心聲留言

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

呢邊靜靜地講下心事,唔預期安慰或解決辦法,只係無人可以俾我傾訴,唯有借呢個版面吐下鬱結.

越嚟越相信報應同埋性格決定命運”.

我一向好怕屋企人之間嗌交然後唔瞅唔睬,嗰種氣氛令人好辛苦.媽媽係一個老派人.喜歡炫耀仔女嘅孝順,倚賴性強又怕悶.可惜佢同弟妹都係火爆嘅人,成日火星撞地球,所以我唔係好想弟妹陪佢,咁唯有自己抽好多時間同佢揾節目.後來我結咗婚有小朋友,環境尚可, 因為兩公婆返工所以有請工人,媽媽就更加成日黐住我又不時要我安排佢同親朋好友喺我屋企聚會.所有我唔使返工嘅日子佢都要我成家陪佢,同佢飲茶食飯打牌.其實我唔係好想.我希望有少少時間俾返我地一家幾口出去玩下,同小朋友有親子時間.弟妹一來可以好忍心話唔理阿媽就唔理,而且就算肯陪,我唔在場, 好多時又係嗌交收場,我又要去善後.唔好同我講我都可以唔理,我媽會不停打電話去我公司,又會半夜三更走咗出街,阿爸又求我幫手去揾佢.試過同細佬嘈到半個身伸咗出窗口要跳樓.為咗減少呢D事發生, 我唯有成日陪住佢.我承認衰心軟.

婚後兩年,原本同大伯住嘅老爺因大伯移民要搬過嚟.我承認我本身都唔係幾想,加上阿媽俾壓力,佢怕老爺分薄我陪佢嘅時間.有時去飲茶食飯我老公想同埋老爺去阿媽都唔鍾意,老公唔開心,兩公婆就梗係拗頸啦!當時我長期處於情緒低落狀態.我已經無自己時間,重要同老人家住,所以無日開心.喺屋企永遠無好面口,少少嘢就發脾氣,甚至唔肯同老爺同枱食飯.大多數時間一係我入房,一係佢入房.老爺都好唔開心,但都忍. 其實佢無做錯任何嘢,只係我個人情緒問題.

時間過咗廿幾年,老人家走晒,我亦有返好多自由時間.開心過咗幾年(當時兩個仔重讀緊書). 以為人生下半場可以好好生活, 等兩個仔出身就可以同老公周圍去下, 有唔辛苦嘅工就做下, 自由自在. 可惜之前所作嘅孽今時今日就有報應. 兩個仔讀書唔成. 又唔肯正正經經去打工, 就係咁長年隱蔽喺屋企. 我兩公婆幾十歲都一定要打工如果唔係積蓄好快用晒. 老公已過咗退休年齡無得做長工, 唯有打幾份散工, 試過一星期做足7. 佢聽覺好差要帶耳機, 眼矇又試過視網膜脫落, 其實唔應該咁辛苦. 我自己有一隻眼有黃斑病, 雖然做咗手術, 但視力仍然差. 我依然好勤力盡力去做, 好驚公司唔要我.

唔係無勸過但無動於衷.可能又係我性格問題,唔想破壞家庭關係唯有忍.又或者係報應,我以前嘅所作所為太過份了.當然呢個世界係無後悔藥,只希望呢篇自白係我嘅一點悔意吧!

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

男爵府

祝福你,加油呀

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

睇完, 再睇左d樓主之前既post, 我唔覺得係報應,
但一定係性格決定命運, 可憐人自有可恨之處,
好多野想講又唔知點講好, 想鬧又唔知點鬧好,
心情好複雜

你話你怕鬧交點解你又同你老公鬧交?
你話你怕唔揪唔睬, 點解你會咁對你老爺?
定係你只係欺善怕惡?

點解要你老公同2個仔去就你娘家既人而唔係調返轉?
但我唔想話你, 呢個係你性格上既缺憾, 不過你呢個缺憾害苦左你家人,
睇完晒之後我覺得最可憐既人係你老公, 希望你往後既日子對佢好d

老公話係佢十幾歲既時候曾經有個長輩語重心長咁同佢講
"第時娶老婆唔可以搵個對外太軟弱怕事既, 如果唔係你既日子會過得好辛苦"

珍珠宮

timtim2013 發表於 22-6-9 23:49
祝福你,加油呀

多謝你

男爵府

worthy 發表於 22-6-9 17:17
呢邊靜靜地講下心事,唔預期安慰或解決辦法,只係無人可以俾我傾訴,唯有借呢個版面吐下鬱結.
越嚟越相信”報 ...

