自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

singdream 發表於 23-8-1 13:03
實行咗接近一年既40+提早退休生活,依家來檢視下:
1. 辭職之前構思既生活大致上做到,除咗旅居,未能進行 ...

樓主,想問下你同老公係咪一齊退咗?佢有咁多時間陪你去旅行嘅。一齊退應該會開心啲?
第三點可唔可以講多少少?下半埸想要啲咩?
第六點非常同意呀,隨心自在最重要,
唔需要刻意討好任何人

侯爵府

3333 發表於 23-8-1 18:13
泰國去玩係幾好,不過我覺得人生路不熟,語言文字唔識,同埋有啲地方幾落後吓,人到老咗多病痛,醫療OK嗎 ...

好多人係擔心治安,我又唔係太擔心,我同c6本身都係大擔既人。
醫療應該ok, 到時唔ok咪番香港。
語言去到學,用英文講住先,再落係就Google translate ,只要有心就乜野都可以克服到。

子爵府

mini122 發表於 23-8-1 18:28
樓主,想問下你同老公係咪一齊退咗?佢有咁多時間陪你去旅行嘅。一齊退應該會開心啲?
第三點可唔可以講多 ...

我老公未退啊,40幾歲炸,佢要繼續搵多d錢,咁我先退得安心嗎~,同埋佢好怕悶,好鍾意做嘢㗎,不過佢份工好易攞假,同埋都多假,公司又準員工WFH,所以佢去邊到都ok,搞掂的嘢就得。

第三點就係,經過疫症、經過勞勞碌碌既上半場,原來我要既嘢唔多,唔洗名牌、唔洗跟風人有我有,我自己只需做自己鍾意既事就得,唔好追悔過去,唔好擔憂未來,好好享受呢刻擁有既野,好好經營自己既家庭,只care家人、好朋友就夠,其他既人,唔會再傷神去理。

子爵府

singdream 發表於 23-8-1 13:03
實行咗接近一年既40+提早退休生活,依家來檢視下:
1. 辭職之前構思既生活大致上做到,除咗旅居,未能進行 ...

我同你嘅半退休感受好接近!
辭職後我都減少咗好多「無謂社交」,只想見自己相處舒服嘅人,見完佢哋係輕鬆減壓嘅,而唔係見完返去幾日個心都谷住咁嘅。同老公感情仲好咗,之前返工放工回家係半條人命咁,同老公少咗溝通交流,有時仲會帶工作情緒返屋企。之前工作壓力未必係workload而係人事關係,要顧及好多嘢。有時我寧願柄埋一邊自己埋頭工作唔使同人講嘢。
之前40年好多時唔知自己想點,而家年屆不惑,開始明白自己真正想要嘅係乜嘢,古人真係無講錯,四十不惑,五十知天命。

子爵府

3333 發表於 23-8-1 18:27
之前嘅40幾年接受嘅教育同觀念就係努力讀書勤力工作搵錢買樓結婚生仔湊大新一代再幫手湊孫一代⋯來到UK幾 ...

其實呢種都係我好鍾意既寧靜生活!後生時好似過度活躍症咁無時停,又跳傘又潛水,好怕悶,到依家,我最嚮往既生活係:同一兩個好朋友,或者屋企人,係coffee shop或者屋企,飲下花茶、食下水果,傾下日常無聊事,好簡單好滿足,想像中都係笑容滿面咁,今年呢d場面都出現過幾次啦,知足啦!

子爵府

3333 發表於 23-8-1 18:48
我同你嘅半退休感受好接近!
辭職後我都減少咗好多「無謂社交」,只想見自己相處舒服嘅人,見完佢哋係輕鬆 ...

同你好似!我以前份工壓力好大,人事又煩,我放工係攤係sofa,飯到無食、涼都無沖,訓到凌晨兩點,跟住小朋友同老公已訓覺,我就沖涼再訓,感覺好耐無同屋企人交流過咁,屋企人見我咁疲累,講嘢細細聲驚吵到我,總之氣氛好壓逼,於是咬實牙根,完成自己目標後,就頭也不回地辭職,我想有健康身體去陪老公、仔女多過攬住d錢,呢個時勢,都唔知自己有幾耐命…何必逼死自己?

