6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

BLW左一個星期,一開始佢對啲嘢食冇乜興趣,一個禮拜之後佢就識攞起啲嘢食放入個口,佢鍾意絕菜心入邊啲肉,但係可能全日淨係食一條菜心肉,係咪正常?幾時先會開始食得多?雖然奶量冇減,但係驚佢營養唔夠?

別墅

Vienna0623 發表於 22-6-13 12:33
BLW左一個星期,一開始佢對啲嘢食冇乜興趣,一個禮拜之後佢就識攞起啲嘢食放入個口,佢鍾意絕菜心入邊啲肉, ...

想問你bb依家幾大?
我都plan BLW

大宅

BLW左一個星期,一開始佢對啲嘢食冇乜興趣,一個禮拜之後佢就識攞起啲嘢食放入個口,佢鍾意絕菜心入邊啲肉, ...

我睇過d 書,blw is just for fun, 所以頭一年bb保持原本奶量下,再加上blw(食到幾多就幾多)

D奶其實好有營養,如果你第一年餵足奶,其實唔使驚。

因為我bb無飲足奶,所以我無全部跟blw。 我係一時時(水果面包通粉自己食)

大宅

其實有好多野可以食,蕃薯、南瓜,粟米,魚肉(豬肉牛肉較硬)等,可以多元化俾佢食,試下唔同野

複式洋房

6-12個月前 bb飲足奶已經夠營養 唔需要擔心!

12個月開始先要食足3餐,唔可以只係飲奶,會唔夠營養

所以,盡早6個月開始練習食飯就最好!俾足夠時間佢慢慢練習+俾時間媽媽幫佢建立最合適時間表去食飯,12個月後就事半功倍!

我家3寶6個月開始全Blw ,大概8個月至1歲開始食得多,1歲-1歲半明顯食3餐先會飽!
所以唔洗心急,其實佢地6個月開始練習食飯都好攰,小小進步精準放食物入口已經要用全身氣力,已經好叻,媽媽多觀察呢啲小進步,好快就會食得好好!

複式洋房

我家3個小朋友 (1.5/3/4.5歲 人奶+濕敏bb),都係由6個月開始Blw,未曾試過食糊仔之類,亦無餵食習慣。

6-8個月:bb練習為主,練手抓,練放入口,玩食材為主,唔會食好多落肚/我負責提供食材,盡快搵出佢地進食最佳時間(因為太眼訓太攰太餓太飽都會食得唔好)每日1-2餐+飲奶為主

8-12個月:bb開始知道點進食,開始習慣進食時間,甚至開始食落肚,有飽肚感/ 我就會開始煮d簡單食譜:例如pancake/muffin/蛋餅等等
每日2-3餐+飲奶為主

12個月開始:bb習慣食飯時間,明顯會進食比較多,(因為12個月前都食靠奶做主食,12個月開始奶只減到早晚,我餵人奶所以中午都會食下)呢個時候bb都開始食足3餐

首頁

尾頁

跳至