阿仔一餐

最近餵奶粉飲到仔又訓唔好又扭 跟住又多痰到睇醫生 ...

媽媽首先要放鬆心情 壓力太大都會影響奶量
個人愈放鬆會易上奶

建議每日都俾佢飲 多埋身俾佢啜 啜得愈多身體先會知道要製造多啲奶(開頭係會有段時間啜極都唔多 但要持之以恆)

聽你講飲湯水都多 建議多飲水 多食飯 飽肚
避免食辛辣同咖啡因嘅野都影響上奶

另外亦有可能乳線未通哂 所以沖涼嘅時候 可以按摩下乳房周圍等佢通d 再加熱水涼都會幫助上奶

沖完涼最好飲杯上奶茶 放鬆一下

加油媽媽

Amanda1007    發表於 22-5-31 03:03

別墅

回覆樓主:

我都係埋身+奶粉,首先要比bb啜左先,啜完唔夠飽佢會嘈到你暈,到時再開奶粉比佢飲都未遲。
每次泵完或埋完身再飲返500ml水補充。
只要佢肯啜就一定keep住有奶,多少就視乎個人體質,唔好太強逼自己。
泵出黎一定無埋身餵咁多少奶,有時我泵完即刻再餵bb日啜到奶。

複式洋房

加油呀,我都係窮媽媽呀,我阿B就黎3個月,目前我仲係一日分幾次泵,儲埋差不多夠一餐先餵阿B,咁樣佢好似排便暢通啲。

前排我的奶量係一日只儲到夠餵一餐咋 (大約140-150ml),最近呢幾日試緊咗power pumping + 飲多啲水, 真係可以增加到奶量。雖然唔算增加好多,依家每日儲埋夠餵兩餐,我都已經好開心架喇。

之前我都有餵到好灰,呢個時候我會同自己講,母乳就算少都會俾到抗體給BB, 幫到BB對抗病菌,係奶粉俾唔到BB的,一諗到呢層我就會繼續餵的~

洋房

媽媽放鬆D,多D畀BB埋身啜下都會刺激性到多D奶

補奶粉試下轉隻無咁甜,淡口D 味道似人奶的,我個陣都係人奶補奶粉,BB又OK呀

禁止訪問

洋房

回覆 PeterChan038 的帖子

個時我都係聽朋友介紹所以補雪印比BB

別墅

2021可愛聖誕B勳章

加油

複式洋房

唔好灰呀媽媽,我之前會飲啲幫助上奶嘅飲品,都係百零蚊一盒,你有興趣我可以比link你咖,如果BB多病痛可能要揀隻好少少嘅奶粉打好個底,我小朋友飲開美贊臣A+ 金蓋,佢有齊HMO+母乳黃金膜 MFGM,免疫力會好啲

複式洋房

Amanda1007 發表於 22-5-31 04:07
加油呀,我都係窮媽媽呀,我阿B就黎3個月,目前我仲係一日分幾次泵,儲埋差不多夠一餐先餵阿B,咁樣佢好似 ...

可唔可以請教下用開邊只泵奶機啊?有無推薦?

複式洋房

ArlinLau 發表於 22-6-13 18:03
可唔可以請教下用開邊只泵奶機啊?有無推薦?

我用緊youha the one, 當初買呢款係因為平,用落吸力都夠嘅。其他牌子我無試過,俾唔到意見呀

首頁

尾頁

跳至