夫婦情感

跳至

首頁
23456...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

MonkeyGirl 發表於 22-11-11 18:03
我覺得真係結咗婚 10年以上, 生咗小朋友先會發覺”樓主呢個問題 “

以前聽人話等仔女大曬先divorced 覺得 ...

其實佢乜都唔做
平時你又供樓/補習/買送都係你
平時返工邊個湊仔?
如果係你媽湊
咁個男人除左洗碗同象徵式掛名做老豆無乜分別
俾少少雜費有屋住有飯開其實名符其實食軟飯
如果一個人都cover都開支搵個工人replace個男人你可能會輕鬆得多
起碼有個工人幫手大部分家務你可以專心教小朋友

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

crazypaper 發表於 22-11-13 16:48
慘過做工人,放假一係帶兩個小朋友出去或返娘家,咪鬼理佢,一係由佢瞓,唔預佢食,豬咩,一得閒就瞓!
...

真係好垃圾
我老公都係訓成朝但下晝開始會接力
跟住我會晏啲抖返下
一個人chur成日湊2小仲要個大人
我諗帶返娘家抖算
起碼可以湊少個
娘家又可以幫下手、自己可以抖抖

複式洋房

回覆 Keephope 的帖子

一個廢既隊友同單親無分別

複式洋房

原來有知音,我屋企嗰件都係,放工返到屋企就電話不離手,除左沖緊涼嗰一刻,真係禁少陣電話會死既?都係唔叫唔會做,叫左都會hea做,永遠唔會主動陪下個仔,不停睇住電話,攪到個仔都開始成日問攞電話玩,唉!

子爵府

not_tomoko 發表於 22-5-29 20:48
結婚10幾年,有個讀小學嘅女兒。近來覺得C6越來越麻煩,做咩都唔合佢意咁,一味得把聽鬧人,但又唔係做得好 ...

感同身受 !
但有口難言 !

伯爵府

回覆樓主:

我會形容
食之無味棄之可惜
能放手
搵番自己
可能下半生更加開心

公爵府

仲愛唔愛?如果唔愛,咁留呢個人喺度仲有咩價值?衰D講, 已經篤眼篤鼻,仲留喺度把鬼。分分鐘老咗仲要我照顧你,慳啲啦

子爵府

longmother 發表於 22-6-5 14:59
same here, 我搬走左年幾,覺得而家生活快樂左好多,唔駛做咁多家務,又唔駛交一大堆雜費,閒錢都多左。結 ...

走得快好世界

子爵府

我覺得真係結咗婚 10年以上, 生咗小朋友先會發覺”樓主呢個問題 “

睇文字都覺得攰,要留metime比自己

男爵府

回覆樓主:

要過就算了

大宅

回覆 lokabb 的帖子

已經諗過幾次,依家未有小朋友,係咪離婚會更好。我想搵個老公可以依靠,但對佢已好失望。

複式洋房

大宅

回覆 茶類愛好者 的帖子

忙完小朋友考試, 而家先有時間睇回覆, 原來我不是alone ....我可以點 ? 繼續捱囉..老公自己簡..我沒有多餘錢可以divorced. 供曬樓, 比曬仔女啦.自己想買野都無錢呀..... 不過又甘諗, 佢只是懶, 同 姑寒之外, 基本沒有不良habbit .. 因為佢都無咩要佢做, 所以佢又唔會無啦啦鬧 人 .....在屋企, 如果 我唔同佢講野, 仔女都當佢透明...佢有嘗試,想明我地講咩..但佢一路都無參與過佢地既生活, . 我又無心機再解釋比佢聽... 以前我會緊張d 佢地既關係, 但由始至終, 你緊佢唔緊... 我而家都放棄了..我太忙在仔女d 學業上..我真係無咩時間剩 ..佢自己選擇唔參與..甘這是佢要的結果...

大宅

回覆 crazypaper 的帖子

你已好幸福,有娘家比你抖下..我沒有了..佢地已返天國一段時間了

珍珠宮

MonkeyGirl 發表於 22-11-24 11:09
回覆 crazypaper 的帖子

你已好幸福,有娘家比你抖下..我沒有了..佢地已返天國一段時間了 ...
嗰啲只係我回覆既建議,不是本人
不過當然有娘家支持係最好
希望你同你既小朋友可以過得開開心心

子爵府

not_tomoko 發表於 22-5-29 20:48
結婚10幾年,有個讀小學嘅女兒。近來覺得C6越來越麻煩,做咩都唔合佢意咁,一味得把聽鬧人,但又唔係做得好 ...

give me 5

男爵府

同你處境好似 今晚就係因學業同佢嘈 叫佢幫下手睇 點知又係鬧到個細死死下
其實唔叫佢幫重好過幫
真係頂到入心入肺
好想喊,頭先有一下真係想做傻事,帶住兩個又要返工,工作唔通唔辛苦
即上黎搵同路人圍爐,唔係真怕自己過唔到今晚

大宅

回覆 littlefunpig 的帖子

搵個工人Replace 個男人,又真係唔洗睇人面色之餘,仲起碼多對手幫輕下 !

大宅

大部分人… 過左半世人,要改變,又要勇氣、時間、心力… 計劃下無壞

唔改變,硬食又無嘢值得開心

一諗到其實仲有半世人,計落分分鐘40年,又到底忍得幾耐…

諗定有乜Options 係手,有幾個Exit plan都唔係壞事

複式洋房

回覆樓主:

未離之前跟本係偽單親,佢除咗比錢生活之外都冇做過爸爸責任,放假唔見人,唔會同我地行去,有次行街可以兩人嘅時間,食完餐飯諗下行下街,一句彈埋嚟妳搵啲阿太陪妳啦!

好彩宜家分開左

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