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

singdream 發表於 23-8-1 13:03 實行咗接近一年既40+提早退休生活,依家來檢視下:
1. 辭職之前構思既生活大致上做到,除咗旅居,未能進行,小朋友仲讀書中,未能放心

2. 10個月裡面,去咗6次旅行,兩次全家去,4次我同老公、朋友去,好relax好chill,慢活

3. 沈澱咗幾個月,開始明白自己下半場想要既嘢

4. 無返長工,只做PT,內心好平靜,從未失眠過

5. 好少買衫,慳咗唔少錢。以前返工要裝身、壓力大要買嘢減壓,依家著來著去都係果幾套舒服既T shirt短褲。

6. 只見好朋友、親人,其他小小要作狀、講假話既場合都唔去,越來越鍾意呢種心態既自己。

7. 屋企斷捨離,發現間屋大咗好多

8. 同仔女、老公bonding更牢固,因為有心情有耐性去傾計

9. 夜訓咗少少,要改善!盡量12點前訓

.

退休生活 差唔多啦

我一定要十點前瞓 唔係就 耳鳴

子爵府

singdream 發表於 23-8-1 18:44
我老公未退啊,40幾歲炸,佢要繼續搵多d錢,咁我先退得安心嗎~,同埋佢好怕悶,好鍾意做嘢㗎,不過佢份工 ...

jm我同你嘅情況差唔多!我老公都係鍾意返工,而家份工佢返得好開心,假期多公司算好睇重佢,我之前提議我哋一齊50歲就退休佢唔制,佢鍾意返呢份工!我同佢同年都係40出頭,而家我提早咗7年半退休,雖然收入係少咗好多但多咗時間煮啲佢鍾意嘅嘢食畀佢,有時間心情陪佢周圍玩,而唔係以前咁放工攰到攤喺梳化訓到不省人事,攰到週末假期寧願訓覺都唔陪佢出門玩。
其他感受同你一樣,原來你係呢個世界上另一個我

子爵府

3333 發表於 23-8-1 18:27
之前嘅40幾年接受嘅教育同觀念就係努力讀書勤力工作搵錢買樓結婚生仔湊大新一代再幫手湊孫一代⋯來到UK幾 ...

最緊要你enjoy 宜家既生活,你係社恐人士?咁你係未慣左獨來獨往?

子爵府

crystal5142000 發表於 23-8-1 20:30
最緊要你enjoy 宜家既生活,你係社恐人士?咁你係未慣左獨來獨往?

年紀大咗,唔會好似後生時鍾意合群,做咩都想搵個伴去。而家人大個咗成熟咗啲,反而享受自由自在。有時獨來獨往舒服過一班人,唔需要照顧咁多人,畢竟眾口難調你要食辣我要食甜,me time時我自己鍾意食乜就乜,唔需要遷就人。

子爵府

3333 發表於 23-8-1 19:15
jm我同你嘅情況差唔多!我老公都係鍾意返工,而家份工佢返得好開心,假期多公司算好睇重佢,我之前提議我 ...

係啊,好奇妙!真係同你好似!你小朋友都大咗嗎?我既仲讀緊初中,佢地個個都叫我唔好返工,依家無再請工人,唔洗為工人既嘢勞氣,仔女食緊我煮既美食,唔洗再食工人煮既豬餿,佢地好開心!當然生活質素係有少少改變,始終無左我份大糧,依家無再經常去staycation,但依然一年全家旺季去兩次外遊。

大宅

oneeast 發表於 22-12-11 00:46
你個目標真係非常之宏大,但係搵到咁多錢之後諗住點樣用

投資下囉, 錢冇人嫌多,我冇咩開支,全部老公比晒,佢仲有比家用,我跳一跳糟, 人工已經離我目標不遠, 我係唔可以起屋企湊仔做家務嘅人,真係好浪費人生,我諗我喜歡追求個人成就

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