自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 L.O.V.E. 的帖子

你香港HSBC匯去英國HSBC?如果用Global transfer係無手續費咖。我用Citi 匯美元去我英國HSBC via SWIFT 都無收手續費。

伯爵府

L.O.V.E. 發表於 22-6-16 15:51
回覆 ilovebb2019 的帖子

收款唔係英國滙豐

咁你問吓第二間銀行有無SWIFT, DBS好似都係免費。

伯爵府

Ononluk 發表於 22-6-16 15:57
你做乜滙美金去英國呀⋯⋯ 要經美國滙豐做clearing 㗎!
仲有,樓下有人都提到global transfer ,如果你係 ...

我用CITI SWIFT 美元去英國HSBC唔洗手續費,英國果邊都無收任何費用。

伯爵府

vincat 發表於 22-6-16 16:05
回覆 ilovebb2019 的帖子

唔好意思, 請問知唔英鎊由citibank轉去匯豐有無手續費? ...

你問返銀行好D。我問過CITI swift HKD去我英國HSBC HKD ACC 都係免費,不過未試所以唔知英國果邊會唔會有charges.如果存英鎊不如先轉港元去英國既港元戶口再係果邊網上轉英鎊,個RATE通常靚過係香港轉。

伯爵府

L.O.V.E. 發表於 22-6-16 16:17
回覆 Ononluk 的帖子

對方係英國戶口,但非英國滙豐戶口

英國銀行匯英鎊去英國銀行係免費。你可以由自己英國銀行匯英鎊去對方英國銀行咪免費囉。你有無開英國戶口?無就快D開個HSBC EXPAT premier戶口,用Global transfer 匯錢去英國再轉比對方。

伯爵府

E_gold8806 發表於 22-6-16 23:11
Transferwise, 我未用過, 呀仔年青人喜歡用, 你上網搵下料先

試過check換大額英鎊,Transferwise個價好唔過HSBC,換細數就靚。如果要開新戶口for 換錢不如開IB,匯價靚盡全城。

首頁

尾頁

跳至