過去嘅已經過去,先同你兩個仔傾下,父母已到退休年齡,要佢哋出去搵工,全職搵唔到兼職都要做,迫佢哋要錢使,就要自己搵,乜嘢工都做住先,唔好再俾錢佢哋洗,唔好再花錢同佢哋旅行,自己儲錢退休

複式洋房

其實上面話樓主嘅sis都講得啱
但樓主都已經夠可憐
唯有講聲加油啦

男爵府

回覆樓主:

你一直只係維持表面嘅和諧
你老爺好可憐

男爵府

owla 發表於 22-6-10 00:12
睇完, 再睇左d樓主之前既post, 我唔覺得係報應,
但一定係性格決定命運, 可憐人自有可恨之處,
好多野想講 ...

你講得好啱

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

越嚟越相信”報 ...
最怕的成日提起個仔,個仔幾叻幾叻,係人都走開

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

越嚟越相信”報 ...

辛苦你了
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

其實你好孝順, 成日顧住媽媽感受, 又同老爺住(雖然你係唔想) 已經做得好好了.. 係兩個仔唔做野攪到你同C6仲要做野個下激心... 如果佢地生性, 你同C6可以輕輕鬆鬆打份工過下日神... 其實你兩個想點?

侯爵府

回覆樓主:

事非經過不知難,我雖然有兄姐,但由三十多歲開始便要負責父母的醫療事宜:陪診、入院出院、覆診、入老人院……乃至父母葬禮骨灰龕位,廿幾年來可謂身心俱疲,但自問已盡力,無愧於心。

你兩個仔的情況,可能冰封三尺,旁人也不能妄給意見,可以心平氣和時一家人坐低傾吓嗎?

我總覺得年紀漸大,老伴是最重要的,你要好好珍惜老公,兒子的事不要太激心,請多保重身體!

男爵府

回覆樓主:

如果當初選擇破壞家庭關係現在可能又會後悔另外一樣了,沒有最好的選擇,因為永遠不知另一個選擇又會如何發展

男爵府

回覆樓主:

家家有本,有工作一家齊齊整整巳是好多人所羨慕的了

珍珠宮

回覆 lojo11 的帖子
多謝你還讚我孝順. 慚愧慚愧.

係咪問"我兩公婆想點???"
兩個仔可以自食其力就夠. 我地始終有日會完全無工作能力, 甚至離開佢地. 只要佢地唔使我地供養, 我兩公婆就可以揾D輕鬆嘅part-time做, 有就做無就抖下. 其實我地無咩嗜好, 所需生活費唔太多.

珍珠宮

回覆 MKma 的帖子

首先多謝你嘅回覆. 睇嚟你走過嘅都唔容易呀!
唔係無試過平心靜氣問下揾工揾成點, 有無需要幫手. 但講咗第一句, 已經被叫停: "得喇! 揾緊喇! 唔好再迫我好唔好!" 現代嘅年青人是何等脆弱, 幾多個案就係同父母吵幾句一時之氣做傻事??? 所以又令我打住唔敢再問落去.

而家生活重心都係放喺老伴身上喇! 對兩個仔已絕望. 養到我地無能力為止啦! 我兩公婆走後佢地點生活落去我唔敢再諗. 唔係無勸過, 到時佢地攞綜援定行乞都係咎由自取.

珍珠宮

回覆 purplerain 的帖子

同意. 無一種選擇係絕對啱嘅.
不過我覺得係我自私想做一個温柔媽媽, 而唔係"棒下出孝子"嗰種. 我希望俾仔女無憂嘅生活, 唔需要為屋企任何事有憂慮, 所有要解決嘅問題爸媽會扛得住. 可能同自己嘅童年及成長有關吧! 我細個嘅唔開心同不足之處唔希望佢地會有同樣經歷.

水晶宮

worthy 發表於 22-6-25 09:44
回覆 MKma 的帖子

首先多謝你嘅回覆. 睇嚟你走過嘅都唔容易呀!

你個仔幾多歲?

點解會覺得係迫緊佢?

其實有冇諗過你同佢都需要專業人士既幫助?

再唔揾幫手,你同佢都可能有爆煲

珍珠宮

love2talk 發表於 22-6-25 16:03
你個仔幾多歲?

點解會覺得係迫緊佢?

印象中二十到尾,因為樓主都呻過個仔好幾年
公海有個post係話好多讀完書都唔岀黎搵工

真係睇到心酸又勞氣

首頁

尾頁

跳至