自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

首先我唔認同生仔就好聽,生女就好命。
我覺得生女都可以好好聽,生仔亦可以好好命。
總之對我黎講,仔女都好,都係我帶佢黎呢個世上,我只想盡力去照顧好佢。令佢好好走屬於佢自己既道路。
其實首先有咁既概念既人,都唔係咁適合生兒育女。因為生兒育女唔係為左令自己好聽或令自己好命。

侯爵府

helen0120 發表於 22-6-18 21:39
其實都係討論下中意生仔定生女姐
生仔好聽生女好命都係好耐之前d 人咁講
唔係所有人都會覺得自己生既係仔係女無所謂。。。。
重男輕女,害慘了好多女人,(生仔好聽生女好命)呢句諗真d,其實都係貶低緊女人。
但就算調反轉,重女輕男,一樣會造成悲劇。
所以我話,心底裏會咁諗既,其實真係唔好生比較好。

侯爵府

helen0120 發表於 22-6-18 22:19
大把人咁唸,咪又係照生
人地都活得好好嫁
當然有人係因為屋企人重男輕女,重女輕男而唔開心
係呀,其實都唔少。。。
重男輕女而唔開心既例子唔少,重女輕男既我都有見過,我朋友想生女,但生左個仔,成日同個仔講:如果你係女仔,就咁咁咁啦!
個仔一有d un皮,就講埋d咩後悔生你出黎果d。其實小朋友成日聽到佢咁講,就會更反叛啦。

所以其實有時唔係個小朋友本身有問題,而係父母本身心底有咁既思想都會對子女發展同將來有影響。
所以我會覺得佢地唔太適合養育子女。(咁當然有d地方係可以選擇性別既,但我個人就不太接受)

首頁

尾頁

跳至