夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

想問問大家一個問題
Given 一對夫妻:
男方已負責家中一切開支 (租金/ 生活費/ 伙食 etc)
附屬卡亦提供左一張以備不時之需,
女方有份正職, 人工尚可, 並無固定開銷
有個newborn baby, 但生活開銷都係男方承擔

請問呢種情況下男方需要固定每月比"家用"女方嗎?
如果需要, 大家覺得幾多合理?

大宅

SadHusband2019 發表於 22-6-17 01:49
想問問大家一個問題
Given 一對夫妻:

個女方有自己工作,就上述已經係男方負責了所有家庭支出,女方係咩都唔洗出錢,重有附屬咭,為什麼重需要家用?

覺得個女想老公係一個自動生錢機

民房

回覆 lneedlove 的帖子

我嘗試過問太太到底每月要呢一筆"家用"
有咩用途, breakdown 如何, 如果有實際需要多一倍我都可以比

佢回答係 "i think i need"

大宅

SadHusband2019 發表於 22-6-17 03:08

咁要睇家用係咩用途,用係邊
其實有小朋友開支,同未有小朋友可以好大分別
現階段只係初生,暫時奶粉尿片有限錢
到小朋友大d讀書,學費,車費,保險,興趣班等每個月支出可以成過萬蚊
我估計太太諗到將來小朋友費用支出大,所以提出家用
我覺得要大家好好溝通,唔好咁快定論太太係不合理要求先

la_source    發表於 22-6-17 14:26

大宅

SadHusband2019 發表於 22-6-17 01:49
想問問大家一個問題
Given 一對夫妻:

邊個照顧bb?
就咁睇太太要返工,應該要俾人湊,咁邊個俾錢?

大宅

SadHusband2019 發表於 22-6-17 03:08

多問一下,你們各自原生家庭的經濟狀況是否有很大分別?

子爵府

同其他問題一樣,最重要同另一半坦誠咁去傾,每個屋企情況都唔同,例如俾左屋企其他支出後,你餘下幾多?

好似我地屋企,層樓供滿唔需要俾租,老公負責水、電、媒、管理費,我負責日常生活用品、買餸、旅行費,大家都有穩定收入,未有小朋友前,我地無請工人,老公每月俾$5000家用我,到小朋友出世請工人,加到$10,000家用,同時我亦負責小朋友用品、教育費、保險等,到宜家有左兩位小朋友,家用再加上去,但由第一次俾家用到加家用都唔係我提出,係我老公主動俾,我就用自己收入同家用去規劃家庭,老公每月餘下幾多我就唔理,不過,一家人外出玩,佢亦會主動俾錢

SadHusband2019    發表於 22-6-17 23:33

男爵府

陪月勳章

你已經盡咗責任
佢又唔係無返工
又唔係廢左
至於佢要嘅零用錢
你想佢開心咪俾
你俾得唔甘心,咪同佢講下道理

男爵府

New born expenses, who will bare? Or she can just use the associate credit card anytime?
My husband pays for mortgage, all utilities, car expenses, management fee. Then I bare the education expenses, household expenses and helpers salary.
But my husband would buy me big ticket items when I want.
Each couples need to find their ways to communicate. How to handle money is an important topic.
Then how much extra she would like to have?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

咁生之前,你哋冇傾過點plan 嗎?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

lneedlove 發表於 22-6-17 02:40
個女方有自己工作,就上述已經係男方負責了所有家庭支出,女方係咩都唔洗出錢,重有附屬咭,為什麼重需要 ...

Same thought

伯爵府

你問佢好唔好將 "有個newborn baby, 但生活開銷都係男方承擔" 抽出黎再加幾百一千, 每月現金比左媽媽先, 由佢發板? 咁可能佢會開心D?

男爵府

想問問大家一個問題
Given 一對夫妻:

如果佢有做野,唔係話生完BB唔做野湊小朋友, 唔係佢都應該負擔下咩? 屋企大家都有份的, 冇話一定要男嘅比晒嘅, 當然你有能力又想比多D嘅話咁女方應該好開心

但其實你都話你已經承擔生活開銷, 女方又有份正職, 人工尚可, 咁佢咩都唔使比? 只係賺錢買花戴?

我就同我老公出糧後各自自動轉帳一個金額去聯名户口, 所有大型/Regular開支(供樓,水電煤差餉,管理費,工人姐姐,旅行,買家電,小朋友學費書簿費)喺果度自動扣數, 平時出街食就多數佢比,有時我比

男爵府

aryemyem 發表於 22-6-17 08:01
你已經盡咗責任
佢又唔係無返工
又唔係廢左

係囉, 佢已經咩都唔使負責比, 賺錢買花戴, 仲要問老公攞錢, 我都想我老公咁好,哈哈

子爵府

回覆 SadHusband2019 的帖子

聽落佢係想要"零用",唔係"家用"

"家用" 我理解係佢收咗係用於家庭日常開支,但你呢個家庭的安排係男人負責一切家庭開支,咁佢仲需要咩家用呢?

男爵府

我覺得你地要好好傾, 其實要婚前傾。 佢可能習慣左你比錢, 我有fd 的習慣係賺完的錢比媽, 婚後都係咁。 哩d 思想習慣唔是易改, 除非你講到經濟困難, 例如失業咁, 唔係都難傾, 不過難傾都要傾, 在哩度傾唔到, 其他地方都可能傾唔到, 有需要就揾社工婚輔搞

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

又唔可以話女方提取既係零用錢
女方要返工, BB一定搵人照顧, 工人/長老都係要用錢
平極一個工人洗費6000, BB食用/醫療/日用品/保險4000
小朋友好快就返playgroup/N班/幼稚園/興趣班, 呢條數好come計
假返男方唔比家用, 唔見得女方付出比男方少

有朋友一結婚就自動獻上家用, 真係如零用般無條件付出
結果女方不停加, 加到男方頂唔順
所以比唔比家用, 比幾多家用係要大家傾好, 免得大家在計算對方

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔需要啦
仲想要你錢
不如問下佢,佢考慮比幾多錢付出係頭家度好過啦。

民房

bearbearlove 發表於 22-6-17 06:43
邊個照顧bb?
就咁睇太太要返工,應該要俾人湊,咁邊個俾錢?

會請個菲僱做家務, 湊小朋友由我地兩人+ 外公外婆主力

首頁

尾頁

跳至