自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

遲下分分鐘發展成"外判"。
收人$50,用$30判出去,抽中間傭金凈袋$20...

有生意頭腦,爲財付出勞力係正面。但不應咁細開始進行,更不應在校內發生。

子爵府

eledak 發表於 22-6-9 08:40
遲下分分鐘發展成"外判"。
收人$50,用$30判出去,抽中間傭金凈袋$20...
係嘅,說的對。希望條友仔可以“改過自新”

水晶宮

2024年龍年勳章

huilai88 發表於 22-6-8 20:07
首先多謝甘多家長的留言,比到好多意見我。
呢件事亞仔講完,我點解個心怪怪地,係因為我唔讚成他的做法, ...

媽媽你做得對。最初我見其他人讚你個仔叻仔時,我係打個突!而家見你更新咗,都見你咁樣教個仔解釋,我十分同意你。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

Rita 發表於 22-6-9 08:45
媽媽你做得對。最初我見其他人讚你個仔叻仔時,我係打個突!而家見你更新咗,都見你咁樣教個仔解釋,我十 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

所以原生家庭嘅價值觀會影響一個人成長!點解會有家長會覺得小朋友收錢做校務係啱,醒目!價值觀錯哂,校務係人人有嘅責任,不能與金錢掛鈎,相對地比錢人代勞亦係唔啱!長大後嘅社會責任亦無可能同金錢掛鈎,錯哂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

估唔到有部份家長覺得冇問題,仲認為小朋友有揾錢頭腦,唉... 小朋友個價值觀全錯,比人覺得好貪錢,比錢就駛得佢旭,呢啲心態好容易成為不法份子嘅目標,家長真係要好好教導下先得。

珍珠宮

呢件事亞仔講完,我點解個心怪怪地,係因為我唔讚成他的做法, ...

原來真相係咁:還錢唔洗找當報恩
咁又唔同哂喎,即係幫手跑樓梯原本係冇金錢掛鉤,係事後冇錢找先當還人情。比起我一開始利解既俾錢請跑腿差好遠,依家成件事單純好多亦符合返佢哋小學生諗法
咁只係教返個仔‘數還數’,翌日找返錢俾人就得,仲可以乘機讚下仔仔咁肯幫同學
睇嚟令我驚訝的就只有呢度稱讚小朋友賺錢叻嘅留言,而唔係小朋友嘅行為

子爵府

MrsSingSing 發表於 22-6-9 12:32
原來真相係咁:還錢唔洗找當報恩
咁又唔同哂喎,即係幫手跑樓梯原本係冇金錢掛鉤,係事後冇錢找先當還人情 ...
係,可能麼個外快係意想不到。

男爵府

huilai88 發表於 22-6-8 20:30
我又唔算唔開心,就係覺得怪怪地邊有咁搵錢法。
但亞仔話係同學自己提起比錢,佢又覺得正當收入。就 ...

解釋比佢聽,學校就係學校,不是小學生賺錢的地方,係學習智識的地方(搵錢,大個D先啦)

如果學生係學校做風紀,班長或其他班上職務,成績表上面會有小功或優點,三個小功等於一個優點,越多職務的學生,小功、優點也會多啲

珍珠宮

收錢學校幫同學,本人都唔贊成
引申屋企幫手做家務都要計錢?

水晶宮

我覺得中小學生階段,不好係同學之間涉及金錢交易。費事水洗不清。萬一你仔係班長、領袖生,嫌疑更大,有利益衝突。

作為家長,盡量同返對方家長主動解釋件事,以免誤會。

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 22-6-9 12:18
估唔到有部份家長覺得冇問題,仲認為小朋友有揾錢頭腦,唉... 小朋友個價值觀全錯,比人覺得好貪錢,比錢就 ...

同意。我一直教個仔不好貪心。好多野由貪開始。新聞都大把例子。

賺錢不應該在校園內發生。要賺錢,可以,在外面打工沒問題。校內,不好。陣間老師知道,又煩到家長。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Astra00 發表於 22-6-9 22:06
我覺得中小學生階段,不好係同學之間涉及金錢交易。費事水洗不清。萬一你仔係班長、領袖生,嫌疑更大,有利 ...

同意

首頁

尾頁

跳至